19. september 2020
Billede
facebook icon twitter icon linkedin icon
print ikon
send til en ven ikon

Send til din ven.

X

Artiklen: EU-chefer vil diskutere tiden efter brexit

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

EU-chefer vil diskutere tiden efter brexit
Debat - 12. december 2019 kl. 13:09
Kontakt redaktionen:sndk@sn.dk

EU-topmøde

Af Lykke Friis, direktør,

Tænketanken EUROPA

»Vi slider os selv op over brex- it«. Sådan skrev Frankrigs præsident Emmanuel Macron forleden, hvor han også opfordrede EU-kollegerne til at se fremad. Hvordan kan EU finde fælles svar på f.eks. Donald Trump, Kina og klimaudfordringen?

Lad det være sagt med det samme. Uanset udfaldet af det britiske valg i morgen er Mette Frederiksen, Emmanuel Macron og de øvrige stats- og regeringschefer langt fra færdige med at diskutere brexit. Den forhandlede skilsmisseaftale fra efteråret var reelt kun første halvleg, nu følger den vanskelige anden halvleg, hvor EU og Storbritannien skal blive enige om en frihandelsaftale.

At det kan blive lidt af en tidrøver er EU's frihandels-forhandlinger med Canada et godt eksempel på. Det tog nemlig syv år at blive enige om den 1600 sider lange aftale.

Andre fremtidsemner
Måske derfor forsøger stats- og regeringscheferne nu at reservere tid til, at de også får brugt energi på andre fremtidsemner. Allerede da Ursula von der Leyen i sommer blev valgt til ny kommissionsformand, lancerede hun ideen om en konference om Europas fremtid. Hvordan skal f.eks. kommissionsformanden fremover udpeges, og hvilken rolle skal Europa-Parlamentet spille?

På EU-topmødet torsdag-fredag vil EU's stats- og regeringschefer give det kommende kroatiske formandskab mandat til at se nærmere på, hvilke andre emner en sådan konference skal beskæftige sig med. Tyskland og Frankrig har allerede signaleret, at de vil diskutere migration, klima og udenrigspolitik. Ifølge de to lande bør konferencen løbe i to år. For begge lande er det afgørende, at Europas borgere får mulighed for at give deres besyv med, samtidig med, at de ikke på forhånd vil udelukke traktatændringer.

For tidligt at vurdere
På nuværende tidspunkt er det alt for tidligt at vurdere, hvad der i sidste instans kommer ud af en sådan fremtidskonference. Det forhold, at EU-landene nu sætter fart på diskussionen, bevirker imidlertid, at vi også i Danmark gør klogt i at styrke EU-debatten. Hvor mener vi i Danmark, at skoen trykker, og at der er behov for justeringer i samarbejdet? Involverer vi os ikke, kommer vi i stedet bare til at forholde os til den dagsorden, som andre lande sætter.

Er du klar til at bære mundbind, når du skal handle ind?