5. december 2020
Billede
gallery icon

Se billedserie

facebook icon twitter icon linkedin icon
print ikon
send til en ven ikon

Send til din ven.

X

Artiklen: Det giver bare god mening at gøre noget ved madspild

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

Det giver bare god mening at gøre noget ved madspild
Debat - 03. november 2020 kl. 08:02

Af Lisbeth Dalgaard,
Hørsholm, købmand og formand for Dansk Arbejdsgiverforening

Selvom Covid-19 og bekæmpelsen heraf fylder meget - både hos den almindelige dansker og hos os i dagligvarebutikkerne - er der også andre dagsordener, der skal have fokus. Det gælder f.eks. bekæmpelsen af madspild, der som overskriften siger: Bare giver god mening!

Mange ser spørgende ud, når jeg fortæller, at vi længe har arbejdet med FN's Verdensmål i vores supermarked i Hørsholm. Hvad har verdensmål og et supermarked med hinanden at gøre?

Vi var nysgerrige og valgte at starte med at kigge på de mål, der giver mest mening i forhold til vores hverdag, evner, ressourcer og almindelige sunde fornuft. Vi har ladet os inspirere og omsat dem i en kontekst, der passer til os.

Vi har indtil videre arbejdet med Verdensmål 7, 8, 13 og 17 og mere dybtgående med det mål, som jeg vil komme nærmere ind på her: Verdensmål 12 delmål 3: Inden 2030 skal det globale madspild på detail- og forbrugerniveau pr. indbygger halveres, og fødevaretab i produktions- og forsyningskæder, herunder tab af afgrøder efter høst, skal reduceres.

Penge ud ad vinduet
I vores supermarked arbejder vi intenst med at bekæmpe madspild. Det er et af de steder, hvor gode købmænd i årevis har fokuseret på korrekt disponering, varemodtagelse, tilbudssalg samt opmærksomhed i forhold til varehåndtering. Varer, der bliver smidt ud, er lig med »penge ud ad vinduet«.

Og takket være Selina Juul og »Stop spild af mad« er det nu blevet muligt for os - meget proaktivt - at arbejde med madspild med en høj grad af kundeaccept.

Vi har dygtige, faguddannede medarbejdere, der disponerer præcist, men en gang i mellem sker der fejl, eller pludselig skifter kundernes varepræferencer...

Vi kan nu relativt nemt oparbejde forskellige typer af ferskvarer, således at madspild reduceres.

Grøntafdelingen sorterer dagligt »grimme« grøntsager til køkkenet. Disse benyttes efter grundig vurdering og bearbejdning bl.a. til fond- og sauceproduktion.

Delikatessen anvender typisk det sidste lidt uens stykke skinke i sandwich-produktionen og kan ligeledes sørge for at lave gårsdagens friskbagte rugbrød om til rugbrødschips.

Grundige datotjek
Der udføres grundige, regelmæssige datotjek, og vi arbejder i denne forbindelse også digitalt med værktøjet Whywaste, som vi forventer os meget af.

Såkaldte »datovarer« eller »Køb i dag-/Spis i dagvarer« sælges enten i butikken på nærmere definerede placeringer (køl/tørvarer) eller via madspildapps som f.eks. »Too Good to go«.

Et par gange om året afdisponerer vi »højtidsoverskudsmad« gennem »Stop Spild af Mad Lokalt, Lyngby«, som derefter sørger for distribution til særligt udsatte. Og endelig af-disponerer vi ugentlig ferskvarer til projektet »Mad med Hjertet Hørsholm«, hvor frivillige ildsjæle omdanner produkterne til dejlige måltider til udfordrede og sårbare familier. Vi registrerer vores svind, og vores målsætning er - gennem opmærksomhed - at mindske vores madspild med yderligere 20 procent i 2020, hvorved vores madspild er reduceret med mere end 50 procent på under to år. Det giver mening. Men der er yderligere potentiale!

Du kan selv være med til at reducere madspild, og det vil give super god mening. En meget stor del af det danske madspild sker faktisk i de private husholdninger.

63 kg mad om året
Hvis man laver et regnestykke og tager de ca. 63 kilo mad, som hver dansker i gennemsnit smider i skraldespanden i stedet for at spise det, og dividerer det med 365 dage, får man ca. 170 g om dagen. Det kan for eksempel være en frikadelle, en banan eller en lille tallerken pasta. Så tænk på hvor lidt, der skal til for at undgå de 63 kilo spildt mad om året. Hvis du starter i det små, ender du med store resultater.

Det er frivilligt og gratis for den enkelte, når Danmark - formentlig snart - begynder at vaccinere befolkningen mod covid-19. Vil du vælge at blive vaccineret?