4. juni 2020
facebook icon twitter icon linkedin icon
print ikon
send til en ven ikon

Send til din ven.

X

Artiklen: Coronakrise og BNP

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

Coronakrise og BNP
Debat - 04. maj 2020 kl. 15:01
Kontakt redaktionen:sndk@sn.dk

Af Søren Klebak,
Rude Vang 20,
Holte

Alarm. Bruttonationalproduktet forventes at falde som følge af coronakrisen. Der er mange bud, men et ofte nævnt tal er et fald i BNP på 6 procent. Det skaber dystre miner overalt. Men hvis denne krise bliver ved, eller nye dukker op, og BNP ikke retter sig, så kan jeg ikke lade være med at spørge, om vi ikke kunne leve ganske udmærket med en BNP på 94 procent af det forventede og uden vækst i det uendelige.

Det er ikke en naturlov, at vi skal have råd til at udskifte almindelige biler med suv'er, råd til stadig større lystbåde, campingvogne og sommerhuse, råd til flyrejser flere gange om året og til udskiftning af køkkener, elektronik og tøj med stadig kortere mellemrum.

Måske er jeg ramt af alderdom. Jeg er født på Nørrebro i 1940. Jeg har vel først et klart billede af, hvordan livet var at leve, fra jeg var 10 år, altså fra 1950'erne. BNP i Danmark i dag er vel seks-otte gange højere end i 1950 (i 2013 var det næsten fem gange højere). Men det er vel sådan, at man tilpasser sig de vilkår, som er givne. Der var godt nok ikke mange penge i familien, men min erindring er i alt fald, at man blev mæt, havde gode muligheder for at udfolde sig. Skolevæsen, sundhedsvæsen og infrastruktur fungerede.

Det koster naturligvis arbejdspladser at geare ned i BNP. Helt aktuelt viser det sig ved, at flyindustrien og oplevelsesindustrien er ramt af nedskæringer på antallet af medarbejdere. Det er ikke rimeligt, at en del af arbejdstagerne uforskyldt bliver ramt af stagnerende økonomi, medens det store flertal går fri. Bud på en løsning af det problem er omskoling til andre erhverv, men især at fordele arbejdet mellem os, f.eks. i form af nedsat arbejdstid.

Det hævdes, at fortsat vækst er en forudsætning for at opretholde velfærdssystemet - og for at den grønne omstilling kan gennemføres. Men i sidste instans handler det om den politiske vilje til at understøtte velfærdssystemet og det bæredygtige samfund.

Hvis de politiske bestræbelser under og efter coronakrisen går ud på at vende tilbage til tiden før med en høj BNP og målsætning om fortsat vækst, så er det ikke gratis for os og vores efterkommere. Her og nu betaler vi for forbrugets udledning af klimagasser, miljøgifte, partikelforurening og tab af biodiversitet. På sigt kan vi naturligvis ikke fortsætte med et forbrug, som vil kræve, at der er fire jordkloder til rådighed, hvis resten af verden lever som os.

Alle personer over 18 år har nu muligheden for at bestille en test for coronavirus, selv om de ikke har symptomer. Er det noget du vil benytte dig af?