8. marts 2021
Billede
facebook icon twitter icon linkedin icon
print ikon
send til en ven ikon

Send til din ven.

X

Artiklen: Dødsfrygtens føljeton

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

Dødsfrygtens føljeton
Debat - 18. februar 2021 kl. 07:02

Coronakrisen

Af Visti Christensen

Helsingørsgade 2, 1. 02
Hillerød

Som børn konkurrerede vi om, hvem der kunne se direkte mod solen i længst tid. Og resultatet var, at vi længe efter kunne »se solen«, skønt vi ikke længere så på den. Erindringen herom ligner Coved-19-pandemien. I et års tid har vi stort set ikke hørt om andet i medierne. Det har ført til en nærmest religiøs dødsfrygt.

Først hørte vi, at kineserne byggede et hospital på tre uger. Så var der »pesten i Bergamo«. Et billede af militærkøretøjer gik verden rundt, som man udokumenteret påstod bortkørte utallige lig. Og så gik det stærkt. Man fremlagde smittetal, opfandt begreberne kontakttal, incidenstal m.v., som gjorde frygten permanent, og man undlod at nævnte de normale årlige dødstal i verden.

Og frygten overskyggede alt. Kunne sygehusene klare presset, hvis alle smittede skulle indlægges? Der blev etableret utallige foranstaltninger. Man indkøbte værnemidler og ekstra respiratorer. Men dødstallene steg ikke, og overdødelighed blev ikke påvist. Alligevel lukkedes landet ned, og alene frygten fik fokus.

Hvis antallet af indlagte var eskaleret, og sundhedsvæsenet brudt sammen, kunne vi have bygget hospitaler på tre uger som i Kina. Vi havde økonomi, håndværkere, milliarder og ressourcer nok. Men vi red stormen af, og vi åndede lettet op. Men for tidligt, og frygten taltes igen op. Var der over 20 smittede ud af 100.000 indbyggere et sted, indførtes restriktioner. I Aarhus, Ålborg, Kalundborg og på større arbejdspladser.

Man skulle anskaffe mundbind. Minkavlere skulle slå alle dyr ned, selvom den omtalte mutant døde ud af sig selv. Men dødsangsten fortsatte, og manglede vi »dårlige tal«, hentedes de i udlandet. Herfra hentedes billeder af klargjorte kistegravhuller, og journalister talte med heftig glød, grædefærdige over, at pårørende ikke kom til begravelsen pga. restriktioner.

Der er mange grunde til, at konspirationsteorier opstår. Både de urealistiske og de rimelige. F. eks. de, der afdækker årlige antal døde i verden. Men nu flyttes fokus til »frelsende« vacciner.

Vi ved ikke, hvad det har kostet at smitteopspore, teste og indrykke annoncer om at passe på hinanden, holde afstand, spritte hænder og nyse i ærmet. Ting, vi i forvejen gør under forkølelse. Men fortsættelse følger. Sådan er føljetoner. Næste afsnit tager udgangspunkt i det foregående, og ind imellem udelades nytænkning. Regeringen finder altid nye argumenter for samfundets nedlukning. Mutanterne lever jo.

Nu må butikkerne igen åbne dørene op for kunder. Skal du derfor ud og bytte julegaver?