20. september 2020
facebook icon twitter icon linkedin icon
print ikon
send til en ven ikon

Send til din ven.

X

Artiklen: Først nedsparede I os - og nu skal vi »reformeres«

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

Først nedsparede I os - og nu skal vi »reformeres«
Debat - 19. marts 2019 kl. 09:17
Kontakt redaktionen:sndk@sn.dk

Sundhedsreform
Af Pia Gøtz Lund,

sygeplejerske i Psykiatri Syd, Region Sjælland

Sundhedsreformen er det nye mantra - regeringen vil have mere sammenhængskraft!

Mange mennesker vil kunne komme i tanke om noget, de selv har været udsat for, eller kender nogen, der har haft en oplevelse af, at sundhedsvæsnet ikke formår at leve op til de forventninger, vi har til væsnet - ud fra den skattebyrde, vi har. Er det sammenhængskraften, der så mangler?

Måske skulle man vende det lidt om.

Hvordan kan en sammenhæng skabes, hvis patienten simpelthen er for dårlig til kunne klare sig alene hjemme, eller hvis patienterne føler sig udsatte ved indlæggelserne, fordi der simpelthen ikke er nok personale til at varetage selv det mest basale, fordi man har nedsparet igennem mange år i psykiatrien og somatikken (fysiske sygdomme)? Her taler vi både om manglen på sengepladser til de mest sårbare og manglen på varme hænder. Så er løsningen åbenbart sundhedsreformen.

Embedsvældet skal tage over, og vi skal have 21 sundhedsfælleskaber, nu styret fast af administrativt personale. Uden borgerindflydelse.

Oven i dette nye forslag glemte man næsten en meget sårbar gruppe, som hører til i behandlingspsykiatrien. Denne nævnes kun med få ord.

Patienter med angst og depression skal på linje med borgere med folkesygdommene KOL, diabetes og hjertesygdomme overgå til kommunal behandling. Så enkelt er det bare ikke, ofte ligger der meget mere bag, som kræver specialiseret viden.

Psykiatrien har gennem de sidste mange år haft en svær tilværelse i konkurrence med de store kendte områder inden for de fysiske sygdomme, men fakta er, at mange mennesker før eller siden oplever at være i kontakt med psykiatrien.

Sundhedsreformen lægger op til en fællesstyring af kommuner og praktiserende læger i samarbejde med et somatisk sygehus, men hvor er psykiatrien i det puslespil?

Her mangler man simpelthen den røde tråd i reformen. Hvor er de sengepladser, som mangles - i denne kombination reform/psy­kia­trihandleplan? Det vides ikke, ej heller løftes i reformen den kæmpestore mangel på psykiatere.

I reformens sparsomme omtale af psykiatrien henvises til psykiatriens handleplan fra september 2018. I den er der visioner - men der mangler handling, fordi der ikke er afsat penge til at føre visionerne ud i livet. Økonomien er stadig en del finansiering, som kommer fra bl.a. satspuljemidlerne.

Med andre ord: Igen er psykiatrien blevet glemt og gemt. Det er en ommer, Lars Løkke!

Er du klar til at bære mundbind, når du skal handle ind?