25. november 2020
Billede
facebook icon twitter icon linkedin icon
print ikon
send til en ven ikon

Send til din ven.

X

Artiklen: Den kreative klasses fejlbarlighed

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

Den kreative klasses fejlbarlighed
Debat - 04. november 2020 kl. 12:00

Af Søren Klebak
Rude Vang 20, Holte

Det var et trist debatindlæg, avisen bragte mandag, skrevet af formand for Socialdemokratisk Ungdom, Frederik Vad Nielsen. På ægte trumpsk maner driver han en kile ind mellem »den kreative klasse«, som er de slemme, og så dem på den anden side, som må være de gode, der kæmper folkets sag. Er det det, man kalder populisme?

Hvem er så den kreative klasse? Det er diffust for denne læser. Det er jo også nemmere at rette sin vrede mod en diffust defineret »klasse« frem for konkrete personer og deres handlinger. Man kan sikkert få flere med sig ved at gøre modparten til en udefinerbar størrelse. Der er dog et par ledetråde i debatindlægget.

En af de forkerte?
Vreden er rettet mod de »venstreorienterede meningsdannere, kommentatorer og journalister«, »venstreorienterede miljøer«, »meningsdanner-eliten«. Så blev man så klog og samtidig lidt nervøs for at være en af de forkerte. Men måske findes der både retfærdige og fortabte sjæle i meningsdanner-eliten. Hvad med Frederik Vad Nielsen selv? Han har en bachelor i bl.a. journalistik, har en formandstitel og blev danmarksmester i debat for et år siden. Men det kan man altså godt og alligevel ikke tilhøre eliten.

Debattørens hovedanke er, at alle disse venstreorienterede holdt op med at skrive om Arne-aftalen, så såre den var vedtaget. Men måske betyder det ikke noget, at alle de såkaldte venstreorienterede omkring SF, Enhedslisten, Alternativet og De frie Grønne pressede på for at få loven om tidlig tilbagetrækning igennem. Derefter har de øjensynligt kastet sig over andre emner.

»Statsbetalt støj«
Men det er ikke godt. Frederik Vad Nielsen mener, at meningsdanner-eliten skal holde sig fra at engagere sig i kampen for social retfærdighed, klima, racisme, så længe eliten ikke har konkrete løsninger. Det er for ham »statsbetalt støj«.

I min optik opstår konkrete løsninger på baggrund af en debat plus magten og viljen til at gennemføre dem. Her hviler et stort ansvar på Socialdemokratiet. Som formand for DSU er man selvskrevet til at gøre politisk karriere. Jeg håber, Frederik, at du fremover i din karriere vil forstå at gøre brug af alle, der engagerer sig i samfundsdebatten, og ikke sortere dem i de rigtige og de forkerte.

Køber du de fleste julegaver i forbindelse med Black Friday?