15. juni 2021
Processed with VSCO with g3 preset
Processed with VSCO with g3 preset
facebook icon twitter icon linkedin icon
print ikon
send til en ven ikon

Send til din ven.

X

Artiklen: Efterlyses: Flere af Poul Schlüters type i politik

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

Efterlyses: Flere af Poul Schlüters type i politik
Debat - 10. juni 2021 kl. 11:22

Af Magnus von Dreiager, landformand Konservativ Ungdom

I slutningen af maj mistede vi en af de største danske politikere nogensinde, nemlig Poul Schlüter. Der kan skrives mange kronikker og artikler om alt det gode, som han gjorde for Danmark i sin tid som statsminister. Måden han opnåede det på, er dog noget, som vi taler alt for lidt om.

I dag brokker folk sig over, at vi har mange politiske partier, og at de hurtigt maler konflikterne op imod hinanden i stedet for at søge kompromiserne. Det kan der være noget om, men måske er alt ikke så håbløst endda? Poul Schlüter er den længst siddende statsminister siden Anden Verdenskrig, og det var han på et parlamentarisk grundlag, som gik lige fra Radikale Venstre til Fremskridtspartiet. Jo vist, det var ikke uden problemer, men der blev opnået store politiske aftaler igennem årene lige fra Storebælts- og Øresundsbroen til TV2 og arbejdsmarkedspensionerne.

Næsten utænkeligt
I dag virker det næsten helt utænkeligt, at Radikale Venstre og Nye Borgerlige skulle pege på den samme statsministerkandidat, men måske er det ikke så utænkeligt endda. Selvfølgelig er der uenigheder, men det var der absolut også i Schlüters tid. Selvom han hverken blev valgt eller gik af som statsminister ved et folketingsvalg, så var der hele fire folketingsvalg i hans tid som statsminister.

Poul Schlüter bliver ofte citeret for at sige, at »ideologi er noget bras«. Det fremlægger nogen fejlagtigt som om, at han ikke havde en grundholdning. For det havde han i den grad, men han indså også, at ideologier oftest kunne male folk op i nogle bestemte hjørner, som gjorde dem mindre villige til at indgå et kompromis og lande en god politisk løsning. Men evnen til at indgå kompromiser besad Poul Schlüter i den grad.

Inden sidste folketingsvalg gav Lars Løkke op på det borgerlige samarbejde og ville i stedet for indgå en alliance med socialdemokraterne. I Danmark har vi en fin tradition for at samarbejde hen over midten, men det bør ikke udelukke partierne på ydrefløjene. Poul Schlüter kunne formå at gøre det op igennem 1980'erne, og selvfølgelig kan det også lade sig gøre i dag. Det kræver blot færre stålsatte øjne og mere villighed til at sætte sig til forhandlingsbordet og indgå en aftale.

Da Poul Schlüter trådte til som statsminister, var økonomien på afgrundens rand, efter at Anker Jørgensen havde været ved at køre den i sænk. I sin første nytårstale lagde Schlüter åbent og ærligt kortene på bordet. Der var behov for at gå en anden vej, og den indebar »massive offentlige besparelser«. I dag vil man have svært ved at forestille sig, at nogen statsminister skulle plædere for massive offentlige besparelser.

Den rette politik
Tværtimod, så virker det i dag som om, at både vores nuværende og tidligere statsminister i alt for høj grad går efter at indrette deres politik efter, hvor flertallet af danskerne er i stedet for at føre den politik, som de selv mener er den rette. Mange ting er blevet bedre med årene i politik, men aldrig før har de politiske partier været så drevet af konstante analyser og meningsmålinger af, hvad vælgerne mener. Socialdemokratiets vælgerkapring fra Dansk Folkeparti skete også efter massive analyser af deres vælgere og en ændret politisk holdning på flere områder, herunder især udlændingeområdet.

Politisk handlekraft
Lige nu står Danmark i en økonomisk krise. En krise, hvor mange virksomheder er gået konkurs eller stadigvæk lider grundet restriktionerne, samtidig med, at mange har mistet deres job. Når vi skal ud af krisen, er der behov for politisk handlekraft og mod. Det mod savner jeg fra langt flere politikere. Modet til at træffe de nødvendige beslutninger, også selvom de er upopulære. Det har vi behov for mere af.

Og ikke mindst modet til at stå ved sine tidligere beslutninger. Her har Venstre på det seneste været på noget af en zig-zag kurs. Ligegyldigt om det gælder separationsperioden ved skilsmisse eller besparelserne på DR, som den tidligere V-LA-K-regering fik indført, så har Venstre i dag skiftet holdning. De politiske partier er i alt for høj grad fokuseret på at indrette deres politik efter, hvad vælgerne mener, og det bliver utroværdigt. I stedet for designerpolitik har vi behov for nogle politikere med holdninger.

Men samtidig nogen der er klar til at være pragmatiske og indgå kompromiser for at lande de bedst mulige politiske aftaler. Ja, kort sagt, vi har brug for flere som Poul Schlüter i dansk politik.

Er du tryg ved ikke at skulle gå med mundbind mere?