23. juli 2021
facebook icon twitter icon linkedin icon
print ikon
send til en ven ikon

Send til din ven.

X

Artiklen: Ekstreme varmegrader skruer op for grøn omstilling i Canada

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

Ekstreme varmegrader skruer op for grøn omstilling i Canada
Debat - 14. juli 2021 kl. 07:31

Af Hanne Fugl Eskjær,
Danmarks ambassadør

i Canada

Netop i disse uger samler folk sig fra nær og fjern i det østlige Canada for at byde nogle helt særlige gæster velkommen. Efter at have drevet i flere år, dukker store grønlandske isbjerge normalt op ude i horisonten, og med lidt held kommer de arktiske kæmper helt tæt på. Men i år lader de grønlandske isbjerge vente på sig. Eksperter peger på klimaforandringernes indvirkning i Arktis og varmere vintre som hovedårsag. Indlandsisens tilbagetrækning medfører færre isbjerge, og de der kommer, når at smelte, før de når frem til den canadiske kyst.

I stedet for isbjerge fik Canada besøg af en helt ek­strem varme. Alle landets tidligere varmerekorder blev slået, da temperatuerne næsten nåede op på 50 grader i det vestlige Canada. I den lille landsby, hvor varmen var værst, måtte alle evakueres, inden skovbrande fortærede byen. Det var kun en af de mere end 200 pludselige brande, der fulgte i kølvandet på varmen. Andre steder måtte folk evakueres, da sneen smeltede og skabte risiko for oversvømmelse. Uden meget varsel befandt Canada sig midt i et mareridt. Mange blev mindet om, at de ekstreme vejrscenarier, som klimaforskere ofte beskriver, ikke blot hører til i en fjern fremtid.

En svær balancegang
Canadierne er hårdføre og vant til store temperatur­udsving. Det gælder også dem, jeg kender i verdens koldeste hovedstad, Ottawa, hvor vi om vinteren skøjter på byens kanal i ned til minus 30 grader - og sammen pruster i sommervarmen, især når termometeret viser 40. Men de seneste ugers ekstreme vejr har alligevel været noget af en brat opvågning. Mere end nogensinde før er klimaforandringerne til debat i Canada. Klimaet ligger i top på den politiske dagsorden. Den canadiske regering har som optakt til FN's klimakonference i Glasgow senere i år sat sig et højere mål for reduktion af CO2-udledningen. Og der står grøn omstilling på mange af de nye offentlige investeringer, der er sat i søen for at komme videre efter corona-pandemien.

Men det er en svær balancegang. Canada er verdens 10. største økonomi og verdens 4. største olieproducent, og landet er afhængig af indtægterne fra eksport af olie, der også skaber mange jobs. Det er en balancegang, som vi også kender i Danmark. Selvom målestokken er en anden, så stræber Danmark også efter en balanceret grøn omstilling, der skaber nye muligheder i områder, hvor gamle jobs forsvinder. Det har vi f.eks. set i den brede politiske aftale om Nordsøens fremtid.

Med det fælles afsæt, har vi fra dansk side etableret et energisamarbejde med de canadiske myndigheder. De efterlyser især god grøn teknologi og eksempler på, at grøn omstilling kan gå hånd i hånd med økonomisk vækst og jobskabelse. Danmark kan bidrage med begge dele i tæt parløb med danske virksomheder, der leverer grønne, energieffektive løsninger til det canadiske marked. Det gør vi bl.a. i byggebranchen, og når byer og universiteter gerne vil bruge fjernvarme.

Myndighedsdialogen med Canada om energi og energieffektivitet har åbnet op for, at de danske virksomheder kan sidde direkte med ved bordet. Her deler de deres erfaringer og fortæller, hvordan deres løsninger inden for energieffektivitet har været anvendt i konkrete projekter. Samarbejdet er drevet af en klar vision - at to ligesindede lande som Danmark og Canada kan og skal bidrage til en ambitiøs indfrielse af Paris-aftalen og en bæredygtig, grøn omstilling.

Grøn dialog
Vores grønne dialog med Canada er også drevet af, at vi som arktiske stater er særligt opmærksomme på det sårbare arktiske klima, hvor temperaturstigningerne sker i et højere tempo end på resten af kloden. Canada satser både på klima og på en bæredygtig økonomisk udvikling til gavn for de arktiske befolkninger. Her er Kongeriget Danmark også en vigtig medspiller. Danske og grønlandske virksomheder har erfaringer og stærke kompetencer fra opgaver i arktiske områder. Det kan være præ-fabrikerede huse, der kan modstå de hårde klimaforhold i Arktis. Eller bredbånd der sikrer, at befolkningen kan få adgang til et velfungerende internet uden forsinkelser og langsommelig download. Vi har samlet en række af disse virksomheder i en Arktisk Alliance, og sammen afsøger vi nye muligheder. For at være sikre på at ramme plet i forhold til lokale og globale arktiske tendenser har vi i år etableret et Arctic Advisory Board, der består af personer fra Canada, Grønland og Danmark, der er særligt engagerede i og vidende om forholdene i Arktis.

Netop i disse uger fornemmer jeg i Canada et stærkt håb om, at næste sommer vil bringe de grønlandske isbjerge tilbage, og at den ekstreme varme samtidig vil holde sig væk. Personligt håber jeg selv på et gensyn med de isbjerge, som jeg tog afsked med for et par år siden under mine rejser i Grønland. I mellemtiden vil vi på tværs af Atlanten gøre vores bedste for at bidrage til den grønne genåbning af Canada gennem partnerskaber og et tæt, grønt samarbejde.

Glæder du dig til, at Tour de France kommer til Danmark i 2022