8. maj 2021
facebook icon twitter icon linkedin icon
print ikon
send til en ven ikon

Send til din ven.

X

Artiklen: Genstande bør leveres tilbage

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

Genstande bør leveres tilbage
Debat - 04. maj 2021 kl. 13:56

Parthenongenstande

Af Louis Hansen, Omø- vej 7, Kirke Såby

I år er det 50 år siden, at en stor samling islandske håndskrifter blev givet tilbage til Island. Det var ikke efter få års ønske fra islandsk side. Megen diskussion var gået forud; såvel emotionelle som faglige udsagn fra dansk side om det kritisable i at sende det fornemme eksempel på islandsk kultur til hjemlandet.

Den danske adfærd over for den islandske befolkning har styrket de venskabelige relationer mellem Danmark og Island, og Danmark har ikke mistet muligheden for fortsat at studere og nyde de imponerende værker, idet alle håndskrifterne, som blev sendt tilbage til den islandske republik, findes i Danmark i kopier.

Håndskrifterne, der blev sendt tilbage til Island, har ikke gjort Danmark fattigere i kulturel henseende. Men vi fastholder på vort nationalmuseum et yderst beskedent antal på tre små marmorgenstande, hvor de absolut ikke hører hjemme.

Genstandene fra Grækenlands mest berømte tempel Parthenon blev købt af den danske officer Mouritz Hartmann, der deltog i den meningsløse beskydning af templet i 1687, hvorved en stor del af den unikke bygning ødelagdes.

Siden det moderne Grækenlands etablering har grækerne gang på gang anmodet om tilbagelevering af netop de dele af Parthenon, som ikke længere er i græsk besiddelse. Et særligt ønske rettes med mellemrum til Storbritannien, der på British Museum har en betragtelig del af udsmykningen; et ran foretaget under den tyrkiske besættelse af Grækenland.

De fragmenter fra templet, som stadig befinder sig på Nationalmuseet i København, bør selvfølgelig tilbagegives Grækenland.

Grækenlands tidligere fremragende ambassadører, Mr. Dimitris Contoumas og Mr. Alexandros Couyou, har også anmodet herom. Eksempelvis skrev Dimitris Contoumas i Berlingske 2. maj 2008, at Grækenland til gengæld vil tilbyde diverse andre genstande fra det antikke Hellas, såfremt det ved forhandling kan aftales og tillige i relation til en sådan handling meget gerne vil intensivere samarbejdet med Det Danske Institut i Athen.

Intet er imidlertid sket, og det er skuffende. Det vil for Grækenland være af meget stor betydning og samtidig være et symbolsk signal til briterne, hvis vi fra dansk side udviser blot lidt af den imødekommenhed, som vi gjorde i relation til de islandske håndskrifter. De tre små genstande fra metopen på Parthenon har vi også i kopi, og når Danmark viste venlighed over for Island for 50 år siden, bør vi også gøre det over for Grækenland.

Planlægger du at holde den kommende sommerferie uden for Danmarks grænser?