7. august 2020
facebook icon twitter icon linkedin icon
print ikon
send til en ven ikon

Send til din ven.

X

Artiklen: Der er brug for Venstre

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

Der er brug for Venstre
Debat - 05. juli 2020 kl. 13:44
Kontakt redaktionen:sndk@sn.dk

Af Jakob Ellemann-Jensen

Velkommen til Venstres 150-års jubilæum her på vores smukke Carlsminde.

Da jeg i sin tid skulle vurderes som potentiel kandidat for Venstre i Odense, var ét af medlemmerne i dommerkomitéen Jane Jegind.

Hun var - og hun er stadig - én af den slags Venstre-kvinder, der instinktivt og tydeligt indgyder respekt. Ikke kun gennem den titel som rådmand, hun også havde dengang. Nej, det var også de klare værdier, som gennemsyrede alt, hvad Jane gjorde, tænkte og udtrykte.

Det liberale menneskesyn, hvor alle skal have muligheder. Hvor borgerens frihed er i centrum. Hvor fællesskabet er så stærkt, at partiet nærmest også er familie. Hvor der er plads til både jordnære og højtravende diskussioner mellem den kaffe og de rullepølsemadder, der synes en del af ethvert anstændigt Venstre-møde.

Alle de ting, som vi alle sammen kender vores parti for - dem så jeg i øjnene på Jane Jegind, da jeg kom anstigende og gerne ville stille op til Folketinget for Venstre. Heldigvis kunne både hun, resten af bestyrelsen og siden generalforsamlingen i vælgerforeningen se potentialet.

Eller også var jeg bare den eneste kandidat.

Under alle omstændigheder var det en helt rigtig vægt at blive vejet på.

Relevant menneskesyn
Og der er brug for både Venstre og for vores gode folk som Jane og alle I andre. For lige nu er vores menneskesyn og vores tilgang mere relevant end nogensinde.

Op imod en formynderisk regering, som messer »fællesskab« for så at diktere løsninger, der tit hverken kan forklares eller forsvares. Her er brug for en liberal stemme.

Tag den aktuelle krise, som har ramt Danmark. Kogt helt ind til benet er det ikke regeringens løftede pegefingre, lukkede grænser eller forbud mod bryllupsfester efter midnat, som bar os igennem.

Læser man SSI's rapporter - og det har vi med stor omhu gjort i de seneste måneder - er det tydeligt, at det afgørende var danskernes ansvar for eget og andres liv på et tidspunkt, hvor uansvarlighed var farligt for fællesskabet.

Vi tog individuelt ansvar. De liberale dyder gav også her svar på de store udfordringer, som samfundets udvikling bød på.

Christen Berg
150 års historie. Det er svært at nå hele vejen rundt om indførelse af parlamentarisme, kvinders stemmeret, grundlovsændringer som afskaffede det forældede Landsting og banede vejen for, at en kvinde kunne blive tronfølger.

Og op til nutidens skattestop, grøn omstilling, fast og fair udlændingepolitik, europæisk forankring og internationalt udsyn.

Her i dag vil jeg tage afsæt i, at jeg som formand netop i disse dage er blevet bedt om at skrive forord til to bøger, som er undervejs om store Venstre-folk.

Og netop de to, synes jeg, på fin vis omkranser det, som vi fejrer i dag - nemlig Venstre, Danmarks Liberale Partis - 150-års fødselsdag.

Det ene er om Christen Berg, den gamle Venstre- høvding, som stråler ud over det tidlige Venstre.

Troen på folkeligt selvstyre var den benzin, som drev Berg, og som gjorde, at han ikke alene spillede en vigtig rolle i undfangelsen af »Det Forenede Venstre«, som vi fejrer her i dag.

Han var også en central drivkraft bag det flertal for partiet i det daværende Folketing, som mange årtier senere gav folkestyrets gennembrud og knæsatte Danmark som velfungerende demokrati.

Christen Berg bar også andre af de dyder, man bør sætte højt. Han var foretagsom og skabte de Bergske Blade, som den dag i dag er en del af det danske mediebillede.

Bergs stærke ideologi og virketrang var blot nogle af de dåbsgaver, som han gav vores parti med helt fra fødslen.

Henning Christophersen
I den anden ende står det moderne Venstre.

Lad mig løfte en flig af mit forord om en af Venstres seneste styrmænd, Henning Christophersen.

Selv om dygtige politikere som Løkke, Fogh og såmænd Ellemann-Jensen fylder i vores nylige historie, så starter min personlige historik med Venstres høvdingerække nemlig hjemme hos Henning og Jytte her lidt længere nede ad Søllerødvej, hvor jeg som barn kom sammen med mine forældre.

Det var en mærkelig blanding af dybsindige - og for mig nok lidt kedelige - politiske samtaler og så Bertel Haarder, der gik på hænder op og ned ad trappen. Nej, Alternativet var bestemt ikke de første, der førte gøgl ind på Borgen, men Henning var nok selv mere typen, der bevarede begge ben på jorden.

Politisk tog Henning, som finansminister i Schlü­ter-regeringen, en hovedrolle i at udstikke den ansvarlige kurs, som fik os væk fra den socialdemokratiske afgrund, Knud Heinesen beskrev så rammende.

Det var også Henning, som med internationalt udsyn og visioner var en drivkraft bag det fælleseuropæiske projekt, som Danmark den dag i dag nyder godt af.

Økonomisk ansvarlighed, vilje til svære beslutninger og internationalt udsyn fra Henning. Folkestyre, frisind og virketrang fra Christen Berg.

To af de store kapaciteter fra vores partis historie binder smukt mange af de værdier, som for mig udgør kernen i Venstre, sammen.

Afsættet for svarene
Her er også afsættet for svarene på mange af nutidens udfordringer.

Tag jobskabelse, hvor der er brug for både ansvarlighed og et perspektiv, som rækker ud over Danmarks grænser, når det kommer til økonomisk vækst.

Tag vigtigheden af tillid til danskerne i håndteringen af coronaen, som desværre fortsat blusser op i lande omkring os.

Derfor er der brug for Venstre og for partiets tillidsfolk, der - ganske som Jane Jegind gjorde i Odense - personificerer den insisteren på liberale løsninger og tillid til mennesker, som er så nødvendig i dag.

Den skal vi holde fast i, når vi debatterer med naboen, deler rullepølse-madderne ved vores politiske møder eller hænger i lygtepælene med strips og plakater for at få synlighed om vores sag.

Viljen til at tage ansvar for Danmarks udvikling har præget Venstre i 150 år. Jeg håber, I vil gøre jeres til, at den lever videre i bedste velgående i de kommende årtier. Så velkommen her på Carlsminde. Velkommen til fejringen af vores parti - og god kampgejst i de slag, vi sammen skal kæmpe i de kommende år. Tak.

Sundhedsstyrelsen opfordrer nu til at man bruger mundbind i myldretiden: Synes du det er en god idé?