28. maj 2020
Isolation
gallery icon

Se billedserie

Isolation
facebook icon twitter icon linkedin icon
print ikon
send til en ven ikon

Send til din ven.

X

Artiklen: Du kan hjælpe det lokale erhvervsliv

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

Du kan hjælpe det lokale erhvervsliv
Debat - 16. maj 2020 kl. 12:47
Kontakt redaktionen:sndk@sn.dk

Af John Schmidt Andersen (V) Borgmester, Frederikssund Kommune

Erhvervslivet kæmper lige nu en hård kamp for at overleve den økonomiske afmatning, vi oplever. Selv om en række brancher nu igen kan åbne og dermed få gang i omsætningen, så har det ikke været uden konsekvenser, at vi i to måneder har levet i et stort set lukket samfund.

Frederikssund Erhverv har lavet en undersøgelse af, hvordan de lokale virksomheder er blevet påvirket af situationen. Og den tegner et billede, som vi skal tage meget alvorligt. To ud af tre virksomheder har mistet omsætning, og næsten en ud af tre virksomheder har mistet mellem 75 og 100 procent af omsætningen, så i visse brancher er situationen særdeles alvorlig. Husk på, at der her er tale om helt almindelige butikker og arbejdspladser i Frederikssund Kommune, der normalt er med til at sikre, at vi har et driftigt næringsliv og mange gode arbejdspladser. Mange af dem kæmper bogstavelig talt for overlevelse.

Det har naturligvis haft meget høj prioritet rent politisk at følge situationen tæt og vurdere, på hvilken måde kommunen kunne afbøde nogle af de værste skadevirkninger i erhvervslivet. Derfor har vi - siden samfundet lukkede i marts - i byrådet arbejdet med, hvilke politiske initiativer, vi med fordel kunne tage. Og heldigvis haft vi mulighed for at lave flere tiltag til gavn for erhvervslivet. Vi har frigivet 17 mio. kr., der skal bruges til vedligeholdelse af kommunale bygninger, ligesom vi specifikt har fremrykket etablering af nye faglokaler for godt otte mio. kr. på Ådalens Skole. Vi har også givet mulighed for, at firmaer, der har leveret varer eller tjenesteydelser til kommunen, kunne få deres betaling inden den fastsatte betalingsfrist.

I regi af Frederikssund Erhverv er der oprettet en taskforce, der skal følge situationen på arbejdsmarkedet og i erhvervslivet meget nøje. Gruppen er bredt sammensat med repræsentanter fra både Frederikssund Erhverv, Byrådet, Folketinget samt naturligvis en bred repræsentation fra erhvervslivet selv. Som formand for denne taskforce kunne jeg på det første møde høre på de større virksomheder, at vi endnu ikke har mistet så mange arbejdspladser i kommunen, hvilket naturligvis er positivt. Det er meget vigtigt, at vi politikere er i direkte dialog med erhvervslivet netop i denne tid - og derfor er taskforcen et vigtigt forum.

Ledige skal opkvalificeres
Resultatet af det første møde blev, at vi arbejder videre med at undersøge mulighederne for opkvalificering af ledige og hjemsendte medarbejdere, og at vi forsøger at finde initiativer, der kan styrke den lokale handel og turisme hen over sommeren.

Også Erhvervshus Hovedstaden, som Frederikssund Kommune er medejer af, har en række gode tilbud, som virksomhederne kan gøre brug af. Her bliver der blandt andet holdt webinarer, hvor virksomhederne kan få viden om og overblik over hjælpepakker og hvilke øvrige muligheder, der findes for at skabe fremdrift for sin virksomhed.

Selv om en del af samfundet nu er åbnet igen, så vil vi i lang tid endnu være påvirket af coronakrisen. Særligt hos det erhvervsliv, som til hverdag er med til at skabe jobs og producere de værdier, der giver mulighed for, at vi kan leve i et velfærdssamfund. Fundamentet for velfærden bliver nemlig skabt på de danske arbejdspladser, og derfor er det så vigtigt for os alle, at hjulene i samfundet kommer i gang igen.

Og her spiller du også en rolle, kære borger. Du kan nemlig levere din helt egen »hjælpepakke« til erhvervslivet, hvor du bor, hvis du køber dine varer lokalt. Derfor: Drop internethandlen i en periode. Gå ud og brug de butikker og indkøbsmuligheder, der ligger nærmest, så du på den måde er med til at hjælpe det lokale forretningsliv på fode igen. Jeg tror, at mange familier i de seneste to måneder - af forsigtighedshensyn - har sparet på pengene. Samtidig er der ikke udsigt til, at vi skal bruge ret mange penge på flybilletter til sommer, så derfor vil nogle familier have gode muligheder for at lægge nogle penge lokalt og dermed give de nære butikker og handlende en håndsrækning.

Hvis coronakrisen har ført noget godt med sig, så er det, at den har vist, at der findes en enorm hjælpsomhed blandt os mennesker. Flere end nogensinde før har rakt hånden frem til andre og hjulpet på den ene eller den anden måde. Så lad os sammen bruge denne holdånd og fællesskabsfølelse til at trække os selv fri af stilstanden igen. Jeg tror på, at vi sammen kan overkomme også denne udfordring.

Alle personer over 18 år har nu muligheden for at bestille en test for coronavirus, selv om de ikke har symptomer. Er det noget du vil benytte dig af?