12. juli 2020
363
gallery icon

Se billedserie

363
facebook icon twitter icon linkedin icon
print ikon
send til en ven ikon

Send til din ven.

X

Artiklen: Fire år med brexit: Snart vil det ramme danske job

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

Fire år med brexit: Snart vil det ramme danske job
Debat - 23. juni 2020 kl. 13:45
Kontakt redaktionen:sndk@sn.dk

Af Morten Helveg Petersen, MEP (R)

I denne uge er det fire år siden, briterne chokerede verden ved at stemme sig ud af EU, og på begge sider af kanalen ville man nok have væddet både croissanter og store mængder fish n' chips på, at vi nu - fire år senere - ville have en klar skilsmisseaftale. Men nej. Situationen har udviklet sig til en farce, der ville være helt grinagtig, hvis ikke det var, fordi det faktisk er dybt alvorligt for mange mennesker.

Jeg kan kun komme i tanke om en enkelt undtagelse: De britiske toldere kan glæde sig. Der skal ansættes 50.000 ekstra af slagsen de kommende år. Til gengæld kan alle andre erhverv godt forberede sig på, at alting bliver dyrere og mere bøvlet og i sidste ende kommer til at koste arbejdspladser.

Normalt sætter lande sig sammen for at gøre samhandel lettere og billigere, men for første gang i historien har to parter sat sig til bords i et forsøg på at gøre det hele dyrere og sværere, og det er historien om brexit. Jeg hører stemmer, der siger, at EU er unfair i et forsøg på at straffe briterne for at melde sig ud, og til det kan jeg kun sige: Tænk lige tanken til ende. Skulle EU give briterne adgang til det indre marked uden samtidig at forlange, at UK overholder samme regler som alle andre lande på det indre marked? Skal englænderne have lov til at sælge kylling, der er vasket i klorin, når det er forbudt i det indre marked? Skal britiske virksomheder have lov at sælge varer, der har fået britisk statsstøtte og dermed kan sælges billigere? Naturligvis ikke.

Vi skal have ens regler - en level playingfield, som det kaldes på forhandlingssprog. Desværre er Johnson og hans folk af den opfattelse, at de både kan blæse og have Shepherd's Pie i munden - og den vrangforestilling rammer nu helt almindelige danskere.

Rigtige mennesker
I stakken af papirer og strømmen af møder kan man af og til glemme, at brexit ikke handler om paragraffer og politik, men om rigtige mennesker. Mennesker, der passer deres arbejde, men som nu risikerer at miste netop det, fordi Storbritannien stemte sig ud af EU for at »tage kontrollen tilbage«, som mantraet lød.

Desværre tager de samtidig brødet ud af munden på helt almindelige mennesker, eksempelvis fiskerne i Thyborøn, som jeg besøgte for nylig. Nogle af de fiskere, jeg talte med, fanger 80 procent af deres fisk i britisk farvand, og på landsplan henter danske fiskere 30 procent af deres værdi i det britiske farvand. Hvis vi ikke får en aftale med UK, kan Danmark dermed vinke farvel til ca. en milliard kroner og talrige arbejdspladser.

Samme melding lød, da jeg besøgte rederiet Esvagt i Esbjerg, der er en af verdens førende udbydere af sikkerhedsløsninger til søs. Her taber man to tredjedele af omsætningen, hvis ikke Danmark får adgang til britisk farvand. Mit besøg hos en griseproducent i Haderslev var ikke mere opmuntrende. Eksporten af fødevarer til Storbritannien understøtter direkte og indirekte 12.000 arbejdspladser og bidrager med syv mia. kr. til det dan- ske bruttonationalprodukt. Man kan kun frygte, hvad britisk told vil betyde for den eksportsucces. Griseproducent Berith Nissen, som jeg besøgte, frygter både lavere omsætning i branchen og lavere kødkvalitet for at holde priserne nede.

Hvorfor sker der så ikke noget? Det virker efterhånden som om, briterne går efter at forpurre forhandlingerne. På den ene side kræver man adgang til det indre marked, og på den anden side vil man ikke følge de regler, det kræver at få adgang til markedet.

I sidste uge vedtog Europa-Parlamentet så en vigtig resolution om brexit. Vi har i brexit-følgegruppen (hvor jeg sidder) haft travlt med at koordinere alle Europa-Parlamentets udvalgs holdninger til brexit. Hvad der ifølge opdraget fra Europa-Parlamentets præsidium skulle være en kort og præcis resolution, er nu kravlet et godt stykke over 30 sider! Og dertil kommer over 80 siders bilag. Det siger noget om, hvor meget brexit fylder i Bruxelles og omegn. Og hvor kompliceret skilsmissen er, når man kravler ned i materien.

Malet op i en krog
Fiskeri, transport, energi, finansielle tjenesteydelser, principper for samhandel, samarbejde om sikkerhed og databeskyttelse, landbrug - you name it. Alt er med i resolutionen. Det er nok første gang, alle Europa-Parlamentets udvalg på den måde er blevet inddraget i tilblivelsen.

I skrivende stund tyder intet på, at Johnson og co. vil bede om en udsættelse af deadline, der er 31. december. Man har simpelthen malet sig op i en krog ved at love det britiske folk, at briterne kan få både selvbestemmelse og økonomiske fordele, og som med de fleste fatamorganaer har det ikke været bæredygtigt. Vi kan stadig håbe på, at den britiske regering i 11. time kommer til fornuft, men vi kommer desværre til at indstille os på, at Johnson er klar til at tage de økonomiske tab for til gengæld at kunne få den sejr, det er for ham at tage kontrollen tilbage. Eller rettere: At lade arbejdende folk miste deres job og betale mere for deres varer, for at han kan høste en politisk sejr.

Sommerpakken giver 50% rabat på entré til mange oplevelser som f.eks. museer. Benytter du dig af de gode tilbud ?