18. januar 2020
ssssss
ssssss
Foto: Martin Kay Hansen
facebook icon twitter icon linkedin icon
print ikon
send til en ven ikon

Send til din ven.

X

Artiklen: Danmark er ikke halal og skal ikke være det

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

Danmark er ikke halal og skal ikke være det
Debat - 02. september 2019 kl. 12:01
Kontakt redaktionen:sndk@sn.dk

Dansk kultur

Af Ulla Kokfelt, Espergærde Nye Borgerliges suppleant i Nordsjælland til Folketinget og formand for Nye Borgerlige i Helsingør

Danmark og dansk kultur er ikke halal. Alligevel besluttede Vapnagårds fællesbestyrelse, at alt kød til bebyggelsens 50-års fest skulle være slagtet efter islams kulturfremmede, kategoriske og i en dansk kontekst fuldstændigt overflødige forskrifter. Beslutningen resulterede i, at der var danske beboere med ønske om at undgå halal-slagtet kød, der blev væk fra festen.

Det kan jeg godt forstå. For halal er foruden at være en brutal og religiøs slagtemetode også en genial pengemaskine, der gennem forskellige typer af certificeringer sikrer en lind pengestrøm til islamiske virksomheder og organisationer som Halal Quality Center, Islamisk Kulturcenter og Muslim World League.

Markedet for halal-varer er enormt og dertil stigende - blandt andet på grund af en voldsom befolkningsudvikling og en stigning i indkomst og forbrug i muslimske lande. Og det store globale halal-marked får danske virksomheder og interesseorganisationer til at hoppe målrettet efter halal-limpinden.

For at opnå halal-certificering til kød kræver det blandt andet, at slagteriet har en muslimsk slagter ansat, at opskæringsvirksomheden har en muslimsk halal-supervisor ansat, og at halal-ansvarlige på slagterier og opskæringsvirksomheder er godkendt af en imam. Ved halal-slagtning i Danmark skal dyrene bedøves forud for overskæring af halspulsårene og efterfølgende afblødning. I nogle EU-lande tillader man dog halal-slagtning uden bedøvelse, og det er tilladt at importere kød fra dyr, der er slagtet på denne måde.

Der er ikke mærkningspligt for halal i Danmark, og derfor kræver det en detektivindsats før den daglige tur i supermarkedet, hvis man vil undgå halal i indkøbskurven.

Større åbenhed, tak
Selvom Danmark er en nation, der bygger på et kristent grundlag, får vi således dagligt trukket hele det islamiske halal-halløj ned over hovedet og støtter det, hvad enten vi vil eller ej. I et land som Danmark, hvor vi er vant til en høj standard for fødevarer og mærkningskrav for både det ene og det andet, bør der indføres meget større åbenhed og gennemsigtighed omkring halal-certificeringer og halal-slagtning.

Mærkning bør gøres obligatorisk og tydelig, så danskerne reelt og nemt kan fravælge halal, der skal naturligvis ikke serveres halal-slagtet kød inden for det offentlige, og kød fra dyr, der er halal-slagtet uden forudgående bedøvelse, bør helt forbydes.

Vi skal som det naturligste i verden kæmpe for og værne om dansk kultur i Danmark. Og hverken Danmark eller dansk kultur er halal - og skal heller ikke være det.