7. juli 2020
Billede
facebook icon twitter icon linkedin icon
print ikon
send til en ven ikon

Send til din ven.

X

Artiklen: Glem ikke dem, der har allermest brug for hjælp

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

Glem ikke dem, der har allermest brug for hjælp
Debat - 12. november 2019 kl. 14:02
Kontakt redaktionen:sndk@sn.dk

Af Helene Westring Hvidman Formand for Lægeforeningen, Region Hovedstaden

Psykiatrien har længe været lidende, men nu har den brug for akut, livreddende hjælp. Uligheden i sundhed er en kendsgerning, men helt urimelig og grundlæggende uforståelig. Patienter med de allersværeste psykiatriske problemstillinger bliver gang på gang overset, når midlerne skal fordeles. Ressourcesvage patienter med samtidigt misbrug, patienter med psykosociale problemer og dem, der er indlagt i retspsykiatrien, er igen og igen svigtet og forsømt.

Regeringen har afgivet løfte om en 10-årsplan for psykiatrien, men allerede på finansloven for næste år bør der afsættes midler, så det voksende antal patienter følges af voksende midler. I det udkast, der forhandles i disse dage, er det desværre ikke tilfældet. Psykiatrien er sundhedsvæsenets stedbarn, og især hjælpen til de allermest syge er utilstrækkelig. Det har den været i årevis, hvor man har kunnet konstatere, at udgifterne per patient er faldet. Det er vi nødt til at tage alvorligt.

En urimelig forskelsbehandling
Psykisk sygdom er ikke en sjældenhed, men et voksende problem. 500.000 danskere er årligt forbi egen læge med en psykisk problemstilling, og i 2016 var næsten 120.000 voksne i et psykiatrisk behandlingsforløb i sygehusvæsenet. Det er mange mennesker, og de oplever desværre, at deres sygdom ikke tages lige så alvorligt fra politisk hold som fysisk sygdom.

Kunne man forestille sig, at man ville udskrive patienter med et brækket ben uden krykker og med besked om, at der ikke er plads. Nej, vel, der ville lyde et ramaskrig, hvis det skete. Desværre er den nuværende prioritering ikke til, at man som patient, pårørende eller ansat, kan have samme forventninger, når det gælder behandling i psykiatrien.

For nyligt kunne man læse en psykiatrisk patient beskrive »prikkerunder« om fredagen, hvor de »bedste af de dårligste« blev udskrevet for af skaffe ledige senge til nye patienter i løbet af weekenden. En undersøgelse foretaget af Lægeforeningen blandt speciallæger i psykiatrien viser, at 86 procent oplever, at der ikke er sengepladser nok til de patienter, der har behov for at være indlagt. Seks ud af 10 har været nødt til at udskrive patienter for tidligt og hver anden har måtte afvise patienter, der havde brug for psykiatrisk hjælp. Konsekvenserne ses tydeligt. Mere end hver femte bliver genindlagt efter en psykiatrisk indlæggelse.

Der er brug for, at Christiansborg i langt højere grad prioriterer patienterne i psykiatrien. Det kræver flere midler, der fordeles, så også de svært og langvarigt syge, der pendler ind og ud af socialpsykiatrien og de psykiatriske afdelinger, kan mærke en forskel. Ellers risikerer vi at øge uligheden i sundhed i psykiatrien, der allerede alt for længe har lidt under politisk og økonomisk vanrøgt.

Sommerpakken giver 50% rabat på entré til mange oplevelser som f.eks. museer. Benytter du dig af de gode tilbud ?