6. maj 2021
Billede
facebook icon twitter icon linkedin icon
print ikon
send til en ven ikon

Send til din ven.

X

Artiklen: Er Folketingets taskforce en skinmanøvre?

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

Er Folketingets taskforce en skinmanøvre?
Debat - 16. april 2021 kl. 11:00

Børn i fangelejre

Af Kirsten Parbst

Storevang 40, Birkerød
Medlem i Bedste- forældre for Asyl

En taskforce skal inden 15. maj undersøge, om 19 danske børn kan hentes hjem fra Syrien uden deres mødre. Mette Frederiksen (S), børnenes statsminister, ønsker ikke børnene hjem. Begrundelsen er: Mødrene har tilsluttet sig IS-kalifatet og vendt Danmark ryggen.

Mette Frederiksen tror ikke, at en dansk domstol kan idømme mødrene en retfærdig straf. Hun udnævner sig derfor til overdommer og fradømmer børnenes mødre retten til at få deres sag prøvet i Danmark. Derved dømmes børnene til et liv med psykisk tortur og nedværdigelser i »et helvede på jord«.

Socialdemokratiets støttepartier har igennem årene arbejdet på at opbløde Mette Frederiksens holdning, og i 2019 rapporterede efterretningstjenesten, at jo længere tid børnene bliver i Syrien, jo større risiko for radikalisering. Justitsminister Nick Hækkerup (S) afviste rapporten med, at han ikke behøver at lytte til en styrelse.

Jeppe Kofod rystet
Efterretningstjenesten konstaterede, at IS har bortført børn fra lejrene og har planer om yderligere bortførelser. Det var Ekstra Bladet og ikke udenrigsministeren, der offentliggjorde rapporten, hvilket rystede Jeppe Kofods ministertaburet. Statsministeren har tidligere mistet fødevareministeren, og justitsministeren er under pres for ansvaret i Rigspolitiets ageren i Mink-sagen. Folketingets partier med undtagelse af det yderste højre og Enhedslisten blev overtalt til at nedsætte en taskforce med henblik på at hente børnene. Men uden mødrene!

Mon ikke alle kan forestille sig, hvad det gør ved børn at blive revet væk fra den person, som har været den eneste og primære omsorgsperson i lejrene. Den 23. marts omtaler Politiken den belgiske psykologiprofessor Gerrit Loots, som har været med til at hente belgiske børn hjem fra Syrien og efterfølgende fulgt deres udvikling. Han udtaler blandt andet, at den stærke relation mellem mødre og børn er noget, som det giver mening at arbejde med. At kappe det bånd vil betyde store psykiske problemer for børnene.

En umulige opgave
Taskforcens opgave indebærer, at der skal bortses fra menneskerettighedskonventionerne, der siger, at børn og forældre ikke må adskilles, hvis det strider mod barnet tarv. Mødrene skal overtales til at aflevere deres børn, og de kurdiske myndigheder til at udlevere børnene uden mødrene. Måske kan det sidste løses med anerkendelse af den kurdiske stat og penge til støtte for den kurdiske sag, men det vil stride mod EU's holdning og Tyrkiets interesser. Er det prisen, man vil betale, for at undgå at syv kvinder bliver retsforfulgt i Danmark?

Ser man på Mette Frederiksens hidtidige håndtering af sagen, føles taskforcen mest af alt som en skinmanøvre, der skal give tid til at udtænke, hvordan hun kan redde sin udenrigsminister og få skabt ro om sin minister- og folketingsgruppe.

Planlægger du at holde den kommende sommerferie uden for Danmarks grænser?