17. januar 2021
Billede
gallery icon

Se billedserie

facebook icon twitter icon linkedin icon
print ikon
send til en ven ikon

Send til din ven.

X

Artiklen: En noget anderledes julemåned i London

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

En noget anderledes julemåned i London
Debat - 23. december 2020 kl. 13:18

Ambassadøren har ordet

Af Lars Thuesen, Danmarks

ambassadør i Storbritannien

De seneste par måneder i London har budt på ret usædvanlige udfordringer på den danske ambassade. I november indførte Storbritannien som det eneste land i verden indrejseforbud for danskere som følge af britiske bekymringer over virusmutationerne hos danske mink.

Jeg har prøvet mange ting i min tid i Udenrigsministeriet, men det var første gang, at jeg skulle være ekspert i minkproduktion, virusmutationer, smitterisici, vacciner og meget andet! Rigtigt mange danskere og danske virksomheder kom i klemme og vi fik travlt med at hjælpe bedst muligt. Det gjaldt også danske fodboldspillere fra Premier League, der skulle hjem til landskamp og ikke kunne få fri af deres britiske klubber, da spillerne så skulle i 14 dages karantæne ved hjemkomsten til Storbritannien. Efter kontakter til en række britiske ministerier lykkedes det at få indført en undtagelse, så først de mandlige og derefter de kvindelige fodboldspillere kunne komme hjem og spille landskampe. Det resulterede også i årets første julegave: En landholdstrøje fra DBU!

Efter at minksagen var blevet løst og indrejseforbuddet for danskere ophævet, begyndte vi på ambassaden så småt at glæde os til en forholdsvis fredelig jul efter nogle hektiske uger. Sådan skulle det imidlertid ikke gå. I denne uge indførte Danmark og stort set alle andre europæiske lande et flyveforbud for fly fra Storbritannien på grund af udbredelsen af en virusmutation, der tilsyneladende smitter mere end andre varianter. Flyforbuddet gælder foreløbigt til den 25. december. Den smitsomme mutation og flyforbuddet fik hundredvis af strandede danskere til at ringe til ambassaden for at få råd og vejledning og de sidste arbejdsdage inden jul blev pludseligt meget hektiske. I dag lukkede Frankrig og Nederlandene op for transit, hvis man kunne fremvise en negativ covidtest, men der vil under alle omstændigheder fortsat være mange danskere, som ikke som planlagt kan fejre julen i Danmark.

Strenge restriktioner
Julen bliver også markant anderledes for briterne, der lever under strenge restriktioner. Bortset fra supermarkeder er alle forretninger, storcentre, frisører, biografer, motionscentre, pubber, restauranter etc. lukkede og folk opfordres til at blive hjemme. I London må man kun fejre jul sammen med husstanden.

I det hele taget må vi ikke mødes indendørs med andre end dem, vi i forvejen bor sammen med, så det er efterhånden flere måneder siden, at min kone og jeg har haft gæster på toppen af ambassadebygningen, hvor vi bor i en lejlighed. Så også for os, der bor fast i Storbritannien, bliver det en speciel juleaften. Restriktionerne betyder, at vi skal fejre jul og nytårsaften uden gæster, så vi må bruge Messenger til at skåle med venner og familie. Om ikke andet bliver det en jul og nytårsaften, som vi aldrig vil glemme.

Alle på ambassaden har været på arbejde, siden coronaen for alvor ramte os i marts, men hovedparten har arbejdet hjemmefra det meste af 2020. Ambassaden er åben som normalt og de nødvendige medarbejdere er fysisk til stede for danskere og briter, der har brug for assistance, pas, certifikater eller råd og vejledning i disse kaotiske og svære tider. Det er ikke bare coronaen, som gør livet besværligt for danskerne i Storbritannien i 2020. Brexit betyder, at alle de fastboende danskere skal søge om opholdstilladelse for at bevare deres rettigheder. Indtil videre har ca. 20.000 danskere fået deres ansøgninger godkendt.

Der er desværre langt endnu, inden vi vender tilbage til normale tilstande. Der er dog lys for enden af tunnelen. Det skyldes ikke mindst vaccinen, og den store begejstring, det vakte, da en 90-årig britisk kvinde blev den første i verden til at blive vaccineret med Phizer-vaccinen. En halv million briter er hidtil blevet vaccineret, men det vil tage adskillige måneder, inden de ca. 66 millioner indbyggere i Storbritannien har fået tilbuddet. Fodboldstadioner, katedraler, kirker, messecentre med mere er ved at blive omdannet til vaccinestationer. Vi krydser alle fingre for, at det går efter planen, og at vi snart kan få dagligdagen tilbage!

I denne uge begynder VM i håndbold. Tror du det danske herrelandshold kan vinde VM?