20. januar 2021
Billede
gallery icon

Se billedserie

facebook icon twitter icon linkedin icon
print ikon
send til en ven ikon

Send til din ven.

X

Artiklen: Etiopiens grønne eventyr

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

Etiopiens grønne eventyr
Debat - 10. juli 2020 kl. 06:51

Af Karin Poulsen,
Danmarks ambassadør

i Etiopien

Vi står der med hænderne i den mudrede jord. Det er regnsæson i Etiopien, og luften er tæt af fin og kølig støvregn. Det er ikke hvor som helst, vi befinder os. Vi står i haven uden for premierminister Abiy Ahmeds bolig i Etiopiens hovedstad Addis Ababa og er ved at plante træer. Udviklingsminister Rasmus Prehn (S) er på sin første rejse i embedet, og valget er faldet på Etiopien. Så her står de - Abiy og Prehn - og planter træer.

I 2019, da besøget fandt sted, var Etiopiens ambition at plante fire milliarder træer. I 2020 er planen fem milliarder træer.

Der bliver hakket og vandet og grinet. Stemningen er høj og sagen vigtig. Abiy ser træplantningen som Etiopiens bidrag til både egen og den globale klimakamp.

Energi til alle
Etiopiens ambitioner rækker videre end træplantning. Målet er energi til alle om blot fem år - i 2025. I dag har godt halvdelen af Etiopiens befolkning på 110 millioner ikke adgang til energi. Store dele af energien skal være bæredygtig - fra eksempelvis vind og fra sol. Allerede i dag stammer cirka 95 procent af Etiopiens energikilder fra vand, som er en skrøbelig ressource i lyset af de globale klimaforandringer, som rammer et fattigt land som Etiopien særligt hårdt. Energi til alle repræsenterer det syvende mål i FN's katalog over i alt 17 globale bæredygtighedsmål, som ifølge planen skal realiseres inden 2030. Energi er en vigtig forudsætning for økonomisk udvikling, og Etiopiens energiminister Seleshi Bekele har særligt de mest udsatte og fattigdomsplagede områder af Etiopien for øje.

Den etiopiske energiminister er en god ven af Danmark - og han er visionær. Han har tilbragt dagevis i den danske blæst for at nærstudere Danmarks erfaringer med vindenergi. Han har besøgt danske myndigheder og danske universiteter. Han tror på, at Danmark kan gøre en forskel i Etiopien - der er bud efter os. Vi har et stærkt samarbejde med de danske myndigheder. Vi bringer danske erfaringer i spil sammen med Energistyrelsen og Energinet i form af konkret undervisning af etiopiske embedsmænd og teknikere - både i Etiopien og i Danmark. Etiopierne er særligt interesserede i, hvordan de bedst kan blande energiformerne, så de bliver mindre afhængige af vand. Vi blander vand og vind i Danmark og kan omsætte disse erfaringer til gavn for nogle af verdens fattigste mennesker. Vi har som led i myndighedssamarbejdet en sektorrådgiver på ambassaden, som arbejder dagligt og tæt med de etiopiske partnere i søgen efter grønne løsninger.

Vindmøllepark
Vi har også den private sektor om bord. Inden længe vil det første spadestik blive taget til en vindmøllepark syd for Addis Ababa. Med danske vindmøller vel at mærke, understøttet af Siemens Gamesa med hovedsæde i Brande. Så bliver det for alvor konkret. Parken skal være en testcase for, hvordan Etiopien kan bygge lignende parker i de områder af landet, hvor vinden er gunstig.

Danmark er et lille land, men vi er en langvarig, synlig og troværdig partner. Vi er stolte af, at den etiopiske regering skeler mod nord, og jeg glæder mig personligt til at besøge den dansk-etiopiske vindpark, når den efter planen står klar i 2022.

Sårbart land
Etiopien er et meget sårbart land. Hungersnød, klimaforandringer, etniske konflikter og græshoppe- sværme er blot nogle af de kriser, som landet slås med. De dybe etniske skel har i den seneste tid kostet mange menneskeliv og kampe, skud og brande har martret dele af landet. Coronakrisen gør det ikke nemmere. Ved udgangen af juni var der omkring 5800 smittede og 100 døde - fortsat relativt beskedne tal, omend vi ikke ved, om sundhedskrisen for alvor vil bide sig fast i den kommende periode. Men vi ved, at der lurer en monumental økonomisk krise lige rundt om hjørnet. Man regner med, at 24 millioner mennesker vil gå sultne i seng hver aften på grund af coronakrisen. Etiopiens regering har sat ind på at redde liv, men også på at sikre familiernes livsgrundlag.

Danmark har givet 70 millioner kroner til sociale sikkerhedsnet både på landet og i byerne.

Danmark står klar
Så hvad har Etiopiens grønne eventyr med coronakrisen at gøre? Det handler om tiden efter corona. Når pandemien klinger af, og lande som Etiopien skal videre - hvordan gør de det så og med hvilke mål for øje? I Etiopien er målet grønt. Landet skal genopbygges, og ambitionen om energi til alle står centralt. De danske vinderfaringer skal hjælpe Etiopien med at genopbygge i en bedre og mere grøn retning. De kommer næppe helt i mål til 2025, men ambitionerne og visionen er intakte og må tilpasses hen ad vejen. Og Danmark står klar.

Regntiden er igen sat ind i Etiopien, og træplantningen fortsætter. Det er uvist, om man nåede de fire milliarder sidst, og om man vil nå de fem milliarder denne gang. Men der er ingen tvivl om, at der plantes træer på livet løs. For nylig var jeg rundt at se resultaterne i Addis Ababa sammen med mine kolleger fra de nordiske lande og EU. Alle iført mundbind. Der er lang vej igen, før Addis Ababa kan bryste sig af at være en grøn storby. Det samme gælder Etiopien. Men de har en drøm - og sådan er det jo med eventyr.

Er det en god idé at indføre bøde eller straf, hvis man ikke vil gå i isolation efter en udlandsrejse?