19. januar 2021

Julie Herdal Molbech, Folketingskandidat(R).-
Julie Herdal Molbech, Folketingskandidat(R).-
Foto: Arkiv
facebook icon twitter icon linkedin icon
print ikon
send til en ven ikon

Send til din ven.

X

Artiklen: Farvel til sexisme, racisme og populisme

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

Farvel til sexisme, racisme og populisme
Debat - 30. november 2020 kl. 11:34

Diskrimination

Af Julie Herdal Molbech

Folketingskandidat (R) Helsingørkredsen

Det er et problem for alle, hvis vi begynder at udelukke særlige grupper fra at være omfattet af både friheden og fællesskabet. Lader vi diskrimination foregå - hvadenten det handler om kvinder eller etniske minoriteter - er vi mere eller mindre frivilligt deltagere i en løgn om frihed og lige muligheder, som reelt ikke er der.

Man er ikke lige deltagere i samfundet, hvis der gælder særlige love for en på grund af ens (forældres) etnicitet. Eller man som kvinde bliver tvunget til at agere sexobjekt for at opnå samme stillinger, positioner eller løn som mænd. Med #MeToo-bevægelsen er vi nået et skridt i den rigtige retning: Det er nu ikke længere lige så let at være sexist som før. Men når det kommer til at diskriminere mennesker pga. deres etnicitet - så er det faktisk gået tilbage for Danmark: Siden 2018 har vi haft Ghettoloven, der er rettet mod specifikke etniske minoriteter.

Danmark var med ved oprettelsen af FN, EU og Nato: Institutioner, der skal sikre alle menneskers rettigheder og fredeligt samarbejde mellem nationer. Så hvordan kan det være, at vi lader diskrimination flytte helt ind vores eget land - ind i danske børns liv?

Jeg tror ikke, at der er meget plads til hverken sexisme, racisme eller populisme i det 21. århundrede. Selvom man godt kan have sin tvivl, når man ser på situationen i USA. Men hvorfor skulle vi lade Danmark fare i den retning? Vi kan stadig gøre noget andet: Vi kan droppe den Ghettolov og lade Danmark være en del af nutiden - ikke fortiden. Hvis vi bliver ved med at kalde det et »stort« fællesskab - samtidig med, at vi udelukker folk, smider dem ud af deres boliger, ligefrem river boliger ned - risikerer vi i stedet at bede folk om at tro på en løgn.

Det fremkalder kynisme og manglende tro på samme samfund og dets institutioner. Det kan føre til populisme og true demokratiet. Når jeg fremhæver diskriminationen og racismen i Ghettoloven, er det med tungt hjerte. Jeg bryder mig lige så lidt om disse sandheder som alle andre. Men de må frem, så vi kan få Danmark på en bedre kurs. Så alle faktisk har ens rettigheder. Og fællesskabet er noget, vi tror på igen.

Er det en god idé at indføre bøde eller straf, hvis man ikke vil gå i isolation efter en udlandsrejse?