8. august 2020
Billede
gallery icon

Se billedserie

facebook icon twitter icon linkedin icon
print ikon
send til en ven ikon

Send til din ven.

X

Artiklen: En dag man ikke glemmer

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

En dag man ikke glemmer
Debat - 23. juli 2020 kl. 10:44
Kontakt redaktionen:sndk@sn.dk

Af Ole Frijs-Madsen,
Danmarks ambassadør

i Tjekkiet

Tirsdag den 10. marts blev en særlig dag for mig som Danmarks ambassadør i Tjekkiet. Corona-epidemien nærmede sig nu også Centraleuropa. Jeg var tidligt om morgenen på vej sydpå, tæt ved grænsen til Østrig. I byen Ceske Budêjovice - hvor den berømte Budvar-øl brygges - mødtes jeg med en erhvervsdelegation bestående af store danske virksomheder inden for vandsektoren og bæredygtig udvikling.

Besøget indeholdt både politiske og kommercielle emner, som det ofte er tilfældet, når dansk diplomati er i aktion rundt omkring i verden. Vores første møde var med borgmesteren. Her drøftede vi, hvilke mål byen havde sat sig for grøn omstilling, og hvordan danske virksomheder bedst kunne understøtte dette. Næste møde var på det berømte bryggeri, hvor den originale tjekkiske »Budweiser« (Budvar) siden 1895 er blevet fremstillet med en årlig produktion på 1,6 mio. hektoliter. De danske virksomheder fik lejlighed til at mødes med den administrerende direktør og brygmesteren, som med en lang videnskabelig uddannelse bag sig præcist ved, hvilke processer og hvilken teknologi, der kræves. Besøget blev naturligvis afsluttet med et godt glas øl.

Det sidste erhvervsrettede møde fandt sted på et af Tjekkiets to atomkraftværker. Det ligger kun 50 kilometer fra grænsen til Østrig, hvor man ikke har atomkraft, så de tjekkiske nukleare reaktorer er et følsomt emne mellem de to lande. Den tirsdag i marts var vi helt inde i maskinrummet på Temélin-værket, hvor eksperter fra danske virksomheder havde spændende drøftelser med den tekniske ledelse om sikkerhed, bæredygtighed og effektivisering. Torden og regn ruskede i bilen de 125 km tilbage til Prag.

Besøget i Ceske Budêjovice blev for mig den sidste eksterne aktivitet, inden Danmark og Tjekkiet senere samme uge lukkede fuldstændig ned. Måske tordenvejret havde været et symbolsk varsel om, hvad der lå forude.

Et moderne land
Tjekkiet er med sine godt 10 millioner indbyggere en moderne, centraleuropæisk velfærdsstat med grænser til Tyskland, Polen, Slovakiet og Østrig. Vækst og beskæftigelse var indtil coronakrisen en af de højeste i Europa. Det præger livskvalitet og levestandard, som er tæt på niveauet i eksempelvis Tyskland. Tjekkiet er et aktivt medlem af både EU og Nato. Der er på flere områder et tæt samarbejde med Danmark.

Prag er nok den by, flest besøgende kender. Den byder på et rigt udbud af kultur, restauranter og usædvanlig smuk og velbevaret arkitektur. Men også byer som Plzen (kendt for Urquell-øl), Brno og kurbyen Karlstadt er værd at besøge.

Mange udenlandske film optages i Prag med de historiske bygninger som kulisse. Før coronakrisen var man blandt andet i gang med optagelser til Jussi Adler Olsens »Marco-effekten« og en film om dronning Margrethe den 1. med Trine Dyrholm i hovedrollen.

Travlhed på ambassaden
Corona har også sat sit præg på den danske ambassade i Prag. Normalt består arbejdet i at udfolde regeringens politik, udføre økonomisk diplomati og bistå danske virksomheder samt formidling på det kulturelle område. Oven i alt dette kom så Covid-19-sager, hvor ikke mindst det konsulære arbejde i starten kom til at fylde meget. For at kunne servicere de mange danske borgeres henvendelser på mail og telefon måtte vi omfordele arbejdet til kolleger, som normalt sidder med andre opgaver. Ambassaden var fysisk lukket i cirka to måneder, men fungerede 100 procent digitalt. Vi havde alle mindst lige så travlt fra vores hjemmearbejdspladser, som vi normalt har på kontoret. Blandt andet bistod vi med at få danskere hjem fra mange dele af verden via Prag, hvor vi tog imod dem i lufthavnen og havde sikret dem en minibus og en madpakke til det sidste stykke hjem via Tyskland.

Det er glædeligt, at dansk erhvervsliv hurtigt er kommet på banen igen i både Tjekkiet og Slovakiet. Takket være regeringens kampagner og støttepakker får vi fortsat mange henvendelser, og de fire medarbejdere i ambassadens handelsafdeling har travlt med at arrangere møder, ledsage erhvervsdelegationer og lave analyser. Jeg deltager selv i en række af disse kommercielle aktiviteter, hvor jeg som ambassadør kan åbne døre og få adgang til beslutningstagere på højt niveau i både den offentlige og private sektor. Blandt andet har ambassaden et spændende projekt med Skoda Auto, som står for 10 procent af Tjekkiets økonomi. Det har blandt andet fokus på energieffektivitet og grøn omstilling. Lidt under 100 danske virksomheder er etableret i Tjekkiet, og derudover bistår vi en række andre virksomheder med base i Danmark. Ambassaden understøtter dermed regeringens mål om at styrke vækst, beskæftigelse og innovation i Danmark gennem aktivt økonomisk diplomati og eksportfremme.

Den 18. maj var situationen i Tjekkiet så meget forbedret, at vi alle igen kunne komme på arbejde på ambassaden. Min første gerning den dag var at mødes med den tjekkiske viceudenrigsminister til en snak om, hvordan Tjekkiet og Danmark bedst kunne komme styrket ud af krisen.

Sundhedsstyrelsen opfordrer nu til at man bruger mundbind i myldretiden: Synes du det er en god idé?