14. april 2021
Billede
facebook icon twitter icon linkedin icon
print ikon
send til en ven ikon

Send til din ven.

X

Artiklen: Flere tvangs- anbringelser må ikke blive et mål i sig selv

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

Flere tvangs- anbringelser må ikke blive et mål i sig selv
Debat - 03. april 2021 kl. 14:11

Udsatte børn

Af Mette Thiesen, MF (NB) Børne- og familieordfører

Regeringen ønsker, at flere børn skal tvangsanbringes. I Nye Borgerlige deler vi ikke den ambition, og min skepsis har jeg gjort klart over for socialminister Astrid Krag (S). Den skepsis deles af »Aktionsgruppen for Børns Velfærd«, der består af en række af de absolut mest vidende og erfarne inden for børne- og socialområdet.

De mener, at regeringen bør trække udspillet tilbage, for formålet er forfejlet, og der mangler viden og dokumentation. Aktionsgruppen skriver direkte, at der overhovedet ikke findes noget forskningsmæssigt belæg for, at tidligere tvangsanbringelser vil føre til et bedre liv for barnet.

Derudover peger Aktionsgruppen på undersøgelser, der viser en stor usikkerhed om, hvorvidt et barn overhovedet vil få det bedre af at blive anbragt uden for hjemmet frem for at blive boende med den nødvendige hjælp til familierne.

Voldsomme indgreb
Jeg synes, det er skræmmende, at regeringen vil lave så voldsomme indgreb i forældrenes suveræne ret til et familieliv, uden at der er noget som helst belæg for effekten af indgrebene.

En tvangsanbringelse skal være den absolut sidste udvej - aldrig den almindelige løsning på familiers problemer. Hver eneste tvangsanbringelse må derfor overvejes nøje og helst forebygges, hvis det er muligt.

I den nye TV2-dokumentar »Nødråb fra børnehjemmet« vises der frygtelige billeder af børn og unge, der af ansatte - på blandt andet børnehjemmet Godhavn i Tisvildeleje - udsættes for voldsomme magtanvendelser.

Dybt uacceptabelt
Det er dybt uacceptabelt, at børn og unge svigtes på de steder og af de mennesker, der skulle give dem omsorg og et trygt sted at være. Og jeg må indrømme, at jeg er bekymret over regeringens retning.

Hvordan kan man forsvare at ville tvangsanbringe flere børn, når der ikke er styr på anbringelsesstederne? Det vil jeg forsøge at få socialministerens svar på, når jeg har hende i samråd i april.

Og så må ministeren også forklare, hvordan regeringen vil forbedre forholdene på opholdssteder og institutioner for anbragte børn og unge.

De mest udsatte børn og unge i vores samfund skal der tages hånd om. De skal være trygge og hjælpes videre i tilværelsen på bedst mulig vis.

Lars Løkke starter nyt parti i midten af dansk politik. Kunne du finde på at stemme på hans parti ved næste folketingsvalg?