17. januar 2021
Billede
gallery icon

Se billedserie

facebook icon twitter icon linkedin icon
print ikon
send til en ven ikon

Send til din ven.

X

Artiklen: De svageste betaler regningen

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

De svageste betaler regningen
Debat - 17. december 2020 kl. 11:12

Uddannelse: VUC'erne er hårdt ramt. Det skyldes overdragelsen af penge, elever og medarbejdere til FGU i 2019. Det har efterladt sektoren blødende, og mange mindre afdelinger er lukket.

Af Trine Larsen
Rektor på HF & VUC Nordsjælland

Med den nye finanslov tilbageføres den borgerlige regerings mange besparelser til et presset uddannelsesområde. 220 mio. kroner om året frem mod 2024. Det er i 11. time. Siden 2016 har området haft det rigtigt svært, og både erhvervskole-, VUC og gymnasiesektoren giver underskud.

Desværre er der ved nærmere eftersyn noget helt galt. For det først viser det sig, at pengene fordeles efter elevtal - mest til de største. For det andet tilgodeses udelukkende de gymnasiale ungdomsuddannelser. Hvorfor er det et problem? Det er det, fordi HF-enkeltfag og den almene voksenundervisning derfor ikke får del i pengene. Det betyder, at VUC'erne, som er Danmarks største udbyder af enkeltfag, slet ikke er med.

VUC'erne er allerede hårdt ramt. Det skyldes overdragelsen af penge, elever og medarbejdere til FGU (Forberedende Grunduddannelse) i 2019. Det har efterladt sektoren blødende, og mange mindre afdelinger er lukket. Afdelinger som typisk lå i Danmarks udkantskommuner. Konsekvenserne er forudsigelige: de store overlever og antallet af skoler, fag og uddannelser falder. Bliver de uigennemtænkte besparelser på markedsføringen gennemført som planlagt, får mange VUC'er reelt færre penge at drive skole for. Taberne er de udsatte, de corona-arbejdsløse og de dårligst uddannede.

Mange valgmuligheder
De unge i storbyerne vil få mange valgmuligheder på de store skoler og gymnasier, hvor man kan drive effektiv skole. Der kan udbydes spændende sprog og kunstneriske fag. Der er lektiecafé, støtteordninger, ekskursioner og moderne it-udstyr. Flere vil søge netop de skoler, og færre vil falde fra undervejs.

Taberne er de voksne i de små kommuner, som netop nu rammes af arbejdsløshed. Deres muligheder for at sadle om og få efteruddannelse forringes. Det er ellers netop her, der skal skabes mobilitet, når tiderne skifter og efterspørgslen ændrer sig. Men de små lokale skoler vil få endnu sværere ved at tiltrække elever, fordi man ikke kan tilbyde det samme som de store steder. Den nedadgående spiral bliver meget svær at stoppe.

Sidder jeg så her og klynker på egne vegne? Både og. HF & VUC Nordsjælland er landets 8. største VUC målt på omsætning. Vi har måtte lukke to afdelinger i Frederikssund og Frederiksværk, men har kunne konsolidere os hurtigt, fordi vi styrer vores afdelinger med konstant fokus på effektivitet og ressourcer. Uden afdelingen i Hillerød var det tvivlsomt, at vi havde en afdeling i Helsingør. En by som i høj grad har brug for uddannelse. Kan det virkelig være meningen?

Hvorfor, minister?
Undervisningsministeren vil sikre uddannelse til alle og bevare uddannelsestilbud i hele landet. Hvorfor så ikke lave en mere solidarisk fordeling af pengene? Måske bør uddannelserne behandles forskelligt for at kunne behandles ens? Med finansloven har man forpasset en oplagt mulighed for at sikre en »retfærdig retning for Danmark«. De borgerlige forsøgte at skabe et Danmark i balance - men resultatet blev ubalance. Denne ubalance fortsætter desværre nu.

Kilde: Børne- og Undervisningsministeriet (regnskabsportal.uvm.dk)

I denne uge begynder VM i håndbold. Tror du det danske herrelandshold kan vinde VM?