6. maj 2021
facebook icon twitter icon linkedin icon
print ikon
send til en ven ikon

Send til din ven.

X

Artiklen: Drop tre-doblingen af generationsskifteskatten

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

Drop tre-doblingen af generationsskifteskatten
Opdateret 29. april 2021 kl. 11:24
Debat - 29. april 2021 kl. 10:47

Familievirksomheder
Af Louise Elholm,

skatteordfører (V),
Torsten Schack Pedersen, erhvervsordfører (V),

Kim Valentin,
erhvervsskatteordfører (V), Troels Lund Poulsen,

finansordfører (V)

Corona har sendt dansk erhvervsliv ud i en historisk udfordrende krise, men en stor gruppe af danske virksomheder blev allerede ramt af ulykker, inden coronaen ramte. For i 2020 trådte regeringens tredobling af generationsskifteskatten på familieejede virksomheder i kraft. En skat, der truer titusindvis af virksomheder med skadelige kapitaldræn, og som kan få store konsekvenser for vækst og arbejdspladser - særligt uden for de store byer. Corona har kun gjort ondt meget, meget værre. Derfor mener vi i Venstre, at regeringen bør rulle tredoblingen tilbage, inden den lukker virksomheder, vi aldrig får igen!

Familievirksomhederne
bliver ofte omtalt som rygraden i dansk erhvervsliv. De er den mest udbredte ejerform, danner rammen om mere end 850.000 arbejdspladser, og så er 9 ud af 10 danske SMV'er familieejede. Familievirksomheder er både store globale erhvervssuccesser som Danfoss, Lego og Jysk, men mindst lige så meget den lokale købmand, tømmer og maskinfabrik.

Netop forskelligheden gør betydningen af familieejede virksomheder så afgørende for Danmark, fordi de findes i alle egne af vores land. De er særligt vigtige i lokalsamfund uden for de store byer, hvor familievirksomhederne danner rammen om tre ud af fire private arbejdspladser.

Regeringen tredoblede generationsskifteskatten mod de virksomheder på trods af klare advarsler fra 3F, Dansk Metal og et samlet dansk erhvervsliv. Det truer nu de titusindvis af familievirksomheder, der står foran et generationsskifte i de kommende år.

Investeringer, som ellers skulle være gået til grøn vækst, innovation og nye arbejdspladser, må nu trækkes ud af virksomhederne for at kunne betale skatteregningen. For mange virksomheder bliver regningen så stor, at man enten må lukke eller sælge livsværket til for eksempel udenlandske kapitalfonde.

Det er det absolut modsatte af, hvad Danmark lige nu har hårdt brug for. I en tid hvor afstanden mellem land og by bliver større og større, må vi værne om de lokale vækstmotorer, der er så afgørende for sammenhængskraften i lokalsamfundene uden for de store byer. Ud over at danne rammen om 850.000 danske arbejdspladser er det også familievirksomhederne, som har en særlig tilknytning til deres respektive lokalområder. En tilknytning, som desværre forsvinder, hvis ejeren pludselig bliver en udenlandsk kapitalfond i stedet for en lokal ildsjæl.

Så løsningen er klar, og vi behandler den i Folketingets skatteudvalg i øjeblikket. Regeringens skadelige tredobling skal rulles tilbage.

I en tid hvor corona presser virksomhederne som aldrig før, så skal vi værne om danske virksomheder og arbejdspladser. Men med regeringens førte politik virker det mere som, at man vil sætte et »til salg«-skilt foran virksomhederne fremfor at se dem vokse til gavn for hele Danmarks velstand og velfærd.

Planlægger du at holde den kommende sommerferie uden for Danmarks grænser?