11. december 2017
Sundhedsplatformen (SP) har nu været i brug på hospitalerne i Region Hovedstaden i ca. 15 måneder. Trods afsløringen af massive problemer med funktionaliteten af dette it-system er det hidtil ikke lykkedes at bibringe en forståelse blandt det politisk administrative system for nødvendigheden af at udskyde implementeringen af SP til alle hospitaler i Region Sjælland. Dette sker efter planen på én og samme dag i november.
gallery icon

Se billedserie

Sundhedsplatformen (SP) har nu været i brug på hospitalerne i Region Hovedstaden i ca. 15 måneder. Trods afsløringen af massive problemer med funktionaliteten af dette it-system er det hidtil ikke lykkedes at bibringe en forståelse blandt det politisk administrative system for nødvendigheden af at udskyde implementeringen af SP til alle hospitaler i Region Sjælland. Dette sker efter planen på én og samme dag i november.
facebook icon twitter icon linkedin icon
print ikon
send til en ven ikon

Send til din ven.

X

Artiklen: Endnu en forudsigelig offentlig it-skandale

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

Endnu en forudsigelig offentlig it-skandale
Debat - 08. august 2017 kl. 13:05
Kontakt redaktionen:sndk@sn.dk

Af Per Boye Hansen

Sundhedsplatformen (SP) har nu været i brug på hospitalerne i Region Hovedstaden i ca. 15 måneder. Trods afsløringen af massive problemer med funktionaliteten af dette it-system er det hidtil ikke lykkedes at bibringe en forståelse blandt det politisk administrative system for nødvendigheden af at udskyde implementeringen af SP til alle hospitaler i Region Sjælland. Dette sker efter planen på én og samme dag i november. Udrulningen har hver gang skabt dønninger og medført en dramatisk ændring af arbejdsgangen for de klinisk arbejdende læger.

Vi er mange læger i Region Sjælland, som frygter indførelsen af SP på alle vores sygehuse lørdag d. 25. november. Der er til den tid absolut ikke udsigt til, at de alvorlige og store problemer, der er med SP, når at blive løst. Sygehusledelsen har besvaret en forespørgsel fra Overlægerådet på Roskilde Sygehus om aktivitetsnedgang meget henholdende og uden en tidshorisont for, hvornår aktivitetsniveauet vil være normalt efterfølgende. Det lover ikke godt.

Jeg er kontaktlæge for over 300 patienter med lymfeknudekræft og andre alvorlige blodsygdomme. De kommer i ambulatoriet til samtale og bliver undersøgt på lejet. De får ofte kemoterapi samme dag og bliver jævnligt kontrolleret med forskellige skanninger og blodprøver. Som det fungerer i øjeblikket, kan jeg på Sjællands Universitetshospital i Roskilde have 20-25 patientkontakter på en dag i ambulatoriet. Den ledende overlæge på kræftafdelingen, Rigshospitalet, har for nylig udtalt, at man efter indførelsen af SP kan se otte patienter om dagen i ambulatoriet, hvilket før eller siden medfører et sammenbrud af afdelinger med mange ambulante patienter.

Aldrig på samme niveau igen
Man skal ikke have matematisk studentereksamen for at regne ud, at vi aldrig nogensinde kommer op på det niveau, der var, før SP blev indført, fordi læger, som har en af de dyreste universitetsuddannelser i Danmark, nu sidder det meste af dagen og bruger tid på dét arbejde dygtige sekretærer tidligere har udført. Hvad skal der blive af de ca. 100 patienter, jeg ikke længere kan nå at se, når SP ruller ind over os til efteråret?

Klinisk arbejdende læger i Region Hovedstaden har gentagende gange i pressen påpeget de mange problemer, SP har medført over for sundhedspolitikere og koncerndirektør Svend Hartling. Problemer som skyldes, at man af sparehensyn har fyret en del sekretærer på afdelingerne og i ambulatorierne, fordi lægerne med »det nye smarte system« nu selv skal skrive journalen, foretage booking af patienter, m.m. Alt dette, som vores lægesekretærer hidtil har haft ansvaret for således, at ventetiden i ambulatorierne var minimal. Ikke alene har SP pga. de mange nye lægeopgaver, medført kortere tid til hver patient, systemet har også medført et massivt overarbejde i dagtiden. SP indebærer således en betydelig ekstraudgift i disse sparetider til honorering af personale på overarbejde.

Senest har psykiatere i hovedstaden anmodet om et møde med det administrative system, fordi SP også har medført store problemer i deres hverdag, hvor psykisk syge patienter forlader de psykiatriske skadestuer pga. den lange ventetid, og der doseres forkert medicin i det nye Fælles Medicin Kort. Hertil svarede koncerndirektør i Region Hovedstaden, Svend Hartling, at psykiaterne blot skal lave kortere journalnotater og skrive mere præcist. I øvrigt ligesom lægerne i somatikken (kropslig behandling, red.) skal det. En meget arrogant kommentar fra en læge som i årtier ikke har varetaget patientbehandling.

For nylig optrådte Lars Onsberg Henriksen, koncerndirektør i Region Sjælland, i TV2 News. Han fik stillet flere kritiske spørgsmål vedrørende den planlagte indførelse af SP, når man nu har set, hvor galt det er gået i Region Hovedstaden. Efter at journalisten havde stillet de samme spørgsmål tre gange, endte koncerndirektøren med at sige: »det Fælles Medicin Kort fungerer, som det skal« og »vi kan garantere for patientsikkerheden«. En meget flot - men ikke troværdig - vurdering i lyset af, at FMK fortsat ikke fungerer tilfredsstillende i Region Hovedstaden.

Indkaldes ikke til tiden
Det er også betænkeligt, at man efter ca. 15 måneder med SP har fundet ud af, at kræftpatienter i Region Hovedstaden ikke bliver indkaldt og behandlet til tiden, fordi deres data forsvinder i systemet. Det kommer ikke bag på os klinisk arbejdende læger, men det kommer tilsyneladende bag på sundhedsminister Ellen Trane Nørby, som er vred og føler sig ført bag lyset, og også bag på regionsrådsformand Sophie Hæstorp Andersen, som er meget vred, men måske skulle have fulgt sagen mere tæt. Regionsrådsformanden er så vred, at hun ikke har noget imod, at SP i en periode erstattes af papir og blyant (hvilket i øvrigt allerede er indført på visse afdelinger). Kræftens bekæmpelse blander sig nu også, patientforeninger ligeledes. Det er formentlig det, der skal til, for hverken Svend Hartling eller andre med ansvar for SP vil lytte til læger eller det øvrige sundhedspersonale.

Kære sundhedspolitikere og andre ansvarlige for SP: I skal være velkomne i mit ambulatorium, så I kan se, hvor effektivt det fungerer uden ventetider. Derefter kan I køre videre til onkologisk eller hæmatologisk ambulatorium på Rigshospitalet og møde den mørke fremtid for os i Region Sjælland. Vi er så tilfredse med det nuværende it-system kaldet OPUS og kan ikke forstå, at vi ikke kan fortsætte med dette system, indtil SP er velfungerende og har vist sin værdi i hovedstaden.

Per Boye Hansen er overlæge og speciallæge i blodsygdomme og intern medicin og arbejder på hæmatologisk afdeling på Sjællands Universitetshospital, Roskilde.