20. februar 2019
Billede
facebook icon twitter icon linkedin icon
print ikon
send til en ven ikon

Send til din ven.

X

Artiklen: Brug for flere til det sociale

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

Brug for flere til det sociale
Debat - 03. september 2018 kl. 14:23
Kontakt redaktionen:sndk@sn.dk

Af Henrik Funder Formand for Djøf Privat

Vi ved det godt: Det er svært at spå - især om fremtiden. Alligevel siger mange for tiden det samme om fremtiden. At vi alle skal kunne en masse med it og helst kunne kode til pc og smartphone. At mange flere skal være teknikere og ingeniører.

Er det nu en rigtig forudsigelse? Jo, der mangler lige nu it-folk og også andre med tekniske kompetencer. Det skal vi som samfund have løst. Men er det netop dem med de kompetencer, som vil fylde mest i landets kantiner i 2030 eller 2050?

En slags mini-ingeniører
Forleden sagde en fremtidsforsker til DR, at hendes arbejdsfelt bliver sværere og sværere. Forsker Mette Sillesen forklarede det med, at teknologierne ændrer sig hurtigere og hurtigere. Og at vores viden vokser enormt og uforudsigeligt på kryds af tværs mellem klodens milliarder af mennesker.

Alligevel er det som om, at tidens løsen på den usikkerhed om fremtiden er, at vi nok alle skal være en slags mini-ingeniører. I Danmark er der vægtige fortalere for, at de såkaldte STEM- uddannelser (Science, technology, engineering, and mathematics) vil være dem, som nærmest alene skal gøre det danske samfund rigt i fremtiden.

Jeg tænker egentlig, at med flere robotter og maskiner til at gøre arbejdet for os, kan det være, at der bliver endnu mere brug for dem, der er gode til det sociale - »noget med mennesker«.

Det ved jeg i hvert fald i stigende grad bliver efterspurgt af arbejdsgiverne, når det gælder medlemmerne af Djøf (Danmarks jurist- og økonomforbund). Vi har i en analyse kigget dybt i 270.000 stillingsopslag til jurister, økonomer, cand.merc'ere. med flere. Og det arbejdsgiverne efterspørger stadigt mere af er kombinationen af dyb faglighed og sociale evner. Ikke en masse it.

Selvfølgelig vil vi alle skulle mere med it - det tør jeg godt spå om. Men ligesom ikke alle i dag kan reparere deres egen bil, så kommer vi næppe til at stå med hovedet nede i robottens inderste mekanik eller i anden ny teknologi. Det skal nogen være særligt gode til - mens vi andre gør det, som vi er bedst til.