17. januar 2021
Billede
gallery icon

Se billedserie

facebook icon twitter icon linkedin icon
print ikon
send til en ven ikon

Send til din ven.

X

Artiklen: EU-forslag er »helt på månen«

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

EU-forslag er »helt på månen«
Debat - 13. januar 2021 kl. 21:36

Jagt & fiskeri

Af Asger Christensen, MEP (V) og Thomas Danielsen, MF (V), jagtordfører

Vi befinder os midt i en biodiversitetskrise i Europa. Situationen er så alvorlig, at alle EU-lande er nødt til at levere løsninger, der redder den lidende biodiversitet. Derfor forhandler vi lige nu om den fremtidige strategi for at booste biodiversiteten.

Et af forslagene til strategien kan imidlertid være katastrofalt for danske lystfiskere og jægere. For EU-Kommissionen vil forbyde jagt og lystfiskeri i særligt beskyttede naturområder, og helt uforståeligt sidestiller forslaget miljøpåvirkningen fra de to naturhobbyer med konsekvenserne af minedrift. Det er jo helt på månen.

Konkret indebærer forslaget et forbud mod jagt på cirka 10 procent af Danmarks areal og et forbud mod lystfiskeri flere steder i landet.

Kommissionen tror åbenbart, at vi i Danmark bare skyder som gale i naturbeskyttede områder. Men det er meget langt fra virkeligheden.

Faktisk har vi allerede over 330.000 hektar beskyttet natur i Danmark. Altså fredningsområder og vildtreservater, hvor jagt enten er stærkt begrænset eller helt forbudt. Selvfølgelig skal vi have områder, som tilbyder dyrene ro og vild natur. Ynglereservater til fugle er for eksempel enormt vigtige for fuglebestanden.

I Venstre kæmper vi for at løfte biodiversiteten. Præcis derfor har vi i Europa-Parlamentet arbejdet for at gøre EU's fælles landbrugspolitik endnu grønnere til gavn for biodiversiteten og klimaet.

Fornuften forsvinder
Vi bakker op om ambitiøse tiltag - men vi er imod forslag, hvor fornuften forsvinder. Og det er Kommissionens forslag om at sidestille minedrift med jagt og fiskeri et klokkeklart eksempel på.

Jagt og lystfiskeri foregår med respekt for naturen. Alle os jægere og lystfiskere sætter en dyd i bæredygtig forvaltning af natur, vildt og fisk. Vores forvaltningsplaner er reelt med til at styrke biodiversiteten - ikke underminere den. Netop det kan Kommissionen tage ved lære af.

I vores optik styrker det også respekten og kærligheden til naturen, hvis vi får flere til at bruge naturen ved jagt og fiskeri. For nogle af Danmarks største naturelskere er netop jægere og lystfiskere. Vi er begge jægere og nyder de unikke naturoplevelser, som jagt giver.

Både i Europa-Parlamentet og Folketinget vil vi presse på for at få fjernet forslaget fra EU's biodiversitetsstrategi. Vi tager fat i Kommissionen og lægger pres på miljøministeren, så regeringen kommer ind i kampen for danske lystfiskere og jægere.

I denne uge begynder VM i håndbold. Tror du det danske herrelandshold kan vinde VM?