15. januar 2021
Karina Adsbøl, Dansk Folkeparti.
Karina Adsbøl, Dansk Folkeparti.
Foto: Steen Brogaard
facebook icon twitter icon linkedin icon
print ikon
send til en ven ikon

Send til din ven.

X

Artiklen: Der er brug for en ældrelov

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

Der er brug for en ældrelov
Debat - 30. juli 2020 kl. 21:45

Plejehjemssvigt

Af Karina Adsbøl, MF (DF) Social- og ældreordfører

De skjulte optagelser fra plejehjemmet Kongsgården i Aarhus viser et omsorgssvigt, der simpelthen ikke må finde sted i ældreplejen. Desværre har noget lignende fundet sted på andre plejehjem og i andre kommuner. Senest i Randers Kommune har der været en lignende sag. Det er rystende at se, at denne nedværdigende behandling kan forekomme. Hvordan sikrer vi en ældrepleje i topklasse? Hvordan forebygger vi som samfund, at dette ikke sker fremadrettet?

Jeg tænker, at der er flere, der har et ansvar for at sikre ældre mennesker en værdig og omsorgsfuld behandling, der er det politiske ansvar, plejehjemsledernes ansvar, det personlige ansvar som ansat.

I Dansk Folkeparti ønsker vi derfor en ældrelov, der giver de ældre ret til selvbestemmelse. Vi ønsker blandt andet, at klippekortordningen skal skrives ind i en ældrelov, så plejehjemsbeboere og hjemmehjælpsmodtagere selv kan vælge, hvilke aktiviteter de gerne vil til. Det burde være en selvfølge.

Vi ønsker også, at omsorg bliver skrevet ind i lovgivningen på ældreområdet, så vi sikrer, at ældre mennesker får ret til omsorg. Det burde også være en selvfølge.

Mindst to på nattevagt
Vi ønsker endvidere, at ingen nattevagt skal gå alene og have 40 beboere at passe og se til. Vi ønsker derfor nationale standarder i forhold til normeringer. Vi ønsker et styrket uvildigt tilsyn på området, så ældre og deres pårørende får en direkte linje til Styrelsen for Patientsikkerhed, som de kan kontakte, hvis de er bekymrede for de forhold, der er på plejehjemmene. Midler skal øremærkes direkte til ældreområdet.

Der findes gudskelov rigtig mange dygtige medarbejdere i plejeomsorgssektoren, og jeg tror, at mange af dem også bliver hårdt ramt på deres faglige stolthed med disse grusomme eksempler, som vi har set. Lad os også høre dem, hvad de mener, der er behov for. Som tidligere ansat i plejeomsorgssektoren mener jeg, at man varetager et utroligt vigtigt erhverv, hvor empati og omsorg burde være en selvfølge. For ellers skal man ikke arbejde for og med mennesker.

Vi ønsker en ældre- og omsorgspleje i topklasse, så derfor er der brug for handling nu. Og der er brug for en ældrelovgivning nu.

I denne uge begynder VM i håndbold. Tror du det danske herrelandshold kan vinde VM?