1. oktober 2020
En demonstrant i Manden med Leen-kostume viser et skilt med »152K« - symboliserende 152.000 ofre for Covid-19. Han har placeret sig ved indgangen til Trumps nationale golfklub i Washington D.C. Den danske ambassadør i byen beretter i dag om situationen i det land i verden, der har været hårdest ramt.Foto: Cheriss May/Scanpix
gallery icon

Se billedserie

En demonstrant i Manden med Leen-kostume viser et skilt med »152K« - symboliserende 152.000 ofre for Covid-19. Han har placeret sig ved indgangen til Trumps nationale golfklub i Washington D.C. Den danske ambassadør i byen beretter i dag om situationen i det land i verden, der har været hårdest ramt.Foto: Cheriss May/Scanpix
Foto: CHERISS MAY/Ritzau Scanpix
facebook icon twitter icon linkedin icon
print ikon
send til en ven ikon

Send til din ven.

X

Artiklen: En svær tid for amerikanerne

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

En svær tid for amerikanerne
Debat - 05. august 2020 kl. 09:42

Af Lone Dencker Wisborg, Danmarks ambassadør i USA

USA går igennem en hård tid i øjeblikket. Med flere end 4,5 mio. smittede og flere end 154.000 døde er USA det land i verden, som har været hårdest ramt af coronaviruspandemien. Sundhedskrisen er blevet efterfulgt af en økonomisk rutsjetur, som landet ikke har set siden depressionen i 1930'erne. Fra en historisk stærk økonomi er situationen nu helt anderledes. I februar var arbejdsløsheden på 3,5 pct., mens den toppede i april med knap 15 pct. De seneste tal for juni viser en faldende, men fortsat høj ledighed på 11,1 pct. Væksten i andet kvartal var på -9,5 pct.

Oven i det kommer naturligvis urolighederne, som har fundet sted i mange amerikanske byer efter sagen fra Minneapolis, hvor afroamerikaneren George Floyd døde i politiets varetægt. Sagen har genåbnet dybe sår, der ikke kun handler om politiets behandling af den afroamerikanske befolkningsgruppe, men også - mener mange - om dybereliggende problemer i det amerikanske samfund.

Bekymrede
Amerikanerne er normalt optimistiske og initiativrige. Det ligger nærmest i deres natur. Men når man - i behørig afstand - møder folk på gaden i Washington eller taler med dem i en af de mange videokonferencer, der efterhånden er blevet hverdag, er der mange, der er bekymrede og tilbageholdende. Og som udenforstående observatør forstår man dem godt. Cocktailen af coronavirus, arbejdsløshed og raceproblemer er voldsom. Derfor er efterspørgslen efter politiske svar også stor.

Til november er der valg til både præsidentposten og Kongressen. Det giver vælgerne mulighed for at bestemme, i hvilken retning USA skal gå.

Stærke bånd til Danmark
Det kan være svært ikke at blive grebet af USA's historie, storslåede natur og evne til at omsætte ideer til nye teknologiske fremskridt.

Og båndene mellem Danmark og USA er stærke. I perioden efter Slaget ved Dybbøl og frem til Første Verdenskrig udvandrede 300.000 danskere til USA. Selvom det efterhånden er mange år siden, er det ikke usædvanligt den dag i dag at støde på en amerikaner med rødder i Danmark eller på anden måde forbindelse til os. Måske også derfor håber vi, at USA snart går mod bedre tider. At der er lys for enden af tunnelen.

Smitten har vist sig svær at få bugt med i USA. De fleste forventede, at det værste var overstået. Men i mange områder af USA er den positive udvikling vendt, og smitten stiger igen. Det skaber selvfølgelig bekymring hos amerikanerne. Kritikere frygter, at man visse steder lukkede for sent ned og for tidligt op.

Tegn på bedring
Økonomien viser visse tegn på bedring. Heldigvis. Der bliver igen skabt jobs, og bl.a. detailhandlen og fødevarebranchen forventer positiv vækst resten af 2020. Statslige stimuluspakker forventes også at hjælpe økonomien på vej. Meget vil dog afhænge af, om det lykkes at få styr på coronasmitten, som i de seneste uger er blusset op igen i over 40 amerikanske delstater, og flere har sat genåbningsplanerne i bero. På trods af dette forventer man for året som helhed fortsat negativ vækst og stor arbejdsløshed, mens 2021 forventes at være præget af positive væksttal og faldende arbejdsløshed.

Udfordringerne med politiet og den afroamerikanske befolkningsgruppe er et kapitel for sig, som frembringer stærke følelser hos mange. Politisk arbejdes der lige nu på flere initiativer, der skal reformere politiets arbejde. Og i flere amerikanske byer er man også i gang med at se på, hvordan man kan skabe nødvendige forandringer. Om det lykkes er for tidligt at sige. Men presset er stort.

Mange muligheder
Hvor stiller situationen i USA Danmark? På den korte bane har mange danskere fået aflyst ferien i USA. Nationalparker og badestrande må vente til næste år. Og danske virksomheder er hæmmet af, at de ikke kan sende teknikere eller sælgere til USA. Det er ærgerligt, og det er især et problem for virksomheder, der har brug for at få deres folk ind for at servicere en maskine eller tjekke op på forretningen i deres amerikanske afdeling.

Men når det engang vender - for det gør det før eller siden - er mulighederne mange. Der er stor efterspørgsel efter samarbejde inden for det grønne område, fødevareområdet og life science-området. Amerikanerne ved godt, at danske virksomheder har meget at byde på. Og ønsket om at lære af danske myndighedserfaringer er også stort. For et par måneder siden indgik Danmark en samarbejdsaftale med New Jersey om havvind, vi har etableret et samarbejde med verdens største hospitalskompleks i Texas, og vi har en tæt dialog med myndighederne i Californien om konkrete klimaindsatser, der også vedrører landbrugsområdet.

Ingen forventer, at USA - og Danmark for den sags skyld - med et snuptag kan lægge de hårde tider bag sig. Desværre. Coronaviruspandemien vil sætte sig langvarige spor, og de sociale udfordringer forsvinder ikke fra den ene dag til den anden. Men USA har en storslået evne til at genopfinde sig selv. Det er også en stor del af fascinationen ved landet. Og med de gamle og nye bånd, der binder os sammen, har Danmark gode forudsætninger for at byde ind og tage del i den udvikling.

Mener du, at det bliver mere forvirrende og besværligt at følge regeringens corona-retningslinjer?