14. december 2017
Forbrugerne har en øget interesse for, hvad de putter i munden. Fødevarer produceret på basis af høj dyrevelfærd og ingen brug af kemi og kunstgødning koster mere. Det er flere og flere forbrugere parat til at betale - og godt for det, skriver Eirik Vinsand.                   Foto: Per Christensen
Forbrugerne har en øget interesse for, hvad de putter i munden. Fødevarer produceret på basis af høj dyrevelfærd og ingen brug af kemi og kunstgødning koster mere. Det er flere og flere forbrugere parat til at betale - og godt for det, skriver Eirik Vinsand. Foto: Per Christensen
Foto: Per Buurgaard Christensen
facebook icon twitter icon linkedin icon
print ikon
send til en ven ikon

Send til din ven.

X

Artiklen: De sure gamle mænd!

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

De sure gamle mænd!
Debat - 25. juli 2017 kl. 12:34
Kontakt redaktionen:sndk@sn.dk

Af Eirik Vinsand Asnæs skovvej 38

Kalundborg
Økologisk landmand

Nogen spiser for at leve, og andre lever for at spise - og så er der alle os andre. Tolerance og mangfoldighed er vigtigt, men der er desværre nogle fra spise-for-at-leve fløjen, der har svært ved at acceptere, at mange forbrugere i dag faktisk har en holdning til det, de spiser og værdsætter muligheden for at vælge.

Jeg er som landmand utroligt stolt over, hvad mine kollegaer har skabt gennem tiden. Lysten til at virke og tjene penge har skabt et super effektivt landbrug og nogle af Danmarks største virksomheder. Hvor der er vindere, er der dog også tabere, og i denne udvikling er det naturen og dens mangfoldighed, der har stået for skud.

Myndighederne blev opmærksomme på den tiltagende disharmoni mellem natur, og den moderne landbrugsdrift og rammebetingelser blev implementeret. For nogle bekymrede landmænd og forskere syntes disse betingelser dog ikke tilstrækkelige, og den økologiske bevægelse så dagens lys. Bevægelsens mantra - er du i tvivl, så lad være - er stadig lige aktuelt, og med en natur i konstant udvikling/afvikling er der behov for seriøs stillingtagen.

Jeg har som tidligere kemikonsulent og konventionel landmand ufatteligt svært ved at forstå, hvorfor nogle konventionelle landmænd og deres rådgivere stadig har et nærmest hadsk forhold til økologien. Aversionen er for nogle endda så stor, at man har behov for at skrive ophidsede artikler og læserbreve.

Konkurrence er sundt, og tager man turen op i helikopteren, er økologien en klar udfordrer til det konventionelle landbrug. Mange konventionelle landmænd har taget udfordringen op, og hvis ikke lige de har valgt at lægge om til økologi, har de i det mindste et åbent sind over for de mange nye tiltag, der kommer ud af økologibevægelsen. De gode kollegaer i det konventionelle landbrug rykker sig, men fri os dog for de sure gamle mænd!

Er du bilinteresseret, betaler du gerne 30-40 procent mere for en Mercedes i stedet for en Ford, selvom de begge har fire hjul og kører lige stærkt. Og er tøj din store passion, er en merpris på 100 procent for det rigtige mærke ikke ualmindeligt, selvom forskellen er svær at få øje på. Det er naturligt at undres og også at ryste på hovedet, hvis man selv prioriterer anderledes, men friheden til at vælge efter hjertet er ikke en selvfølge og bør skattes meget højere end tilfældet er.

Interesse og passion
Forbrugerne har en øget interesse og passion for, hvad de putter i munden. Fødevarer produceret på basis af høj dyrevelfærd og ingen brug af kemi og kunstgødning koster mere. Det er flere og flere forbrugere parat til at betale - og godt for det! Så har vi landmænd bare at kunne levere - og det gør vi så.

Sundhed og kvalitet er brede subjektive begreber, der i anprisninger bruges i flæng af smarte markedsførings- bureauer. Det statskontrollerede økologimærke er ikke et garantistempel for, at et produkt smager bedre eller er sundere end et tilsvarende konventionelt. Det er garanti for, at produktet er produceret inden for nogle strikse regelsæt, der sætter natur og dyrevelfærd i højsædet. Og når nu råvarerne som udgangspunkt er dyrere, er det indlysende, at økologiske landmænd og fødevareproducenter gør en ekstra indsats for at højne værdien af deres produkter - og det skaber udvikling og mangfoldighed.

De gamle sure mænd brokkede sig tidligere over store tilskud til vindmølleindustrien - en industri, der i dag har stor betydning for landets økonomi og ansigt udadtil. Og nu er det så økologien, der står for skud. Økologi er en investering i fremtiden og koster selvsagt samfundet penge. Danmark er i dag blandt markedslederne inden for økologi, eksport af økologiske fødevarer stiger markant, og naturen har fået bedre vilkår, så mon ikke det er et meget fornuftigt sted, samfundet satser lidt penge?

Den økologiske bevægelse er baseret på en sund blanding af idealisme og pragmatisme. Om du lever i eller af naturen gør en pokkers forskel, men hvis man har et fælles mål, når man som ofte konsensus - selvom det nogen gange tester tålmodigheden!