28. oktober 2020
facebook icon twitter icon linkedin icon
print ikon
send til en ven ikon

Send til din ven.

X

Artiklen: Eksplosive heksekedler

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

Eksplosive heksekedler
Debat - 07. oktober 2020 kl. 13:59

Danmark & USA

Af Curt Gyde Sørensen

Hf Kildemosegård
Afd. II, 229, Køge

Engang mente jeg, at ideologi var afgørende for, hvordan et samfund ender med at blive. Men ideologi er en fernis: »Hvordan tænker vi egentlig, set i bakspejlets lys«? To faktorer er langt vigtigere: Et lands historie og de demografiske forhold, altså om en befolknings sammensætning, dens fordeling på geografiske områder, og hvordan de ændres over tid.

Vi kan lære meget ved at sammenligne Danmark og USA. Hvad er den største forskel på disse to lande andet end landenes størrelse? USA er mere end 200 gange stå stort som Danmark. Har det betydning for, hvordan indbyggerne tænker og handler? Ja, det har det. I Danmark bruger vi for eksempel mange penge på at renovere huse, fordi vi har beboet de samme 43.000 km2 i mange årtusinder. Sådan noget vil en amerikaner synes er alt for besværligt. I stedet sælger de deres gamle hus for en slik og bygger et nyt hus et andet sted - land er der jo rigeligt af.

Stærkt forfaldne byer
På den måde er mange amerikanske byer - eller dele af dem - blevet stærkt forfaldne. De amerikanere som har penge, køber et stykke land et godt stykke fra byen, hvor der er fredeligt og sikkert at bo (alle har jo bil - ofte fire-fem biler per familie). Derfor mærker de i det daglige ikke noget til de sociale problemer, som findes i deres bykerner og - set med deres øjne - vedkommer det dem heller ikke. Når middelklassen og de velhavende forlader byerne, mister byerne skatteindtægter, som de kunne have brugt på socialt forebyggende indsatser. Derfor kan vi i dag se, hvordan mange amerikanske byer har udviklet sig til at blive eksplosive heksekedler.

Ikke nemt at overse
I Danmark, derimod, ligger de københavnske bydele Nørrebro (arbejderkvarter) og Frederiksberg (middelklasse og overklasse) lige op og ned ad hinanden. Vi kan ikke så nemt overse sociale forskelle og vi ser/mærker, hvordan de indvirker på hinandens hverdag. Selv om der stadig er klasseforskelle i Danmark, så har vi på grund af landets lille størrelse på mange måder fået et s y m b i o t i s k samfund - altså et samfund, hvor der er et nært samarbejde mellem personer og institutioner, til nytte for alle parter.

Herfra har det danske udtryk »samfundssind« nok udviklet sig, et udtryk som er svært at forklare og oversætte for udlændinge. Det som mange udlændinge lægger mærke til, når de kommer til Danmark, er, hvor velorganiseret et land vi har. For nogle år siden læste jeg en artikel om Danmark i en amerikansk avis. Journalisten skrev: »Et lille samfund, der er så organiseret, at de datomærker deres æg!«

Når vi ser på de problemer, som USA kæmper med i dag, må vi indse, at landet ikke er »klistret sammen« på sammen måde, som vores land er, og vores to samfund vil altid være meget forskellige.

Bliver du påvirket af overgangen til vintertid?