22. august 2019
facebook icon twitter icon linkedin icon
print ikon
send til en ven ikon

Send til din ven.

X

Artiklen: Er »rigets sikkerhed« en trylleformular, der fejer alt af bordet?

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

Er »rigets sikkerhed« en trylleformular, der fejer alt af bordet?
Debat - 05. februar 2019 kl. 07:45
Kontakt redaktionen:sndk@sn.dk

Af Hans Jørgen Bonnichsen

PET deltog i en konference, som den tyske udenrigsefterretningstjeneste Bundes- nacthrichtendienst afholdt i Pullach i Sydtyskland. Deltagerne var nogle af PET's vigtigste og største samarbejdspartnere.

Efter dagens program var overstået, var der festspisning, fire retter med vin, af det berømte mærke »ad libitum«. Opstemt rejste en af de nye unge deltagere sig op og rejste spørgsmålet: »Hvem er den vestlige verdens bedste efterretningstjeneste?«. Alle tyssede på ham og forklarede, at det havde man diskuteret før, og det var en håbløs diskussion. En fornuftsstemme fik dog lov til at råde, da han foreslog, at det afgøres en gang for alle ved en konkurrence, som et lille udvalg fik til opgave, at tilrettelægge til næste dags morgen.

Alle mødtes spændte op. Opgaven blev præsenteret. Den gik i al sin enkelthed ud på, at det agenthold, der først var i stand til at fange et vildsvin, ville blive bedømt derefter. Alle var med på ideen. Verdenspressen var inviteret.

Startskuddet lød og agent­holdene strøg ud i det store skovområde uden for Pullach.

Der gik to timer, og CIA, den store centrale amerikanske efterretningstjeneste, vendte tilbage med? Ja, jeg ved næsten ikke, hvordan jeg skal beskrive det. Jo, en bunke blodigt kød, som der måtte en dyrlæges obduktion til at fastslå, at det var resterne af et vildsvin.

Der gik endnu længere tid. Så kom Mossad, den dygtige, meget effektive israelske tjeneste tilbage. De afleverede en vildsvinefamilie præcist henrettet med nakkeskud.

Så gik der meget lang tid. Solen gik længere og længere ned mod horisonten, og lige før mørkets frembrud hørte man en voldsom larm fra skovbrynet. Alles blikke rettede sig mod stedet, hvor man så den tyske efterretningstjeneste i vild kamp med en kronhjort, mens de råbte og skreg: »Så tilstå dog, at du er et vildsvin«.

PET vandt ...
Hvad med PET. De vandt konkurrencen! En stolt, men usikker, nytiltrådt PET- chef kontaktede departementschefen for at indhente forholdsordre om eventuel publicering af resultatet. Hun var skræmt af den tidligere departementchefs erfaringer med PET og ønskede dem absolut hemmelige og usynlige, men for at have alibiet i orden kontaktede hun Kammeradvokaten, der for dyre penge udfærdigede et notat og faren for afsløring af PET's arbejdsmetoder, og risici for rigets sikkerhed med henvisning til forarbejdet til PET-loven. Oplysningen var således fortrolig, og måtte ikke offentliggøres af hensyn til rigets sikkerhed.

Politiken, Ekstra Bladet og Radio24syv bragte historien. De blev sigtet for videregivelse af fortrolige oplysninger.

Er historien sand? Nej, det er en anekdote, men indeholder faktisk præmisserne for den ydmygende dom over den tidligere PET-chef Jacob Scharf, der som en ussel spion fik fire måneders fængsel for krænkelse af sin tavshedspligt.Præmisser, der i det væsentligste læner sig op af den nye PET-chefs generelle forklaring i retten om, at det var fortroligt blot at fortælle om PET's arbejdsmetoder og blot at nævne navnet på samarbejdspartnere og samarbejdet, det ville medføre risici for »rigets sikkerhed«. En tandløs forklaring uden »rygende pistoler«. Den blev støttet af Kammeradvokatens vurdering, der tog afsæt i forarbejdet til den nye PET-lov, men ikke mindst trylleformularen: »Rigets sikkerhed«! Der som et andet »hokus, pokus« fejede alle forsvarsadvokatens saglige og velbegrundede argumenter af bordet, og som på grund af den alvorlige klang ingen, absolut ingen, måske med få undtagelser som mig selv, tør vove at udfordre.

Et det virkelig nok til at idømme en tidligere chef i PET fængselsstraf. En chef, der med succes forebyggede, modvirkede og forhindrede terror i »Syv år for PET«.

Lad ikke det sidste ord være sagt i denne sag.

Hans Jørgen Bonnichsen er tidligere operativ chef for rejseholdet ved Politiets Efterretningstjeneste (PET).