27. november 2020
Builder Fitting Insulation Boards Into Roof Of New Home
gallery icon

Se billedserie

Builder Fitting Insulation Boards Into Roof Of New Home
Foto: HighwayStarz
facebook icon twitter icon linkedin icon
print ikon
send til en ven ikon

Send til din ven.

X

Artiklen: De hårdest ramte skal kompenseres

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

De hårdest ramte skal kompenseres
Debat - 22. oktober 2020 kl. 14:23

Af Brian Mikkelsen, adm. direktør i Dansk Erhverv

Selv om coronavirusset måske virker mindre dramatisk, end den gjorde tilbage i starten af året, da vi først stiftede bekendtskab med den, så er konsekvenserne for os alle fortsat store. Blandt andet og især fordi vi lige nu oplever stigende smittetal, som har ført til nye restriktioner, som selvsagt har stor effekt for erhvervslivet.

Det gik ellers den rigtige vej, men flere smittede betød, at et flertal i Folketinget i august besluttede sig for at udskyde den ellers planlagte fjerde fase af genåbningen af Danmark. Derudover kom der i løbet af september nye restriktioner. Ud af de kendte, så blev forsamlingsforbuddet reduceret til 50 personer, restaurationsbranchen blev pålagt at skulle lukke allerede kl. 22.00, og der er krav om mundbind, når man ikke lige sidder på sin plads. De nævnte restriktioner løber frem til den 31. oktober, men det jo desværre bestemt muligt, at de bliver forlænget.

I Dansk Erhverv har vi lavet en analyse, som viser, at ikke færre end 35.000 job er påvirket af de landsdækkende restriktioner. Konkret er der cirka 26.200 job, som er direkte påvirket, mens yderligere 8900 job er indirekte påvirket.

Og nok ikke helt overraskende er det især inden for restaurationsbranchen, at de nye restriktioner gør ondt og påvirker landets arbejdspladser. Det er så også her, at følgerne af coronavirussen hidtil har kostet dyrest. Indtil nu er tre ud af 10 job, som er forsvundet som følge af krisen, at finde i hotel- og restaurationsbranchen. Men også teater, musik og kunst holder hårdt for. Dem må vi ikke glemme.

Indefrosne feriepenge
Regeringen har handlet ved blandt andet kompensationsordninger, udbetaling af dele af de indefrosne feriepenge og en mere ekspansiv finanspolitik. Der er så det ved det, at tager vi for eksempel udbetalingen af feriepengene og den ekspansive finanspolitik, så ser det desværre ikke ud til, at det for alvor kommer denne ramte branche til gavn sådan for alvor.

På den baggrund lyder opfordringen herfra, at regeringen og resten af Folketinget sætter sig ned og ser på andre og flere tiltag, som kan hjælpe. En oplagt idé er at fordoble boligjobordningen i perioden 2020-2022, og så i øvrigt udvide denne. Dansk Erhverv foreslår, at man kan få fradrag for langt mere, end det er tilfældet i dag. Det kan for eksempel være feriehuse, hoteller, camping, koncerter, sportsbegivenheder, forlystelsesparker og så videre. På den måde sikrer vi, at danskernes forbrug går i retningen af de brancher, som har allermest brug for kunder og omsætning lige nu.

Og så er det også oplagt at se på en udvidelse af åbningstiderne på restauranter, så de kan holde åbent frem til midnat frem for til kl. 22.00. Den nuværende regel koster restauranterne dyrt, og der er god grund til at lave den om. Myndighederne kunne også med stor fordel se på muligheden for at indføre lyncoronatest i for eksempel Københavns Lufthavn. Det kan erstatte de 14-dages karantæne for rejser til bestemte lande og øge rejselysten til og fra Danmark. Noget som vil komme hele landet til gavn. Endelig bør der også ses på muligheder for at øge den generelle testkapacitet ved at lade private aktører hjælpe med tests.

Vi skal også sikre mere forudsigelighed for erhvervslivet. For det er nu engang svært at drive virksomhed, når man ikke ved, hvad der eventuelt venter lige om hjørnet. På den vis har coronakrisen virkelig været problematisk for erhvervslivet. For den kom jo, det må vi erkende, bag på de fleste, og det har været mere end svært at forudsige udviklingen.

Nu er vi så der, hvor regeringen også har meldt ud, at der er et varslingssystem på vej. Det vil sige, at vi kan se frem til at blive klogere på, hvilke tiltag der følger med et givent smittetryk. Altså er smittetrykket sådan og sådan, så er restriktionerne sådan og sådan. Det har for eksempel Irland og New Zealand arbejdet med et stykke tid, og det er yderst glædeligt, at vi kan se frem til noget lignende snart her i Danmark.

Uventet restriktion
For det er jo usmart, at der pludselig og med meget kort varsel kan komme en uventet restriktion, som vender op og ned på ens forretning. Ved man, at smittetallet er lige på vippen til at tippe over til et andet niveau, og antallet af tilladte gæster så vil blive reduceret, så forbedrer det trods alt ens muligheder for at agere efter udviklingen.

I Dansk Erhverv glæder vi os derfor meget til, at det nye varslingssystem bliver en realitet. Vi håber, at det sker så snart, som det overhovedet kan lade sig gøre.

Køber du de fleste julegaver i forbindelse med Black Friday?