18. december 2017
Musikskolen.   Kor A og B  øver til koncert.   Foto: Per Christensen
gallery icon

Se billedserie

Musikskolen. Kor A og B øver til koncert. Foto: Per Christensen
Foto: Per Christensen
facebook icon twitter icon linkedin icon
print ikon
send til en ven ikon

Send til din ven.

X

Artiklen: En fin gave at få

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

En fin gave at få
Debat - 07. april 2017 kl. 12:05
Kontakt redaktionen:sndk@sn.dk

Af Thomas Hovaldt Tamsborgvej 13 Hillerød

Britiske Evelyn Waugh lader en af sine romanfigurer sige, at måden, hvorpå man kan måle standarden på et regiment, er, hvordan de forlader en lejr. Det er en rodet regeringslejr. Er der en borgerlig holdning til levende udøvende kultur? Debatten om kulturministerens forslag om at skære DR ned og lukke CHP Phil, Sjællands Symfoniorkester, er i gang, kraftigt tilskyndet af røster fra Dansk Folkeparti.

Jeg er fra provinsen, det der i dag er udkanten, fra landet. Hjemmet var ikke liberalt, men jeg har altid vidst, hvad en ordentlig venstremand var. Farfar var venstremand. Det offentlige skulle ikke blande sig for meget i det enkelte menneskes liv og forretning, men havde en forpligtelse overfor dem, der havde mindre, og det offentlige skulle oplyse, undervise og sætte rammerne. Venstremanden var selverhvervende, lærer, læge, landmand eller et grundtvigiansk seminariemenneske. Men det var også et foreningsmenneske, der spillede musik, dilettant, håndbold, deltog i lokalsamfundet og var medlem af det lokale orkester, kor eller musikforening.

Som jyde har man ideen om, at København er det samme som Sjælland. Sjælland er provins på godt og ondt, og som i Jylland er der langt fra den ene del til den anden.

Demokrati og parlamentarisme er svært. Hvordan kan en borgerlig regering have en kulturminister, som har taget turen som SF'er over De Radikale og nu er superliberalist. Hvordan kan et pengebevidst CBS- og byparti som LA tilrane sig så meget indflydelse og spalteplads? De er underholdt af pengemænd, folk som på kort tid har tjent stort i bankverdenen.

Opdragelse, oplysning, indlevelsesevne og lærdom tager lang tid at dyrke i mennesket. Det tager år, generationer.

Den langsigtede samfundsinvestering er ikke i høj kurs hos regeringen.

Den ene minister efter den anden optræder i kulørt tv, uploader hovedløse ting og lefler for skærmtid. Men hvordan kan det være, at der ikke er flere borgerlige, som tager afstand fra Støjbergs lagkagebillede?

Det er smagløst, nedladende, og det er mangel på pli.

En dårlig taber, ved vi alle, er sølle, men omvendt så er en dårlig vinder virkelig kedelig, en der hoverer og triumferer. Støjbergs billede er sølle, om man så er politisk enig eller uenig.

Med henvisning til Støjbergs billede efterspørger jeg nogle anstændige venstrefolk ikke, liberalistiske byløver, men folk som Pind, Ellemannerne og Haarder, humoristiske oplyste mennesker, som har en holdning til godt livsindhold.

Vi skal ikke have mindre kultur, vi skal have mere. Vi skal understøtte det fælles, holde hånden under det værdiskabende, det der holder sammen på et sprog, et folk. Det usynlige kit, roden, nerven og folkesjælen. Flere bøger, koncerter, malerier, ungdomsskoletilbud og mere ballet, musikundervisning, teater, ungdomssport og oplysning.

Hvorfor skal alt måles og vejes?

Hvorfor skal alt måles og vejes? Hvem kan prissætte, hvad det betyder, at et barn kan synge, spille, lytte, tegne, spille bold og være stolt over det?

For en liberal burde det være en værdi, at individet har noget i sjælen og i hovedet. De ting, som rører dit hjerte, beriger sjælen, løfter dig og lærer dig nyt, kan ikke opgøres i penge, og skal heller ikke. En svag ånd giver et fattigere liv, byt blot om på ordene.

Baggrunden for indlægget er kulturministerens tanker om at lukke Copenhagen Phil - hele Sjællands Symfoniorkester. Hvordan kan en kulturminister ville mindre kultur? Hvordan kan man, når man sidder i flødeskumsministeriet, ville lukke en institution med mange opgaver, brugere og engagement? Hvorfor kæmper ministeren ikke for området internt i regeringen, så vi kan vækste i andet og mere end overforbrug og kommercielt tv? Det er tydeligt, at ministeren har et personligt horn i siden på DR. Om DR er for stor, dyr, arrogant eller for dårlig, er der mange holdninger til. Men DR er en kulturbærende institution, som har givet os fælles oplevelser, lærdom og et fællesskab via det, vi har set og hørt. Mere DR eller ej, så har det intet med spareplanerne på landsdelsorkester-området at gøre.

Hvor er de oplyste venstrefolk, som kommer fra udkanten og kan fortælle om vigtigheden af tilbud og oplevelser, der hvor man bor?

Regeringen er presset. Venstre og de Konservative er små partier. Samtlige borgerlige regeringer efter Nyrup har siddet på nåde af DF. Jeg sætter min lid til en som Naser Khader. En modig hædersmand, en outsider som er kommet ind, og som ved, hvad kultur, dannelse og kunst betyder for sammenhængskraften i samfundet. Er der konservative politikere, som ikke mener, at man bare lige lukker et landsdelsorkester?

Sidst blev DR Underholdningsorkestret lukket, og det opstår ikke igen.

CPH Phil er ikke et københavnerfænomen, men et landsdelsorkester. Selvfølgelig spiller orkestret i hovedstaden bl.a. for tusindvis af gæster og turister i Tivoli. Men året rundt også i Maribo, Hillerød, Holbæk, Næstved, Albertslund og Slagelse for andre tusindvis. Orkestret rejser med Den Jyske Opera rundt på Sjælland, så der ikke kun er opera i København. Orkestret laver fortløbende undervisning af skoleelever, spiller skolekoncerter på Sjælland, giver liv i det gamle Radiohus, trækker unge solister og dirigenter til landet, laver klassiske koncerter, hvor der samarbejdes og inddrages andre kunstformer/genrer. Orkestret løser kerneopgaverne og tilbyder en masse mere til mange mennesker.

Er der ingen politikere i regeringspartierne, som vil sige, at vi skal meget mere kultur, kunst og musik? Måske især nu, hvor EU hænger i laser, hvor Nato er udfordret, hvor der er flygtningepres på grænserne, og hvor vi oplever angreb på civile mennesker midt i den mest privilegerede del af verden.

Er der ingen borgerlige politikere, som vil fortælle, at når du som menneske har fået gaven musik, tegning, poesi, æstetisk sans, dans og kommunikative evner af forskellig art - så er der ingen i verden, der kan tage den gave fra dig, nogensinde!