4. juni 2020
15Ods PC hjertestarterprojekt. ¬ Den store medicinalvirksomhed Lundbeck har pa° sin fabrik i Lumsa°s indga°et et samarbejde med et firma, der betyder at 10 af deres medarbejdere - de fleste rutinerede brandfolk - fremover skal køre med en hjertestarter i deres bil og træde til ved alarm i og uden for arbejdstid. ¬ Foto: Per Christensen.
15Ods PC hjertestarterprojekt. ¬ Den store medicinalvirksomhed Lundbeck har pa° sin fabrik i Lumsa°s indga°et et samarbejde med et firma, der betyder at 10 af deres medarbejdere - de fleste rutinerede brandfolk - fremover skal køre med en hjertestarter i deres bil og træde til ved alarm i og uden for arbejdstid. ¬ Foto: Per Christensen.
Foto: Per Christensen
facebook icon twitter icon linkedin icon
print ikon
send til en ven ikon

Send til din ven.

X

Artiklen: Gør klar til de største børn

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

Gør klar til de største børn
Debat - 06. maj 2020 kl. 15:42
Kontakt redaktionen:sndk@sn.dk

Skole & erhverv

Af Steen Søgaard Formand DI Vestsjælland

Vi nærmer os to måneder i corona-undtagelsestilstanden. En tid med bekymringer, forandringer, usikkerhed - men heldigvis også nogle steder »business as usual« med visse forholdsregler. Og det har betalt sig. Smittetrykket er stærkt reduceret, og der genåbnes gradvist. De små børn er ved at komme i daginstitutioner og skole, selvom det indtil videre blot er nødundervisning, mens de store desværre må se langt efter fysisk undervisning og socialt samvær. Uge efter uge henslæber de i hjemmet - nogle godt understøttet af initiativrige og kreative lærere - andre overladt til sig selv. Det er på tide, at kommunerne udnytte alle muligheder for at få de store elever i skole igen. For de unges egen skyld og for ikke at spilde Danmarks fremtidige arbejdskraft.

Myndighederne har endnu ikke sagt ja til at sende dem afsted - og så længe der er sundhedsfagligt belæg for den beslutning, må man jo respektere den. Men der murrer alligevel en fornemmelse af, at det godt nok trækker ud. Og at konsekvenserne kan blive store for de unge mennesker. Dels er der den sociale dimension. De unge er afskåret fra fællesskabet og den struktur og rytme, som skolegang giver. Dels er der den faglige dimension. For hvad sker der for dem, der halter efter, og hvor undervisningen er sporadisk? Hvad er det for en fremtid, de står overfor?

De færreste kan starte på en ungdomsuddannelse uden et vist niveau af faglige kundskaber - ja, faktisk stiller erhvervsudviklingen større og større krav, ikke mindst på erhvervsuddannelserne.

I de vestsjællandske kommuner ligger andelen af 25-årige, som har gennemført en ungdomsuddannelse i gennemsnit på 68 procent - væsentligt under landsgennemsnittet på 83 procent. Det er i normale tider et bekymrende tal, men med udsigt til at flere unge risikerer at blive tabt i denne tid, er det voldsomt alarmerende.

DI Vestsjælland har netop udsendt en lang række af anbefalinger til kommunerne om, hvordan vi sammen kan komme godt ud af krisen. Blandt anbefalingerne er der også fokus på skolegangen. Her opfordrer vi kommunerne til at gøre så klar som muligt til, at de store elever kan komme tilbage i skole. Det kan være ved at afsøge mulighederne for ledig kapacitet i bygninger, der står tomme under coronakrisen. Det kan være biblioteker, ungdomsklubber, foreninger, sportsklubber, men også museer og andre kulturinstitutioner, som fortsat er lukkede. Måske kommunerne kan lave alternativ og ny spændende undervisning hos kulturinstitutionerne?

Dernæst foreslår vi, at skolerne gennemfører - eller øger - den virtuelle undervisning af 6.-9. klasserne i minimum 2-3 timer dagligt, indtil de kan komme fysisk tilbage i skole. Og når det sker - så overvejer at kombinere begrænset fremmøde med virtuel undervisning derhjemme.

Alle personer over 18 år har nu muligheden for at bestille en test for coronavirus, selv om de ikke har symptomer. Er det noget du vil benytte dig af?