11. juli 2020
Foto: Jørgen Skov/DR
gallery icon

Se billedserie

Foto: Jørgen Skov/DR
facebook icon twitter icon linkedin icon
print ikon
send til en ven ikon

Send til din ven.

X

Artiklen: Fordomme og latterliggørelse

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

Fordomme og latterliggørelse
Debat - 27. maj 2020 kl. 13:51
Kontakt redaktionen:sndk@sn.dk

gensyn: Nogle træk ved populære, meget genudsendte tv-serier.

Af Jørn Bro, Birkevej 39, Stenløse

Trods utallige genudsendelser kan Olsen-Banden, Huset på Christianshavn og Matador stadig glæde og fornøje. Men genudsendelserne animerer også til en mere analytisk tilgang til disse folkelige klenodier.

I Olsen-Banden hviler løjerne på solide fordomme om tyskere, EU og Bruxelles, hvorfra alle skumle planer udgår, og om bankdirektører, finansfolk, og lignende nålestribede banditter, der i kapitalismens navn snyder og svindler.

I Huset på Christianshavn dyrkes slumromantik og troen på alkoholens vederkvægende, helbredende og lykkebringende virkning. Ved de mindste vanskeligheder og problemer styrter heltene fra huset - anført af en kolerisk og alkoholiseret flyttemand - over i Rottehullet, hvor moderdyret Emma venter med patteflasken. Og tre-fire genstande senere går det hele igen. Når flyttemanden er helt umulig, så har hans hustru lært tricket - stik ham en bajer. Det virker hver gang. Larsen er den eneste, der ikke drikker, men han er jo også kriminel. Han kunne jo komme til at tale over sig.

Fattigdomssamfund
Matador er udover sin store underholdningsværdi også en væsentlig kilde til opfattelsen af dagliglivet før, under og efter Besættelsen. Datiden var et fattigdomssamfund, men i Matador anskues den i et overklasseperspektiv. Det slår igennem i holdningen til husarbejde - det har man folk til. Husholdningsskoler, husholdningslærerinder, husmoderforeninger og husmødre er i Matadors belysning noget til grin. Men datidens virkelighed var en noget anden.

Datidens hjemmearbejdende kvinder gjorde en helt afgørende indsats for befolkningens ernæring og sundhedstilstand.

Ethvert måltid skulle tilberedes helt fra bunden og med tidskrævende og ustabile varmekilder. Færdigretter og halvfabrikata var - bortset fra dyr konserves - ukendt. Madspild skulle holdes nede. Sammenhængende og velovervejede madplaner blev et centralt begreb, også fordi opbevaringsmulighederne var små. Køl og frys fandtes ikke i husholdningerne.

Staten var meget opmærksom på ernæringens betydning for folkesundheden og arbejdsevnen. Da Anden Verdenskrig brød ud, rakte man tilbage til de metoder, der var blevet udviklet under Første Verdenskrig.

I front for rigtig ernæring var husholdningslærerinderne, som fra tiden under Første Verdenskrig blev uddannet på husholdningsseminarierne. I en datidig pjece hedder det: »Ingensinde har man haft så stærk brug for kendskab til ernæringslæren som nu, hvor det gælder om at få de nødvendige ernæringsstoffer skaffet til veje for de små penge.«

Centrale husmødre
Gennem indslag i dagspresse, ugeblade og Statsradiofonien - i dag DR - søgte man ud til de hundredetusinder af husmødre, der var centrale, når det gjaldt rigtig kost og folkesundhed. Husmoderforeningerne var de organisatoriske og sociale rammer, og i skolerne var faget husgerning vigtigt.

At være husmoder var hårdt og præget af langvarigt dagligt arbejde. Tøjvask var med håndkraft. Storvask i gruekedel krævede sin kvinde. At holde familien rimeligt ren med etagevask og zinkbaljen på køkkengulvet var fælles vilkår. Badeværelser var sjældne, så de offentlige badeanstalter var godt besøgt.

Med den tiltagende varemangel blev det et stigende problem at skaffe ordentligt tøj. Genbrug, omsyninger og uendelige reparationer var en vigtig husmoderopgave - for ikke at tale om strikning og hækling, hyppigt af optrevlet garn

Jeg ser med fornøjelse Matador igen og igen, men er også blevet provokeret af seriens syn på husmoderen og husarbejde. Det er forventeligt, at den økonomiske overklasses forkælede døtre ikke havde den store lyst til at få fingrene i karkluden - det havde man jo Agnes og Laura til. Men det skal ikke overskygge den kendsgerning , at den danske husmoder gjorde et stort og langt fra altid anerkendt og påskønnet arbejde for befolkningens ernæring, beklædning og sundhedstilstand i svære tider.

God fornøjelse med genudsendelserne.

Sommerpakken giver 50% rabat på entré til mange oplevelser som f.eks. museer. Benytter du dig af de gode tilbud ?