5. juni 2020
Stop Spild Lokalt har på landsplan over 1000 frivillige og redder fra fem-syv ton mad om dagen fra diverse store dagligvarebutikker og producenter såsom Coop og Orkla Foods Danmark.          Foto: Thomas Pape
gallery icon

Se billedserie

Stop Spild Lokalt har på landsplan over 1000 frivillige og redder fra fem-syv ton mad om dagen fra diverse store dagligvarebutikker og producenter såsom Coop og Orkla Foods Danmark. Foto: Thomas Pape
Foto: Thomas Pape
facebook icon twitter icon linkedin icon
print ikon
send til en ven ikon

Send til din ven.

X

Artiklen: Frivillige danskere redder syv ton mad om dagen

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

Frivillige danskere redder syv ton mad om dagen
Debat - 01. oktober 2018 kl. 09:01
Kontakt redaktionen:sndk@sn.dk

Af Selina Juul, Stifter af Stop Spild Af Mad

Der er mange gode, ofte usynlige madspilds-helte i Danmark, folk, som arbejder frivilligt dag, nat, weekender og helligdage for at nedbringe Danmarks gigantiske madspild, som løber op på 700.000 ton årligt. Ikke fordi maden er ikke god nok til at blive spist - men fordi maden ikke er god nok til at blive solgt. Det kan skyldes madens kosmetiske fejl og deslige.

Danmarks største organisation mod madspild, når det handler om uddeling af overskudsmad, hedder Stop Spild Lokalt (SSL), der i år fylder to år og er startet af dengang blot 17-årige Rasmus Erichsen fra Korsør. Organisationen har bredt sig til 104 byer i Danmark.

Stop Spild Lokalt har på landsplanen over 1000 frivillige og redder fra fem-syv tons mad om dagen fra diverse store dagligvarebutikker og producenter såsom Coop og Orkla Foods Danmark.

SSL leverer den donerede mad gratis til socialt udsatte danskere og mindrebemidlede familier. Organisationen har etableret seks fysiske madoaser (afhentningssteder) - og flere er på vej.

I julen 2017 igangsatte SSL danmarkshistoriens største indsamling af overskudsvarer, hvor hele 110 ton blev reddet, og maden blev til lækre julemåltider for små 16.000 udsatte danskere.

Rasmus Erichsen har for sit store engagement mod madspild bl.a. modtaget Fællesskabsprisen og var finalist ved Fantastiske Frivillige-prisen.

Men på trods af utallige tv-indslag, avisartikler og flotte priser er SSL, ligesom mange andre frivillige madspilds-organisationer i Danmark, ludfattig.

Grøn omstilling
Kampen mod madspild er en vigtig del af den grønne omstilling. Men det er uholdbart, at kampen primært udkæmpes på skuldrene af frivillige borgere og foreninger.

Stop Spild Af Mad-bevægelsen fylder 10 år i år, og det er i den grad på tide at skabe en fond for diverse gode madspildsprojekter, som netop kan støtte gode initiativer og foreninger som SSL.

Jeg er lige hjemvendt fra New York, hvor jeg sad til højbords og talte på en high-level Champions 12.3 event i forbindelse med FN's generalforsamling som medlem af den globale koalition mod madspild Champions 12.3. De gode danske resultater er på alles læber. Både EU og FN anerkender Danmark blandt de lande, som går forrest i kampen mod madspild.

Men kampen mod madspild i Danmark skal ikke bæres på de private og velmenende danskeres skuldre. Jeg vil derfor gerne opfordre både lokalpolitikere og politikere i Folketinget til at kigge nærmere på kampen mod madspild i forbindelse med de kommende finanslovsforhandlinger med henblik på etablering af en ny fond, som har til formål at yde vedvarende støtte til projekter, der forebygger og reducerer madspild.

Alle personer over 18 år har nu muligheden for at bestille en test for coronavirus, selv om de ikke har symptomer. Er det noget du vil benytte dig af?