6. august 2020
Billede
facebook icon twitter icon linkedin icon
print ikon
send til en ven ikon

Send til din ven.

X

Artiklen: Bevar bærepillerne

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

Bevar bærepillerne
Debat - 02. december 2019 kl. 23:10
Kontakt redaktionen:sndk@sn.dk

Af Per Christensen Formand for 3F

Om kort tid er der mediefokus på de vigtige forhandlinger om nye overenskomster på det private arbejdsmarked. Fra tid til anden er der fokus på fagbevægelsens indsats for at forsvare disse overenskomster - imod social dumping, imod gule »overenskomster« og fagforretninger og med hensyn til organisering af medlemmer.

Derimod er der alt for sjældent fokus på den løbende, løsningsorienterede dialog på arbejdspladserne, der er en central og afgørende del af den danske arbejdsmarkedsmodel.

I 3F har vi ca. 11.000 tillidsvalgte, stolte repræsentanter for deres kolleger, som knokler - ofte i årevis - for at føre en konstruktiv dialog med virksomhedens ledelse om produktion, arbejdsmiljø og vilkår for de ansatte.

Som det gælder for alle andre mennesker - politikere, arbejdsgivere, kommentatorer og andet godtfolk - så er 3F's tillidsvalgte ikke fejlfrie. De handler hver dag. Forklarer om overenskomsten, og hvordan den er kommet til verden og løbende bliver fornyet, opdateret og stemt om. De løser konflikter og giver sammen med kollegerne bud på udveje, når virksomhederne har udfordringer - både de positive med uventet stor ordreindgang eller det modsatte.

Spørger man 3F-tillidsrepræsentanterne selv, så er der gensidig tillid og et godt samarbejdsklima mellem ledelse og medarbejderrepræsentanter på danske virksomheder. Udbredelsen af lokalaftaler er stigende. Her er det muligt at supplere de generelle overenskomstaftaler og tage hensyn til medarbejdernes og virksomhedens særlige behov. I dag har næsten ni ud af 10 arbejdspladser med flere end 50 ansatte indgået en sådan lokalaftale.

Vilje til dialog og fælles løsninger præger den danske arbejdsmarkedsmodel, som er afhængig af stærk organisering på både arbejdsgiver- og lønmodtagerside. Arbejdsnedlæggelser, lockout og konfrontationer hører til de sjældne undtagelser. Gensidig respekt og tillid er et godt udgangspunkt for konkurrenceevne, sorte tal på bundlinjen, vækst og flere job i virksomhederne.

Et eksternt, uvildigt konsulentfirma har analyseret 3F-tillidsrepræsentanternes indsats. De løser uformelt hvert år op imod 30.000 stridigheder - små og større - gennem en decentral dialog på arbejdspladsen med arbejdsgiveren og medlemmerne.

Dertil kommer godt 10.000 formelle, faglige sager, hvor 3Fs afdelinger og forbundet er nødt til at bidrage til en løsning. Stort set alle (!) sager løses gennem dialog med arbejdsgiverne og deres organisationer. Selvom der er tale om håndtering af et meget stort antal konflikter, får offentligheden kun øje på et forsvindende lille antal. Bare to ud af hundrede sager går i hårdknude og ender ved Voldgifts- eller Arbejdsretten.

Gevinst i milliardklassen
Denne type konfliktløsning svarer til en samfundsmæssig gevinst i milliardklassen gennem sparede rets-omkostninger. Dertil kommer sparet produktionstab pga. langt færre arbejdsnedlæggelser, sammenlignet med udlandet. For det organiserede arbejdsmarked udgør det ifølge konsulentfirmaet en samfundsmæssig gevinst på mellem 0,5 og 1,8 mia. kr.

Hvis konflikter ikke blev løst som i dag, men derimod spredte sig med samme hast som skvalderkål og kvikgræs, og omfanget af strejker i Danmark var som eksempelvis i Frankrig, kunne det koste samfundet op imod fem mia. kr. om året i tabt produktion og velstand.

Derfor anmoder jeg i stilfærdighed det store flertal af fornuftige danskere om fremover lige at spise brød til, når medierne dramatiserer overenskomstforhandlingerne eller fagbevægelsens faglig indsats for at forsvare overenskomsterne. Bevar proportionerne og husk på, hvorfor danske virksomheders konkurrenceevne ligger i top, internationalt. Det skyldes bl.a. dansk fagbevægelse og de tusinder af tillidsvalgte, som bidrager aktivt hver dag til dialogen, tilliden og den gensidige respekt på arbejdspladserne. Intet kommer af ingenting, undtagen lommeuld. Heller ikke konkurrencedygtige virksomheder og et i mange henseender velfungerende arbejdsmarked med sjældne arbejdsnedlæggelser.

Sundhedsstyrelsen opfordrer nu til at man bruger mundbind i myldretiden: Synes du det er en god idé?