27. maj 2020
Billede
gallery icon

Se billedserie

facebook icon twitter icon linkedin icon
print ikon
send til en ven ikon

Send til din ven.

X

Artiklen: Det hjælper ikke at vinde krigen hvis vi taber os selv

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

Det hjælper ikke at vinde krigen hvis vi taber os selv
Debat - 01. april 2020 kl. 06:37
Kontakt redaktionen:sndk@sn.dk

Af Hans Jørgen Bonnichsen, forfatter, foredragsholder og tidligere chefkriminal- inspektør i PET

Jeg er en af de udsatte. Så udsat, at hvis jeg havde været i Spanien og indlagt med sygdommen Covid-19, ville de end ikke overveje at lægge mig i en måske livsredende respiratorbehandling.

I løbet af de seneste otte uger har jeg oplevet blodprop i hjertet, to hjertestop, en bypassoperation og en del af dagene på den intensive afdeling, hvor man er så tæt på døden, som man kan komme

Jeg lever, men kun takket været en superprofessionel indsats fra vores unikke sundhedsvæsen. Min sårbarhed er dog stadig åbenbar, men jeg har stadig et sikkerhedsnet under mig. Et sundhedsvæsen, som jeg har en enorm tillid til, og hvor jeg føler mig tryg. Og de knokler videre, da crescendoet fra coronaen endnu ikke har nået sit højdepunkt.

Så hvis jeg ikke har fattet regeringens og Folketingets budskab, burde jeg skamme mig. Men det gør jeg. Jeg tager situationen alvorligt og er uhyre taknemmelig for, at staten vil værne om mig og andre aktuelt udsatte, men ikke mindst gøre alt for at forhindre vores sundhedsvæsens kollaps, der ender i kaos og afmagt med uønskede og uoverskuelige etiske dilemmaer, når der skal prioriteres. Jeg har derfor hilst regeringens og Folketingets initiativer med taknemmelighed.

Det har været godt med »borgfreden« og den indtil nu udstedt blankocheck.

Nogle partiledere har sågar udtrykt ønsket om, at sådan burde hverdagen være på Christiansborg. Det er nok ikke særligt gennemtænkte udtalelser (?). Det ikke i enighed, det er i striden, der skabes fornyelse. Men som dagene er gået, er jeg blev mere og mere betænkelig. Ikke mindst efter de mange pressekonferencers budskaber og restriktioner væltede ind i min »isolationscelle« og i en sådan grad, at man skulle tro at regeringens ministre i mangel af OL har overtaget mottoet: »Hurtigere, højere og stærkere«

Mere og mere betænkelig
Jeg blev mere og mere betænkelig, da pressekonferencerne for mig udviklede sig til en magtdemonstration. En militaristisk, hierarkisk parade, med længere og længere afstand til og mellem »folket«. De fleste af paraderne var anført af en »ulastelig« og eminent dygtig kommunikator, vores statsminister, Mette Frederiksen, der machiavelisk præsenterer os for nye, men mere og mere indgribende tiltag på bekostning af den personlige frihed og ikke mindst et erhvervsliv, der trods hjælpepakker mere og mere er presset i bund.

Men bemærk, at alt på »fineste« demokratisk vis var handlet af. Alle partier var som i et »Putin-demokrati« enige. Magt formuleres også gennem tavse munde og kan da være seriøst begrundet, men lad os så høre derom.

Mit bæger flød over, da de vi blev præsenteret for seneste ekstreme initiativer med overvågning af mobildata, dobbeltstraf stramt forsamlingsforbud, politiforbud m.v. Der er formentlig et af de alvorligste angreb mod retsstaten nogensinde og tilligemed beslutninger, der hastebehandles og tages uden en folkelig diskussion. Det gør mig oprigtigt bekymret.

Da jeg lige har læst Peter Lauritsens fremragende bog: »Hvad skal det nytte«? - om Viggo Hørups politiske tænkning - er associationerne til Hørups begreb om »militarisme« nærliggende. Han beskriver således:

»Den overordnede udsteder ordrer til den underordnede, der for sit vedkommende blot har at adlyde uden at sætte spørgsmålstegn ved ordrens fornuft eller rationale. Her skal man ikke dele sig efter anskuelse.«

Militarisme er en antitese til demokratiet, da den fratager de fleste retten til (måske er det mere modet) at tænke og tale imod. Det ville jo værre at gå imod påståede initiativer, der kan redde liv, og et udtryk for hjerteløs kynisme. Frygtens trumfkort fejer alle gode argumenter af bordet og »trompeter og vajende faner arbejder undertiden med større held i menneskets sind end gode grunde«, som Hørup formulerer det.

De sidste dages gryende debat skaber forventninger om, at fornuften får lov til at sejre.

Det er mit håb, for hvad nytter det, at vi vinder kampen, hvis vi hen ad vejen mister os selv?

Alle personer over 18 år har nu muligheden for at bestille en test for coronavirus, selv om de ikke har symptomer. Er det noget du vil benytte dig af?