24. november 2017
Billede
gallery icon

Se billedserie

facebook icon twitter icon linkedin icon
print ikon
send til en ven ikon

Send til din ven.

X

Artiklen: Godt - men ikke godt nok

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

Godt - men ikke godt nok
Debat - 16. maj 2017 kl. 07:26
Kontakt redaktionen:sndk@sn.dk

Børnepasning: Skal projekt »Stærke dagtilbud« lykkes, så kræver det betydelige investeringer i hænder og veluddannede hoveder til vores børn.

Af Louise Gjervig Lehn

Åbent brev til børne- og socialministeren (K)

Kære Mai Mercado

Du har gjort regning uden vært, når du svarer ja på spørgsmålet, om der er nok pædagoger pr. barn i dag i vores dagtilbud.

I virkeligheden svarer det til at påstå, at når tre ud af fire medarbejdere ofte står alene med 17 børn, så skyldes det manglende planlægning eller ringe ledelse. Nej, vel?

Hvis vi skal styrke kvaliteten i vores dagtilbud, sådan som der er langt op til i regeringsudspillet »Stærke dagtilbud«, så kommer vi ikke uden om flere voksne til vores børn.

Vi er ganske enige i, at vi skal have »stærke dagtilbud«, men vi bliver nødt til at rette fokus på omsorg, trivsel og udvikling. Og ja, også læring, forstået i det brede perspektiv, hvor legen og børns egen nysgerrighed er grundlaget.

Men det er helt fundamentalt, at trivsel er en forudsætning for læring. Og trivsel forudsætter et minimum af voksne mennesker omkring vores børn. Voksne som har tid til nærvær, som har tid til samtale, tid til at lytte. Voksne som kan gribe barnets nysgerrighed om natur og naturfænomener eller kulturelle værdier, voksne der har tid til at trøste, når der er behov.

Bliver sjældent spurgt
Forældre er tilfredse, siger I i regeringsudspillet. Ja, vi er meget tilfredse, når vi bliver spurgt. Tilfredse med den indsats, det pædagogiske personale yder hver dag og tilfredse med børnefællesskabet, men vi bliver sjældent spurgt, om vi er tilfredse med normeringen, altså det antal voksne der er til vores børn. Hvis vi bliver spurgt, er jeg overbevist om, at resultatet vil falde anderledes ud. For vi oplever netop daginstitutioner, som ikke har voksne nok. Vi oplever grupper af børn på 10-15-17 børn, der skal deles om én voksen. Og endelig, Mai Mercado, så er det meget svært at svare 'utilfreds' til stedet, hvor man dagligt anbringer sit barn i 7-8-9 timer. Så tilfredshedsundersøgelser af den art skal altid ses i netop det perspektiv.

Der er mange gode intentioner i jeres udspil, og vi vil meget gerne være med til at omsætte dem til virkelighed. Men jeg ved bare ikke, hvordan det skal lade sig gøre, for øget kvalitet, styrket forældresamarbejde og styrkede pædagogiske læreplaner kræver flere veluddannede pædagogiske medarbejdere på gul og grøn stue. Det kan ikke løftes alene ved bedre ledelse eller anderledes organisering. Skal projekt »Stærke dagtilbud« lykkes, så kræver det betydelige investeringer i hænder og veluddannede hoveder til vores børn. 580 mio. kr. er en start, men de rækker desværre ikke.

Louise Gjervig Lehn er formand for FOLA - Forældrenes Landsforening.