30. maj 2020
Vi er  meget optaget af, at de pligtopgaver, der lige nu ligger på bordet, bliver løst. Det drejer sig blandt andet om at finde ekstra midler til politiet og konkrete forhandlinger om en klimalov, som vi vil opfordre regeringen til at indkalde til forhandlinger om nu, skriver Sophie Løhde. 

Foto: Allan Nørregaard og Steen Østbjerg
gallery icon

Se billedserie

Vi er meget optaget af, at de pligtopgaver, der lige nu ligger på bordet, bliver løst. Det drejer sig blandt andet om at finde ekstra midler til politiet og konkrete forhandlinger om en klimalov, som vi vil opfordre regeringen til at indkalde til forhandlinger om nu, skriver Sophie Løhde. Foto: Allan Nørregaard og Steen Østbjerg
facebook icon twitter icon linkedin icon
print ikon
send til en ven ikon

Send til din ven.

X

Artiklen: Dyr omgang for danskerne

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

Dyr omgang for danskerne
Debat - 28. oktober 2019 kl. 13:16
Af Sophie Løhde, politisk ordfører (V)
Kontakt redaktionen:sndk@sn.dk

Den socialdemokratiske regering har netop præsenteret et nyt finanslovsudspil. Det er et udspil, som statsminister Mette Frederiksen før valget lovede skulle give Danmark et »velfærdsløft, som danskerne kan mærke«.

Her lidt over tre måneder efter Socialdemokratiet indtog regeringskontorerne, er det dog så som så med det løfte. I sin lidt dystre åbningstale til Folketinget sagde statsministeren nemlig, at danskerne ikke kommer til at mærke markante velfærdsforbedringer med den første finanslov.

Det lyder som en sang, vi efterhånden kender fra Socialdemokratiet. Før et valg er der ikke det, man ikke kan gøre. Men efter valget er der lige pludselig en masse forhindringer, der gør, at den gaveregn man lovede danskerne, alligevel ender med skuffelse.

Og hvis vi nu skal være helt ærlige, så har det aldrig været lettere for en regering at lande en finanslov. Socialdemokratiet har overtaget en dansk økonomi, som er i topform. Beskæftigelsen er rekordhøj, der er styr på udlændingepolitikken, og det økonomiske råderum er større end forventet.

Det burde altså ligge på den flade hånd for regeringen at lave en finanslov, der sikrer velfærden uden skattestigninger for helt almindelige danskere

Den mulighed ser regeringen desværre ud til at forpasse. I stedet har man fremlagt et katalog fyldt med forslag til, hvordan det fremover vil blive dyrere at være dansker og at drive virksomhed i Danmark. Forslag, som vil medføre højere skatter og afgifter for alle danskere. Og slutteligt gøre Danmark fattigere.

I finanslovsforslaget kan man blandt andet læse, at vi i det kommende år kan se frem til øgede skatter, samtidig med at arbejdsløse indvandrerfamilier får knap 2000 kr. ekstra skattefrit i offentlige ydelser om måneden. Det mener vi er en helt forkert prioritering, som i høj grad vil være med til at mindske indvandrerfamiliernes incitament til at arbejde.

Mette F. svinger sparekniven
Mette Frederiksen vil også svinge sparekniven over landets friskoler, hvilket vil ramme 121.000 danske børn og deres familier. Her vil man spare 300 mio. kr., hvilket vil betyde højere forældrebetaling og dermed gøre fremtiden usikker for de mange børn og forældre, som benytter sig af det frie skolevalg og af de mange tilbud, der er i vores fri- og privatskoler.

Det er egentlig lidt paradoksalt, at netop den prioritering kommer fra en statsminister, der kalder sig for »børnenes statsminister«. Det gælder åbenbart ikke de mange tusinde børn, der går i en fri- eller privatskole.

Regeringen foreslår også at sløjfe Venstres succesfulde bredbåndspulje og har samtidig afsat færre penge til infrastruktur som f.eks. motorveje til Frederikssund og Hillerød. Det er dybt bekymrende og vil gå ud over mulighederne for at skabe udvikling og bosætning i hele landet.

Dertil kommer en tredobling af arveafgiften på generationsskifte i familieejede virksomheder. Det vil koste Danmark dyrt, og vi risikerer at miste både vækst, velstand og arbejdspladser.

I en tid, hvor Danmark er i hård konkurrence om at kunne tiltrække de klogeste hoveder for at løse fremtidens udfordringer, er det en helt forfejlet strategi at straffe vores familieejede virksomheder, som er blandt de virksomheder, der skal hjælpe os til at fremtidssikre Danmark og dansk økonomi.

Det står altså klart, at Mette Frederiksen og regeringen er godt i gang med at dele regninger ud til danskerne og de danske virksomheder i stedet for rent faktisk at forsøge at gøre de gode tider bedre.

Samtidig er der også stadig en stor del af de løfter, som Socialdemokratiet gav vælgerne i valgkampen, som er havnet i syltekrukker.

De mange danskere, der stemte på Socialdemokratiet til valget, mangler nemlig stadig at få svar på, hvornår det bliver Arnes tur til at gå på pension. Og hvordan man vil finde 1000 sygeplejersker på den korte bane. Og ikke mindst hvordan man vil finde de tre mia. til ekstra velfærd, som skulle komme fra et mindsket brug af konsulenter i det offentlige. På sit eget finanslovsforslag har Socialdemokratiet afsat lige nøjagtig nul kroner fra færre offentlige konsulenter. Og det selvom man lovede noget andet i valgkampen.

Vi vil gerne hjælpe S
I Venstre vil vi selvfølgelig gerne hjælpe Socialdemokratiet med at fremtidssikre Danmark. Også selvom finanslovsforslaget fra regeringen i sin nuværende form, langtfra er vores kop te. Vi er eksempelvis meget optaget af, at de pligtopgaver, der lige nu ligger på bordet, bliver løst. Det drejer sig blandt andet om at finde ekstra midler til politiet og konkrete forhandlinger om en klimalov, som vi vil opfordre regeringen til at indkalde til forhandlinger om nu.

For vi er selvfølgelig den kritiske og konstruktive opposition, som Mette Frederiksen kan komme til, når de mange krav fra de ræverøde støttepartier bliver for slemme. Det har Venstre altid været, og det vil vi også være fremadrettet. Det skylder vi nemlig de mange danskere, som stemte på os ved valget.

Desværre ser det ikke ud til at regeringen lige nu ser vores vej, men i stedet pønser på at indgå en aftale med de røde støttepartier. Det kan kun betyde endnu højere skatter og afgifter for almindelige danskere.

Det er selvsagt trist. Men der er en anden vej, hvis ellers Mette Frederiksen så mod Venstre, frem for kun at se rødt og føre snæver blokpolitik med resten af venstrefløjen.

Alle personer over 18 år har nu muligheden for at bestille en test for coronavirus, selv om de ikke har symptomer. Er det noget du vil benytte dig af?