7. juni 2020
Især på gode sommerdage er der mange mennesker på Amalienborg Slotsplads. Pullerter ved de fire indfaldsveje til pladsen skal gøre den mere sikker at færdes på.  Men Hans Jørgen Bonnichsen er helt uenig: Jeg vil derimod gerne appellere til fornuften. Der er en meget lille risiko for et terrorangreb mod Slotspladsen og i det hele taget.                                                                      Foto: Ida Marie Odgaard/Scanpix
gallery icon

Se billedserie

Især på gode sommerdage er der mange mennesker på Amalienborg Slotsplads. Pullerter ved de fire indfaldsveje til pladsen skal gøre den mere sikker at færdes på. Men Hans Jørgen Bonnichsen er helt uenig: Jeg vil derimod gerne appellere til fornuften. Der er en meget lille risiko for et terrorangreb mod Slotspladsen og i det hele taget. Foto: Ida Marie Odgaard/Scanpix
Foto: Annette Bredmose/Ida Marie Odgaard/Ritzau Scanpix
facebook icon twitter icon linkedin icon
print ikon
send til en ven ikon

Send til din ven.

X

Artiklen: De penge kunne bruges bedre på forebyggelse

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

De penge kunne bruges bedre på forebyggelse
Debat - 18. september 2019 kl. 13:46
Kontakt redaktionen:sndk@sn.dk

Af Hans Jørgen Bonnichsen Forfatter, foredragsholder og tidligere chefkriminalinspektør i PET

Op til 18-års dagen for de 108 minutters gru og rædsel, da Tvillingetårnene styrtede i grus 11. september 2001 og dræbte næsten 3000 mennesker, var jeg overbevist om, at vi havde rystet frygten for terror af os og erstattet den med fornuften.

Men dagen før »nine eleven« blev jeg klogere. En af dagens »store« nyheder var, at Amalienborg Slotsplads skal terrorsikres. Pladsen skulle blive mere sikker at færdes på såvel ved de store begivenheder som til hverdag. I mediernes omtale blev der lagt mere vægt på æstetikken af de bronzebelagte »pullerter« end deres effekt i forhold til at forhindre terror.

Knæfald for terroristerne
Jeg - sikkert en af de få - ærgrede mig over dette knæfald for terroristerne, hvor hver eneste »pullert«, der stilles op, for mig er et fravær af frihed og igen et symbol på, at det er lykkedes for terroristerne lidt efter lidt at destabilisere nogle af vores fine værdier, her Amalienborg Slotsplads med dens trafik - et symbol på nærheden til vort kongehus og den fred og fordragelighed, som Danmark står for.

Og så vil jeg tillade mig at stille spørgsmålene, som journalisterne ikke gjorde, uanset æstetikken eller ej, hvorvidt dette initiativ skaber tryghed, eller om det gør det stik modsatte, nemlig sender et signal, der gør os frygtsomme.

Et endnu vigtigere spørgsmål er: Tror de ansvarlige virkelig på, at initiativet kan forhindre en terroraktion mod Slotspladsen? Mon ikke terroristerne er blevet klogere siden de sidste angreb med lastbiler.

Erfaringen fra mine år som terrorbekæmper er, at hvis sikkerheden er etableret omkring en af deres tidligere fremgangsmåder, så skifter man til en ny. Jeg vil ikke give terroristerne gode ideer, dem har de allerede. Jeg vil derimod gerne appellere til fornuften. Der er en meget lille risiko for et terrorangreb mod Slotspladsen og i det hele taget.

En farlig illusion
Længslen efter sikkerhed er en farlig illusion, for hvad bliver det næste, vi skal pakke ind i beton, pigtråd og stål, i vrangforestillingen og længslen efter den totale sikkerhed. Ikke engang et totalitært system er i stand til at garantere os en sådan tilstand.

Jeg er overbevist om, at netop frygten har medført, at terrorsikring af Slotspladsen var noget, man burde gøre, og baseret på en statisk, men konfus fornemmelse, i stedet for troen på, at PET's evne til at levere en dynamisk og aktuel trusselsvurdering der til enhver tid kunne forhindre og forebygge terror også mod Slotspladsen.

Bedre brug af pengene
Og så er det jo ikke gratis. Pengene ville være brugt mere effektivt brug i det forebyggende arbejde rettet mod personer, der flirter med terrorismen.

Lad mig minde om Benjamin Franklins (1706-1790) kloge ord: »Den, der ofrer frihed for sikkerhed, fortjener hverken eller«.

Nu åbner svømmehaller og fitnesscentre op igen. Er du bekymret for øget smittefare med Covid-19 de pågældende steder ?