25. november 2020
Billede
facebook icon twitter icon linkedin icon
print ikon
send til en ven ikon

Send til din ven.

X

Artiklen: Fortæl dem at det nok skal gå

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

Fortæl dem at det nok skal gå
Debat - 16. november 2020 kl. 13:53

Modløse unge

Af Heidi Macdams Folkeskolelærer

Kobbelvænget 9, Stege

»Jeg er bange for, at jeg ikke kan blive til noget.«

Jeg skammer mig, når jeg læser, at der er unge, der har det sådan. Når der er unge mennesker i landets folkeskoler, der ikke tror, de har en plads i fremtidens samfund, fordi de ikke er uddannelsesparate. Det er vores ansvar at give vores unge håb - ikke at skyde deres fremtid i smadder med en kanon ladet med vurderinger og karakterer, fejl og mangler.

Den nyeste rapport fra Børns Vilkår handler om skolen og det trygge klassemiljø. Der er særligt fokus på det pres, eleverne oplever i skolen, når de skal have karakterer og erklæres parate til uddannelse. For en del af eleverne er stemplet »uddannelsesparat« så vigtigt, at det ødelægger deres trivsel i skolen. De er bange for, at de ikke har en fremtid, hvis de ikke er uddannelsesparate i 8. klasse. De er bange for at skuffe deres forældre, og de mister troen på fremtiden, hvis de ikke allerede har en klar plan for, hvad der skal ske efter folkeskolen.

Ikke mange muligheder
Tilbage i 90'erne, da jeg gik i 9. klasse, var der ikke så mange muligheder. Jeg kunne blive erklæret egnet eller ikke-egnet til gymnasiet eller handelsskolen. Hvis jeg ikke var det, kunne jeg blive håndværker. Jeg fik ikke præsenteret andre muligheder.

I dag skal de unge allerede i 8. klasse vælge, hvad de vil erklæres parate til.

n Er det en gymnasial uddannelse eller erhvervsuddannelse?

n Hvilken retning vil du i? Hvad er dine fremtidsplaner?

n Er dine karakterer gode nok til det?

Der ligger et kæmpe arbejde i at vise de unge mennesker, hvilke muligheder de har. Det er en opgave, der skal løses af både skole og forældre. Vi skal vise de unge mennesker, hvilke muligheder de har, og hvilke job der findes derude. Hvis vi vil se dem få succes og et godt voksenliv, bliver vi nødt til først at give dem et godt ungdomsliv.

Virtuel rundvisning
Desværre gør corona det ikke lettere for skolerne at klæde de unge mennesker godt på. Brobygning på ungdomsuddannelserne bliver aflyst eller holdt som virtuelle rundvisninger, og flere unge har haft svært ved at finde praktiksteder, der ville tage dem i erhvervspraktik.

Alt vi har for at vise dem hvordan de kan skabe sig den fremtid, de drømmer om, bliver fjernet i takt med, at smittetallene stiger.

Min bøn til Danmark: Hvis du får chancen for at tale med en af de unge, så fortæl hvad du laver, og hvordan du nåede dertil, hvor du er. Fortæl, hvilke tanker du havde, da du skulle vælge uddannelse. Og fortæl dem, at det nok skal gå.

Køber du de fleste julegaver i forbindelse med Black Friday?