24. oktober 2020
Billedet er fra Sorø Gymnastikefterskole. Foto:Thomas Olsen
gallery icon

Se billedserie

Billedet er fra Sorø Gymnastikefterskole. Foto:Thomas Olsen
Foto: Thomas Olsen
facebook icon twitter icon linkedin icon
print ikon
send til en ven ikon

Send til din ven.

X

Artiklen: Brobygning i en coronatid

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

Brobygning i en coronatid
Debat - 06. oktober 2020 kl. 14:02

Af Jan Coermann
Forstander på Flakkebjerg Efterskole

Samtlige ca. 36.000 elever i 10. klasse skal ifølge gældende lov i brobygning i en uge til to på ungdomsuddannelsessteder i løbet af oktober og november. Knap 25.000 af dem går på efterskole og skal ofte i brobygning på uddannelsesinstitutioner, som ligger langt fra deres hjemkommune. Efterskolerne er dedikeret til arbejdet med at hjælpe vores elever til velreflekterede uddannelsesvalg, og brobygningen kan være en værdifuld hjælp. Men brobygningen er også den ultimative smittekæde for Covid-19.

Ungdomsuddannelserne er under enormt pladsmæssigt pres under coronaretningslinjernes afstandskrav, og mange har begrænset eller slet ingen plads til brobygningselever.

Efterskolerne fungerer som små isolationsbobler, så længe det lykkes dem at tøjle elevernes kontakt til omverdenen og fysisk samvær.

Kæmper en brav kamp
Vi kæmper en brav kamp for at overholde strenge retningslinjer, der blandt andet begrænser samvær på tværs af primærgrupper (dem de bor med) og adgang til skolens faciliteter, aflyser studieture og kulturarrangementer, lukker forældre- og åbent hus-arrangementer og byder dem at spise i hold på samlebånd.

Men hver gang nogen i frustration kaster eder efter disse retningslinjer, er der straks mange, som minder om det privilegium, det er overhovedet at kunne være på efterskole. Vores elever bider alle coronaforhindringer i sig på den præmis, at alt andet vil øge sandsynligheden for, at deres skole må lukke ned i en periode af deres dyrebare år. Hver dag debatterer vi meningen med disse forhindringer, og de spejles hele tiden i de mange selvmodsigelser, retningslinjerne efterlader. Men vi holder fast, og vi holder stand.

Foreløbig har kun et fåtal af efterskoler haft tilfælde af Covid-19, og hver gang er det lykkedes at inddæmme smitten.

Dette sættes nu over styr med Undervisningsministeriets rigide fastholdelse af, at efterskolerne partout skal sende deres elever ud i potentielt meget komplicerede smittekæder. Dels fordi de skal ud med tætpakket transport på tværs af deres primærgrupper, og dels fordi de kommer ud til ungdomsuddannelser, som i disse tider helst så ryggen af dem. Det er netop den form for idioti, som får læsset til at vælte for vores elever. Hvad er udbyttet af mødet med en ungdomsuddannelse, hvis de ikke kan møde eleverne, lærerne, lokalerne eller kantinen der? Hvorfor tage den risiko, når vi ikke engang må spise sammen hjemme på egen skole?

Alternative løsninger
Efterskolerne har opstillet alternative løsninger. Lærerne fra ungdomsuddannelserne kunne komme ud på efterskolerne. Ungdomsuddannelserne kunne lave digitale forløb for efterskoleeleverne, både de og vi blev verdensmestre i den disciplin i foråret. De fleste efterskoler har deres egne vejledere, som med lethed over en uge kunne tilrettelægge lige så informative forløb hjemme på egen skole.

Men bedst af alt kunne vi i dette år aflyse brobygningen som obligatorisk forløb for samtlige elever og i stedet fokusere på de uafklarede få, som med fordel kunne besøge ungdomsuddannelserne i deres hjemkommune.

Vi aflyste uden problemer samtlige afgangsprøver i folkeskolen i sommers. Mon ikke vi også kunne klare os et år uden brobygning, når vi mest af alt bygger bro for coronasmitten?

Medunderskrivere: Thorkild Specht, Høng Efterskole, Henrik Teglstrup, Hjembæk Efterskole, Tine Engell Kjøller, Waldemarsbo Efterskole, Marianne Mortensen, Efterskolen Solbakken, Anders Bo Johnsen, Gunslevholm Efterskole, Thomas Yung, Københavns Idrætsefterskole, Mads Granlien, Efterskolen Smededal, Kresten Fjord, Grønsund Idrætsefterskole, Niels Skak, Gørlev Idrætsefterskole, Karsten Haim, Sorø Gymnastikefterskole, Ulrik Goos Iversen, Baunehøj Efterskole, Jens Boldt, Tømmerup Fri- og Efterskole, Per Krøis Kjærsgaard, Osted Efterskole, Lars Mogensen, Vestsjællands Idrætsefterskole

Skal der være en forældelsesfrist for, hvor langt tilbage man kan rejse anklage om en krænkelse?