11. juli 2020
En af de mest afgørende faktorer er personaleressourcer. Lokaler, rum, udstyr, logistik m.v. giver alene mening, hvis der er personale. Det er åbenlyst, at de fysiske rammer skal hænge sammen med klinisk personale herunder kliniske arbejdsprocesser og sikkerhed, skriver Michael Møller.                 Foto: Colourbox
gallery icon

Se billedserie

En af de mest afgørende faktorer er personaleressourcer. Lokaler, rum, udstyr, logistik m.v. giver alene mening, hvis der er personale. Det er åbenlyst, at de fysiske rammer skal hænge sammen med klinisk personale herunder kliniske arbejdsprocesser og sikkerhed, skriver Michael Møller. Foto: Colourbox
facebook icon twitter icon linkedin icon
print ikon
send til en ven ikon

Send til din ven.

X

Artiklen: Fremtidens sygehuse skal være fleksible

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

Fremtidens sygehuse skal være fleksible
Debat - 27. maj 2020 kl. 13:51
Kontakt redaktionen:sndk@sn.dk

Af Michael Møller
cand.scient.adm. markedschef for hospitaler i NIRAS

Sundhedsvæsener i hele verden har skullet omstille sig til en ny virkelighed på meget kort tid. De færreste havde forudset, at en opgave og udfordring som Covid-19 ville ramme så hårdt og så hurtigt.

Et nøgleord er fleksibilitet. Vores sundhedsvæsen forandrer sig hurtigt i forhold til teknologi, organisering, kliniske arbejdsprocesser og patienternes ønsker og behov. En ny virussygdom kræver pludselig nye løsninger og igen fleksibilitet på mange leder og kanter.

Bedre patientforløb
Især vores sygehusvæsen, men også kommunerne, bør se på mulighederne for at gøre det endnu bedre til næste gang, vi møder en udfordring af denne kaliber.

Jeg vil pege på fire områder, som kan sikre endnu bedre patientforløb og kliniske arbejdsprocesser:

n Logistik i forhold til forsyninger, værnemidler, lager, risikoaffald, uniformer m.v.

n Bygningsmasse i forhold til smitte, isolation, personflow, behandlinger og undersøgelser bredt

n Apparatur og udstyr, der f.eks. er nemt at anvende for nye medarbejdere

n Installationer og forsyningssikkerhed f.eks. ilt, sug, el, ventilation, lys.

Vi bør snarest tage fat i at udarbejde en analyse/beredskabsplan med de fire områder i en fælles sammenhæng og have planlagt at kunne opretholde de normale sygehusfunktioner uden nedlukninger i så stort et omfang, som vi har set.

De hospitaler og kliniske afdelinger, der skal indgå i beredskabet, skal være forberedte med de nødvendige installationer og forsyningssikkerhed for ventilation, el, ilt, sug mm- og herudover etableres i bygninger med betydelig hensyntagen til person- og sengeflow, smitterisiko, isolation samt relation til undersøgelser og behandlinger i bred forstand.

Rengøring og hygiejne er fokusområder, så det er nemt for personale og patienter at sikre et højt niveau med maksimal sikkerhed. Overflader m.v. skal designes, så rengøring kan ske effektivt, måske i kombination med teknologiske løsninger, der fremmer og understøtter håndvask og afspritning f.eks. lys og lyd, der »lokker«.

Udvalgte sygehusmatrikler skal kunne takle patienter med voldsomt smittende sygdom med separering i relevante patientflows. Det vil sige både viruspatienter med diagnose og patienter, der skal testes eller har andre sygdomme og behov.

Høj sikkerhed
Her er det afgørende at analysere patientforløb fra ankomst til udskrivelse med behov i de forskellige faser, herunder de kliniske processer og sundhedsfaglige personers samarbejde. Det kan f.eks. være en særlig indgang for patienter, direkte adgang fra garderober, opdeling af de billeddiagnostiske undersøgelser, mulighed for besøg af pårørende, særlige krav til børn eller ældre. Alt sammen med det formål at undgå smitte og sikre effektive forløb samt høj sikkerhed.

Jeg kan ikke lade være med at tænke på vores store investering i sygehusbyggerier, altså de 16 kvalitetsfondsbyggerier. Min arbejdsplads NIRAS har været involveret i stort set alle - og igen og igen understreget behovet for fleksible løsninger. Spørgsmålet er nu, om de nye sygehuse kan tackle udfordringer som corona-virus?

Inden man drager forhastede konklusioner, skal beredskabsplaner/planer for lignede udfordringer også relateres i en regions- og muligvis national sammenhæng. En analyse og tilpasning bør ses i sammenhæng med en regions samlede ressourcer.

En af de mest afgørende faktorer er personaleressourcer. Lokaler, rum, udstyr, logistik m.v. giver alene mening, hvis der er personale. Det er åbenlyst, at de fysiske rammer skal hænge sammen med klinisk personale herunder kliniske arbejdsprocesser og sikkerhed.

Eksperter antager, at globalisering, produktion af fødevarer (dyr), brug af medicin især antibiotika vil skabe sygdomssituationer a la corona. Jeg synes, vi skal give sygehusområdet et ekstra check og se på bedre løsninger fremover med de fire førnævnte områder in mente.

Kommunale sundhedsløsninger kan løse opgaver uden at blive bygget og indrettet som et sygehus. Det kan være logistikløsninger, der gør det nemt at håndtere senge og mulighed for f.eks. at have medicinske gasarter til udvalgte patienter typisk flaskeløsninger.

Data som en x-faktor
Sidst vil jeg pege på nye løsninger, der bør indtænkes. F.eks. hvordan man håndterer data i forhold til indlagte, opdelt på særlige enheder, fordelt på matrikler/afsnit, sygdomsfravær og smittede blandt medarbejdere og andre relevante kriterier.

Dataene kan spille en betydelig rolle i, hvordan man takler en given udfordring og samtidig præsenteres på nye måder f.eks. i et grafisk digitalt danmarkskort, så politikere m.v. ikke skal stå med papirudgaver af diverse data og statistik. Men sundhedsdata er et emne i sig selv, der fortjener opmærksomhed på mange måder og rummer mange potentialer.

NIRAS Gruppen A/S er Danmarks tredjestørste rådgiverfirma med hovedkontor i Blovstrød. Firmaet er internationalt og har aktiviteter inden for byggeri og infrastruktur, forsyning, miljø og natur, klima og energi samt planlægning og udviklingsbistand.

Sommerpakken giver 50% rabat på entré til mange oplevelser som f.eks. museer. Benytter du dig af de gode tilbud ?