9. maj 2021
Et demokrati, der ikke bliver vandet og næret, forvitrer og forgår som en blomst.                  Tegning: Jens Hage
gallery icon

Se billedserie

Et demokrati, der ikke bliver vandet og næret, forvitrer og forgår som en blomst. Tegning: Jens Hage
facebook icon twitter icon linkedin icon
print ikon
send til en ven ikon

Send til din ven.

X

Artiklen: Demokrati for Loke såvel som for Thor

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

Demokrati for Loke såvel som for Thor
Debat - 22. april 2021 kl. 07:39

Af Jesper Tvilde, spidskandidat (K) i Fredensborg Kommune

Vi skal til valg den 16. november. Det er måske allerede ved at gå op for mange. Valgkampen er skudt i gang. I lokalavisen, på Facebook og her i Frederiksborg Amts Avis myldrer det frem med kandidater, der tilkendegiver deres holdning til alt mellem himmel og jord, selvfølgelig med et ønske om at blive valgt eller genvalgt. Jeg selv er ingen undtagelse. I Fredensborg Kommune skal der stemmes til tre valg: Kommunevalg, regionsvalg og seniorrådsvalg.

Valgdeltagelsen er nok den vigtigste sundhedsindikator for vores demokrati. En høj valgdeltagelse vidner om opbakning til det mandat, som gives til de folkevalgte. En høj valgdeltagelse vidner om en opbakning til den demokratiske samfundsmodel vi har valgt i Danmark.

Generelt er der stor opbakning til demokratiet i Fredensborg Kommune med en valgdeltagelse, der kan måle sig med de højeste i Danmark. Dog er der udfordringer på enkelte områder. Eksempelvis faldt stemmeprocenten til 33 ved seniorrådsvalget i 2017. Andelen af indvandrere og efterkommere som stemte til kommunevalget i 2017, lå på omkring 45 procent, og de unge mellem 22-29 år havde ligeledes en lav stemmeprocent på blot 43 procent.

Jeg mener, at en høj valgdeltagelse i alle grupper er et vigtigt mål, der aktivt skal sættes ind over for med information, kampagner og folkeoplysning. Hvis den sammenhængskraft og tillid, som Danmark er kendt for, skal bevares, kræver det en fælles tilslutning til de folkevalgte om at forvalte det mandat, vi i fællesskab overdrager til dem på valgdagen. Legitimiteten i de politiske beslutninger, der tages, styrkes med en høj valgdeltagelse fra de stemmeberettigede. Unge som gamle, kvinder som mænd, etniske danskere som indvandrere og efterkommere.

Jeg synes, politikerne og borgerne i Fredensborg bør tage en åben diskussion om, hvorvidt vi som kommune ønsker at arbejde aktivt for at højne valgdeltagelsen til de kommende valg og ikke mindst om der skal arbejdes bredt for at få alle grupper med.

Skal hjælpes på vej
Et sundt demokrati skal hjælpes på vej. Det er en opgave, som skal løftes i opdragelsen af vores børn, i undervisningen i skolen og på ungdomsuddannelserne og ved almindelig folkeoplysning. Et demokrati, der ikke bliver vandet og næret, forvitrer og forgår som en blomst. Vores lokale og nationalt kendte satiretegner, Jens Hage, illustrerer det så flot i sine streger, der viser, hvordan demokratiet bør plejes og passes.

Hvis vi ikke passer på demokratiet, forsvinder det. Det ved alle med en smule historisk viden. For nylig mindedes vi den tyske besættelse af Danmark. Vi skal alle værne om demokratiet i familien, i skolen og i kommunen.

I Fredensborg Kommune bliver der lavet tiltag for at »vande« demokratiet. Men desværre vandes alle blomster ikke lige meget. Områder med indvandrere og efterkommere vandes massivt, seniorrådsvalget får ikke en dråbe vand, selvom de beder om det. Og der er ingen interesse i at hjælpe unge med at højne deres valgdeltagelse.

På økonomiudvalgsmøde d. 15. marts blev der taget stilling til at afsætte penge til kampagner målrettet områder med lav valgdeltagelse i form af en valgbus, der skulle køre til områder med etagebyggeri for at informere om valget. Desuden gik diskussionen på, om der skulle laves målrettede SMS-kampagner til borgere på valgdagen i Egedalsvænge, Byengen, Nordengen, Skovengen, Islandshøjparken og Nivåhøj. Personligt synes jeg, det giver god mening at opfordre til en højere valgdeltagelse på trods af, at det ikke er konservative kernevælgere, der bor flest af i de områder, hvor valgbussen kørte, og SMS-kampagnen blev foreslået afholdt. Men det vil uden tvivl gavne demokratiet og valgdeltagelsen, hvis det har en effekt.

I kraft af den lave valgdeltagelse på kun 33 procent ved de sidste seniorrådsvalg i 2017, bad Seniorrådet byrådet om at ændre valgmetoden fra et elektronisk valg til et fremmødevalg i år. Seniorrådes analyse af årsagen til den lave valgdeltagelse ved sidste valg var, at mange ældre ikke var og er klar til at stemme elektronisk. Seniorrådes analyse underbygges af en undersøgelse fra Ældre Sagen, der viser en tydelig sammenhæng mellem lav valgdeltagelse og elektronisk stemmeafgivelse og høj valgdeltagelse ved fremmødevalg. Desværre blev seniorrådets anmodning om fremmødevalg underkendt af byrådet, hvor kun De Konservative og Dansk Folkeparti var positivt stemt over for at imødekomme seniorrådets begæring om at højne valgdeltagelsen.

Demokratiets rygrad
Jeg kan konstatere, at der ikke er den store organisationsgrad blandt unge vælgere, der aktivt søger om støtte til at højne valgdeltagelsen. Fra kommunens side er der ikke lavet tiltag, der er målrettet denne vælgergruppe, i forhold til at forhøje valgdeltagelsen. Selvom det er værd at huske på, at det er de unge vælgere, som bliver rygraden af demokratiet i den næste generation.

Jeg synes ikke, at en gruppe bør forfordeles i forhold til andre, når det kommer til at højne valgdeltagelsen, som der sker nu i Fredensborg Kommune. Jeg ønsker en høj valgdeltagelse for Loke såvel som for Thor. Faktisk mener jeg, at det er på grænsen til det udemokratiske kun at sætte ind over for en enkelt gruppe. Økonomiudvalgets beslutning om tilskud til at højne valgdeltagelsen blandt indvandrere og efterkommere er udskudt, hvilket giver politikerne en kærkommen lejlighed til at diskutere og overveje, hvordan man principielt bør sætte ind for at højne valgdeltagelsen og støtte demokratiet for alle grupper i Fredensborg Kommune også de unge og seniorrådet.

Planlægger du at holde den kommende sommerferie uden for Danmarks grænser?