15. juni 2021
Umiddelbart efter kuppet i Myanmar suspenderede Danmark derfor alt udviklingssamarbejde gennem de statslige myndigheder. I stedet går bistanden nu i endnu højere grad til lokale aktører, der arbejder med at genoprette demokrati og styrke menneskerettighederne, skriver de to debattører. Foto: Scanpix
gallery icon

Se billedserie

Umiddelbart efter kuppet i Myanmar suspenderede Danmark derfor alt udviklingssamarbejde gennem de statslige myndigheder. I stedet går bistanden nu i endnu højere grad til lokale aktører, der arbejder med at genoprette demokrati og styrke menneskerettighederne, skriver de to debattører. Foto: Scanpix
Foto: HANDOUT/Ritzau Scanpix
facebook icon twitter icon linkedin icon
print ikon
send til en ven ikon

Send til din ven.

X

Artiklen: De antidemokratiske tendenser vokser

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

De antidemokratiske tendenser vokser
Debat - 07. juni 2021 kl. 12:34

Af Flemming Møller Mortensen, udviklingsminister og minister for nordisk samarbejde (S) og Birgitte Qvist- Sørensen, generalsekretær i Folkekirkens Nødhjælp

»Jeg hader militæret mere end Manchester United.« Så kreativt og humoristisk var nogle af demonstranterne under de første protester i Myanmar efter militærkuppet i februar. Men i løbet af få uger satte militæret ind med brutal undertrykkelse. Fredelige demonstrationer blev mødt af massearrestationer, henrettelser og tortur af den ubevæbnede civilbefolkning. 828 mennesker er blevet dræbt, heraf mindst 73 børn. Flere end 4330 aktivister og civilsamfundsledere er fortsat tilbageholdt. Og mange har måttet flygte. En del i eksil. Alligevel fortsætter modstanden mod militærkuppet og for demokrati.

Myanmar er kun ét af alt for mange lande, hvor demokratiet er under pres. Allerede inden nogen havde hørt om corona, stod vi midt i en global anti-demokratisk pandemi. Desværre har corona kun givet anti-demokratiske tendenser endnu mere vind i sejlene i skræmmende mange lande. Hele 75 procent af verdens befolkning oplevede sidste år, at deres grundlæggende rettigheder og friheder blev indskrænket. Antallet af mennesker, der lever i frie demokratiske samfund, har ikke været lavere siden 1995. Et deprimerende lavpunkt.

Danmark er en forkæmper for demokrati og menneskerettigheder. Også i en række af de lande, hvor vi i Folkekirkens Nødhjælp og Udenrigsministeriet arbejder for at skabe bæredygtig udvikling. Med den negative udvikling er hurtige indsatser for at fremme menneskerettigheder og demokrati vigtigere end nogensinde. Umiddelbart efter kuppet i Myanmar suspenderede Danmark derfor alt udviklingssamarbejde gennem de statslige myndigheder. I stedet går bistanden nu i endnu højere grad til lokale aktører, der arbejder med at genoprette demokrati og styrke menneskerettighederne.

Med livet som indsats
Med den styrkede og omlagte støtte bakker vi op om de mennesker i Myanmar, der med livet som indsats kæmper for demokratiet. Det handler om at fastholde og styrke det demokratiske fodaftryk, vi allerede har været med til at sætte i Myanmar: støtten til demokratiske valg, frie medier, antikorruption, menneskerettighedsuddannelse, dokumentation af menneskerettighedsovertrædelser, blot for at nævne nogle af indsatserne.

Sammen med partnere giver Folkekirkens Nødhjælp juridisk bistand til folk, der er kommet i klemme i systemet. Vi støtter de mennesker, der påpeger overgreb og uretfærdigheder i deres lokalsamfund. Men vi hjælper også med at sikre mad på bordet til dem, der har mistet deres indkomst efter militærets magtovertagelse. Suppekøkkener i demokratiets tjeneste.

Der er et kæmpe behov verden over for fleksibel hjælp til både etablerede organisationer, journalister og andre dele af samfundet. Det gælder for eksempel fagbevægelser og religiøse grupper, der på forskellig vis arbejder for demokrati. Derudover er der i mange tilfælde behov for hurtig hjælp i akut opståede situationer, hvor menneskerettighedsforkæmpere er i fare eller under pres. En sådan hjælp kan for eksempel søges igennem Globalt Fokus' Claim Your Space-mekanisme, som Folkekirkens Nødhjælp er en del af, og som Udenrigsministeriet støtter. Den giver hurtig adgang til blandt andet lægebehandling, juridisk og strategisk rådgivning, og værn mod digitale overgreb. I Myanmar hjælper det dem, der føler sig forfulgte, så deres kritiske røster ikke trues til tavshed.

Det er et klart fokus i vores udviklingsarbejde, at vi økonomisk og politisk skal støtte lokale demokratibevægelser og menneskerettighedsaktivister. Det er også et vigtigt ben i vores værdibaserede udenrigspolitik. Danmark og danske NGO'er som Folkekirkens Nødhjælp skal være med til at give kunstigt åndedræt, når demokratier og demokratiforkæmpere gisper efter vejret.

Er du tryg ved ikke at skulle gå med mundbind mere?