20. april 2021
Den norske håndboldstjerne Nora Mørk glæder sig til at spille semifinale mod Danmark. (Arkivfoto)
gallery icon

Se billedserie

Den norske håndboldstjerne Nora Mørk glæder sig til at spille semifinale mod Danmark. (Arkivfoto)
Foto: Nikolaj Tangaa Thorngaard/Bo Amstrup/Ritzau Scanpix
facebook icon twitter icon linkedin icon
print ikon
send til en ven ikon

Send til din ven.

X

Artiklen: Efter coronaen er der mange ting at opleve i Norge

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

Efter coronaen er der mange ting at opleve i Norge
Debat - 18. december 2020 kl. 07:05

Af Aud Kolberg Norges ambassadør i Danmark

Den kongelige norske ambassade i København har gennemført en undersøgelse blandt flere end 1000 danskere for at lære mere om deres opfattelse af Norge. Vi ved fra tidligere undersøgelser, at hvis danskere skulle være andet end danskere - ja, så ville de vælge at være nordmænd. Og på samme måde ville nordmænd vælge at være danske, hvis de ikke længere kunne være norske.

Vores to befolkninger føler en nærhed og lighed med naboerne på den anden side af Skagerrak - en nærhed og lighed, som vi på ambassaden oplever i vores daglige arbejde. Alligevel var vi nysgerrige efter at vide, hvad danskerne egentlig ved om os, og om der er nogle forskelle mellem yngre og ældre, kvinder og mænd, og hvor i Danmark man kommer fra?

Heldigvis har flertallet et meget positivt indtryk af Norge og nordmænd. Det, som gør stærkest indtryk, er den storslåede norske natur. Mange nævner forståeligt nok natur, bjerge, sne, ski og midnatssol - og det er på grund af naturen, at de fleste danskere ønsker at tage til Norge. Vi er glade for, at mange danskere har besøgt Norge for at opleve og se vores natur, hvad enten det er en skiferie i bjergene, se nordlyset på polarhimlen eller opleve de vestlige fjordlandskaber.

Venlige og behagelige
Vi er også glade for, at danskerne ser os som venlige og behagelige og mener, at Norge har et veludviklet velfærdssamfund. Ikke overraskende synes mange danskere, at Norge er dyrt - især alkohol, og nogle svarer endda, at man ikke har råd til at få tømmermænd i Norge. Måske er det direkte sundhedsfremmende at holde ferie i Norge? Selvom priserne ikke er meget forskellige i Norge og Danmark, ikke mindst fordi man i øjeblikket får over 140 norske kroner for 100 danske kroner.

Olie er et andet nøgleord, som mange forbinder med Norge, og at olieudvinding har gjort landet og dets indbyggere rige og velstående. Den gamle vandrehistorie om en dansk udenrigsminister, der blev drukket under bordet og endte med at forære dele af Nordsøen til naboerne i nord, dukker også op igen - men det er intet andet end en vandrehistorie. Hvem tror dog også, at nordmænd kan drikke danskerne under bordet?

Danskerne mener, at nordmænd er gode til sport, og der lægges særligt vægt på skiløb og håndbold. Men på trods af at de norske herrer Hareide og Solbakken har regeret som trænere for henholdsvis det danske landshold og FCK, lader danskerne sig ikke imponere. Der er bred enighed om, at fodbold - det kan nordmændene ikke finde ud af.

Mere nedslående er det, hvor lidt danskerne ved om norsk kunst og kultur. Ganske vist kender mange Munch og Aha, men flere kender Fleksnes end Grieg, Ibsen, Hamsun og Jo Nesbø! Der er gået et par årstier siden Fleksnes, og han overlever bestemt bedre i Danmark, end han gør i Norge.

Faktisk er Danmark det land, der i disse dage oversætter flest titler af norske forfattere - og på trods af ønsket om at læse er steget under coronakrisen, er der muligvis stadig ikke mange, der bruger tiden på at læse bøger af udenlandske forfattere.

Vi mener, at Norge - både historisk og i dag - har meget kunst og kultur at tilbyde danskerne. Og flere danskere bør (når coronakrisen er bag os) tage weekendrejser til kunst- og kulturoplevelser i de store norske byer. Næste år åbner både det nye Munch Museum og det nye Nationalmuseum i Oslo.

Af norske brands er det Rema1000, som de fleste danskere genkender, og den norske supermarkedskæde klarer sig også godt på det danske marked. Danskerne kender et par andre mærker, men generelt er viden heller ikke særlig stor her. Og det er forståeligt nok - for i modsætning til Danmark og Sverige producerer Norge mindre forbrugsvarer og har færre internationalt kendte mærker. På den anden side mener danskerne, at Norge er endnu vigtigere, end det rent faktisk er, når det kommer til eksport og import mellem vores to lande. Vi er hinandens 6.-7. største handelspartnere.

Kun små forskelle
Der er kun små forskelle mellem køn og regioner i svarene i undersøgelsen, selvom sønderjyderne er dem, der naturligvis ved mindst om nabolandet i nord. Den store forskel er mellem yngre og ældre. De unge har i langt mindre omfang været i Norge, og mange af dem forstår ikke norsk! Så mange som 26 procent i alderen 18-29 år taler engelsk med os nordmænd - og vi oplever ofte at blive mødt med »sorry, I don't understand Swedish«, når vi taler vores modersmål til unge medarbejdere i forretninger og restauranter. Men heldigvis svarer i alt 82 procent i undersøgelsen, at det er naturligt at tale dansk og norsk med hinanden.

Vi kan konkludere, at vi på ambassaden har et meget positivt udgangspunkt for at arbejde videre med at sprede viden om Norge i Danmark - og at vi har en solid platform for et forstærket samarbejde mellem vores to lande. Efter et krævende corona-år i 2020 ser vi frem til nye muligheder i 2021. God jul til alle!

Fra den 21. april må eksempelvis restauranter åbne for servering udenfor og indenfor men med restriktioner. Er reglerne for at gå ud og spise og drikke for indviklede?