5. juli 2020
Billede
gallery icon

Se billedserie

facebook icon twitter icon linkedin icon
print ikon
send til en ven ikon

Send til din ven.

X

Artiklen: Forskning i verdensklasse

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

Forskning i verdensklasse
Debat - 18. juni 2020 kl. 10:00
Kontakt redaktionen:sndk@sn.dk

Sundhedsprojekter

Af Evan Lynnerup (V) og Freddy Blak (S), regionsrådsmedlemmer

Lige inden corona »slog os alle sammen hjem«, var vi ude at besøge nogle af regionens forskere, som har modtaget penge fra EU. Det bragte os til Sjællands Universitetshospital i Køge og Roskilde og gennem landet til Næstved Sundhedscenter. På turen blev vi præsenteret for forsknings- og innovationsprojektet NorDigHealth, som er ét blandt flere sundhedsprojekter i Region Sjælland, som støttes af EU.

I NorDigHealth arbejder forskerne på at forebygge sygdom og forbedre behandlingen ved at bruge sundhedsteknologi - altså aktivitetsure, apps, hjertemålere og andre nye teknologier. Desværre er inaktivitet og overvægt årsag til mange livsstilssygdomme, og derfor undersøger forskerne blandt andet, om et aktivitetsur kan motivere til mere motion.

Entusiastiske prøvekaniner
Vi har selv været entusiastiske prøvekaniner i forsøget, og Freddy har smidt nogle kilo på den konto. Også brugen af forskellige apps bliver testet. Professor i øjensygdomme Torben Lykke Sørensen undersøger, om apps kan overvåge udviklingen i øjensygdommen AMD bedre end den nuværende metode. Ismail Gögenur, professor på Kirurgisk Afdeling, vil gerne nedbringe antallet af genindlæggelser efter en operation. Han beder derfor udvalgte patienter om at lade deres vitale parametre overvåge efter hjemsendelsen, så han kan se, om der støder komplikationer til.

Det er bare nogle få eksempler på den forskning, der bedrives for EU-midler, og som i sidste ende kan betyde, at vi sparer en masse udgifter til sundhedsvæsenet og ikke mindst giver os et bedre liv.

EU har lavet et program, Interreg Tyskland-Danmark, som støtter projekter, hvor Region Sjælland samarbejder med vores tyske nabo. Region Sjælland har valgt os til at repræsentere regionen, så vi er med til at beslutte, hvad midlerne i Interreg Tyskland-Danmark skal anvendes til.

Det er derfor en stor glæde, når vi derigennem kan være med til at støtte forskning, som øger sundheden for regionens borgere og bidrager til at skabe udvikling. Når vi fordeler midlerne er det rigtig dejligt at mærke, at vi i rød og blå blok er enige i at støtte den fremragende forskning i forebyggelse og behandling, der sker i regionen.

Det kan godt være, at coronaen for en tid slog os hjem, men Interreg finansierede sundhedsprojekter som disse er med til at bringe os i en absolut verdensklasse.

Har du ændret dine indkøbsvaner i forbindelse med coronakrisen?