1. august 2021
Belgierne er glade for sport. Nu appellerer myndighederne i avisannoncer til holdånden midt i en svær coronakrise.
gallery icon

Se billedserie

Belgierne er glade for sport. Nu appellerer myndighederne i avisannoncer til holdånden midt i en svær coronakrise.
facebook icon twitter icon linkedin icon
print ikon
send til en ven ikon

Send til din ven.

X

Artiklen: Belgien skal løbe et corona-maraton

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

Belgien skal løbe et corona-maraton
Debat - 05. november 2020 kl. 13:56

Af Odd Sinding, Danmarks ambassadør i Belgien

Jeg indtager morgenkaffen sammen med avislæsning med nyt fra ind- og udland i Belgien. Desværre er det meget dyster læsning for tiden. Belgiens udfordringer med Covid-19 tager hovedoverskrifterne.

Tallene taler deres tydelig sprog. Set over de sidste dage har Belgien dagligt registreret 16.000 nye Covid-19-smittede. Hver fjerde test munder ud i en positiv prøve. Også dødstallet er trist læsning. Belgien har registreret flere end 11.500 Covid-19-relaterede dødsfald. Tabstallet vil stige. Hospitalerne i Belgien er presset til bristepunktet. Vender udviklingen ikke, er alle 2000 intensivpladser snart taget i brug.

Myndighederne arbejder på at øge kapaciteten i sundhedsvæsenet. Mange løsningsforslag er på bordet. Militærhospitaler, hoteller og ledige plejehjemspladser kan måske omdannes for at give plads til nye hospitalssenge. Men hvem skal pleje patienterne, når op mod 20 procent af sundhedspersonalet er fraværende grundet Covid-19?

Belgien overvejer, om smittet sundhedspersonale kan blive på arbejde, hvis de ser sig i stand til det - naturligvis isoleret fra patienter og kolleger.

Regioner bestemmer
Hvorfor er det gået så galt? Belgien har i årtier givet mere beslutningskraft til de tre regioner (Bruxelles, Flandern og Vallonien). Service tæt på borgerne og politikere, der kender lokalområdet, kan være en fordel i normale tider. Men i en krisetid er der behov for hurtig og koordineret handling. Det har Belgien haft svært ved. Med til billedet hører, at de 11,5 millioner belgiere bor på et betydeligt mindre areal, end vi gør i Danmark. Man bor tæt. Og belgierne er livsnydere. Man sætter pris på en bid brød og en øl i festligt lag med venner og familie på restaurant - og dropper nødigt den sociale kontakt.

Sammen med min familie ankom jeg som ny ambassadør for to måneder siden til Belgien. Vi havde glædet os til at opleve landet. Men nu er Belgien sat i noget nær »undtagelsestilstand«. Der er udgangsforbud mellem kl. 22 og 06. Restauranter, cafeer og barer ligger øde hen. Ingen premiere til Vinterbergs »Druk«, da biografer, museer og teatre har indstillet driften. Det samme gælder sportshaller, fitnesscentre og svømmehaller. Så vi kender vejen til skole og arbejde, men al kontakt til belgiske kolleger og venner foregår virtuelt.

Mundbind i skolen
Større elever i Belgien har siden sommerferien skullet gå med mundbind hele skoledagen. Mange havde set frem til et fortjent pusterum i uge 44 og uge 45, hvor der normalt er efterårsferie i Belgien. Intet er dog normalt for tiden. Min søn fik før ferien en seddel med hjem. Beskeden var klar. Forældre og børn fik en venlig, men bestemt opfordring til at holde ferien alene med familien for at få brudt smittekæder. Af samme grund er ferien forlænget to uger.

Belgierne ser frem mod julen og håber, at et nyt år vil give en ny begyndelse uden corona. Svaret fra eksperterne er ikke opmuntrende. Der er lang vej endnu. Julen kan give en tiltrængt pause, men Belgiens »corona-maraton« vil fortsætte i 2021.

De olympiske lege i Tokyo er igang. Hvor meget OL-guld regner du med vil blive uddelt til de danske atleter?