28. marts 2020
Lumsås. Ny Lundbeck-direktør Steen Søgaard. ¬ Foto: Peter Andersen
Lumsås. Ny Lundbeck-direktør Steen Søgaard. ¬ Foto: Peter Andersen
Foto: Peter Andersen
facebook icon twitter icon linkedin icon
print ikon
send til en ven ikon

Send til din ven.

X

Artiklen: Drop frygten for fremtiden

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

Drop frygten for fremtiden
Debat - 27. februar 2020 kl. 12:07
Kontakt redaktionen:sndk@sn.dk

Erhvervsuddannelse

Af Steen Søgaard, formand,

DI Vestsjælland

Det er svært at spå om fremtiden, men en ting er sikkert: Danskernes arbejdsliv kommer til at forandre sig. Og det gør ikke uddannelsesvalget efter 9. og 10. klasse lettere, tværtimod.

Tankerne om, hvad der kan se, hvis man vælger forkert, kan måske få nogle til at sige nej til at vælge en erhvervsfaglig uddannelse. For er man så ikke låst fast? Ender man ikke med en uddannelse, der måske bliver forældet og med dårlige muligheder for videreuddannelse?

Svaret er nej, det gør man bestemt ikke. For vi har i Danmark et godt efteruddannelsessystem, som kan føje nye kompetencer til de gamle, og derudover er der fine muligheder for at tage en videregående uddannelse oven på erhvervsuddannelsen, hvis man vil den vej.

Faktisk er en erhvervsuddannelse et meget sikkert valg - erhvervslivets sult på faglærte synes umætteligt.

Derfor håber vi i DI Vestsjælland, at der er flere unge, der vil vælge erhvervsskolen og ikke mindst en teknisk erhvervsuddannelse. Og at flere unge vil se ud over de traditionelle mande- og kvindefag.

For der er ikke bare brug for unge med netop de kompetencer - der er også rigtigt gode muligheder for at udvikle sig i nye spændende retninger - hele livet og endda lokalt.

Desværre kunne vi se på søgetallene i 2019, at det stadig kun er godt og vel hver femte i Ringsted og Slagelse Kommuner, som vælger en erhvervsuddannelse efter 9. eller 10. klasse. Og det på trods af, at der ligger erhvervsskoler i begge kommuner med mange spændende uddannelser på menuen.

Det er jo utrolig ærgerligt, for der er rigeligt med gode job i Vestsjælland, hvor det netop er medarbejdere med en erhvervsuddannelse, der er i særlig høj kurs. De er specialisterne, som gør, at virksomhederne fungerer, og de er helt afgørende for, at virksomhederne kan skabe den vækst, udvikling og ikke mindst skatteindtægt, der skaber velfærd og livskvalitet til borgerne i vores skønne område.

Og skulle man få lyst til at bygge oven på sin tekniske erhvervsuddannelse, så er vi jo så heldige, at der er åbnet en ingeniørlinje i Kalundborg, og nummer to åbner til sommer. Ligesom maskinmesteruddannelsen

også flytter til.
Der er altså gode muligheder for videreuddannelse lokalt og dermed også for at finde nye veje i arbejdslivet fremover.

Så kære unge, forældre og skolelærere: Lad være med at afskrive erhvervsuddannelsen baseret på fremtidsfrygt. En erhvervsuddannelse giver masser af muligheder for udvikling og med en stor portion nysgerrighed oven i kommer man uendelig langt - også i arbejdslivet.

Vi håber at møde jer på erhvervsskolerne.