23. juni 2021
Vi er tæt på at kunne sætte fuld kraft bag en formaliseret proces for udvikling af bymidten i Hørsholm - dækkende Gågaden, Hørsholm Midtpunkt, Kongevejscentret, Rungsted Bytorv, Rungsted Havn og gerne også det butiksliv, der ligger rundt om disse, skriver Lisbeth Dalgaard.                   Foto: Lars Sandager Ramlow
gallery icon

Se billedserie

Vi er tæt på at kunne sætte fuld kraft bag en formaliseret proces for udvikling af bymidten i Hørsholm - dækkende Gågaden, Hørsholm Midtpunkt, Kongevejscentret, Rungsted Bytorv, Rungsted Havn og gerne også det butiksliv, der ligger rundt om disse, skriver Lisbeth Dalgaard. Foto: Lars Sandager Ramlow
facebook icon twitter icon linkedin icon
print ikon
send til en ven ikon

Send til din ven.

X

Artiklen: Bysamarbejde om Hørsholms byudvikling

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

Bysamarbejde om Hørsholms byudvikling
Debat - 07. maj 2021 kl. 07:07

Af Lisbeth Dalgaard, købmand, fmd. Dansk Arbejdsgiverforening (DA)

Efter adskillige års tilløb er vi nu nået til et betydningsfuldt vendepunkt for byudviklingssamarbejdet i Hørsholm.

Vi er tæt på at kunne sætte fuld kraft bag en formaliseret proces for fremtidig udvikling af bymidten i Hørsholm - dækkende Gågaden, Hørsholm Midtpunkt, Kongevejscentret, Rungsted Bytorv, Rungsted Havn og gerne også det butiksliv, der ligger rundt om disse. Vi skal samtidig sikre sammenhængskraft mellem byområderne og få fokus rettet mod fælles mål.

Arbejdet er accelereret gennem Hørsholm Erhvervsråd og vil rumme udvikling af detailhandel, byrum, bygninger, samspil mellem handel og kultur m.fl., oplevelser samt infrastruktur. Aktørerne er til en start detailhandlen, kommunen og ejendomsejere, men kredsen vil skulle udvides, suppleres (og udskiftes) i takt med projektets fremdrift og de konkrete temaer.

Store forventninger
Der er al mulig grund til at have store forventninger!

En vigtig forudsætning for at lykkes med dette arbejde er også at tage afsæt i den interesse for handelslivet, der særligt under corona-nedlukningen tog fart gennem »Støt Lokalt - Hørsholm Rungsted«, og som tydeligt viser, at byen har adskillige ildsjæle, der gerne vil deres by. Der bliver brug for disse borgeres input, vilje, energi og sparring for at sikre den bedst mulige udviklingsløsning.

Allerede nu er der interessante udviklingsoplæg på bordet. Senest har Dades, der ejer Hørsholm Midtpunkt, fremlagt et flot 1. oplæg for udvikling af selve bymidten. Ingen tvivl om, at vi kommer til at diskutere plusser og minusser ved oplægget, men bare det, at der er så stor en vilje til at ville deltage i Hørsholms udvikling, er virkelig vigtigt og interessant. Det vil være af stor værdi for hele byen, hurtigt at komme godt i gang med den rigtige byudvikling - også for bedre at kunne modstå andre konkurrerende projekter i vores nabobyer.

Vi kommer i processen også til at række ud efter detailhandelseksperter, for grundigt at få belyst seneste trends, analyseret kundeunderlaget i Hørsholm og omegn og få sat lyskeglen direkte på de uhensigtsmæssigheder, der blokerer eller besværliggør en bæredygtig og fremtidssikret udvikling.

Herudover er det detailhandlens håb, at det vil lykkes at etablere og styrke samarbejdet med byens ejendomsejere - store såvel som små/enkeltstående. Vi får brug for at tale sammen om den rigtige byudvikling, butiksrokeringer, ombygninger, vedligeholdelse af lejemål, nye projekter etc.

Denne kommentar må gerne være et opråb til alle butiksbygningsejere, om at tage kontakt til relevante centerforeninger i Hørsholm, så dialogen kan komme i gang.

Tidligere har jeg her i avisen beskrevet konsekvenserne af en døende bymidte. Det forholder sig naturligt sådan, at butikkerne er afhængige af borgerne, men engagementet og interessen går begge veje. Lukkede butikker i bymidten betyder, at lokalsamfundet mister et vigtigt mødested og samlingspunkt.

Længere til indkøb
Der kan blive længere til nærmeste indkøbsmulighed, hvilket stiller især svagere borgerne bekymrende dårligt - og ofte påvirker en nødlidende bymidte hele byens attraktivitet og boligpriserne i negativ retning. Derfor finder Hørsholms detailhandel det overordentligt vigtigt at få gang i processen - hellere i dag end i morgen!

Og for lige at vende blikket tilbage til ejendomsejerne og nogle af de vilkår, de tilbyder detailhandlen, vil jeg anprise et tiltag, jeg oplevede i en anden nordsjællandsk by. Her tilbød en ejendomsejer med reserverede p-pladser alle sine pladser gratis til de handlende. På særlige tidspunkter, hvor hans eget behov var minimalt.

Kunne bruges i Hørsholm
Det kunne vi godt bruge i Hørsholm. Forestil dig, at de faste reserverede p-pladser bag Gågadens østlige bygninger kunne sættes gratis i spil for byens handlende borgere. F.eks. over weekenden - hver fredag fra kl.15 til mandag kl. 06. Så ville det blive nemmere at tiltrække kunder fra et større opland for at handle, deltage i fælles by arrangementer med hele familien eller møde op til store kulturbegivenheder i Trommen.

Jeg forestiller mig, at vi gennem dialog mellem kommune, detailhandel, borgere og ejendomsejere kan finde 100 tilsvarende små og store løsninger med henblik på at styrke vores by. Styrke til at udvikle i takt med borgernes ønsker og ændrede behov. Styrke til at nytænke. Styrke til at træffe svære beslutninger. Og frem for alt styrke til at stå sammen. Stay tuned...

Afdelinger på sygehuse i hele landet er nu ramt af strejke, fordi to tredjedele af sygeplejerskerne stemte nej til det nye forslag til overenskomst. Forstår du deres løn-utilfredshed?